İsrail Batı Şeria'daki saldırılarını Gazze'de tekrarlıyor

Kaynaklar, grupların sürprize karşı "tetikte" olduğunu söylerken Lapid, "ateşkesi" onaylaması halinde Netanyahu'yu destekleme sözü verdi

Yerinden edilmiş Filistinliler dün Gazze Şehri'nin El-Tuffah bölgesindeki evlerine dönmeye çalışıyor (AFP)
Yerinden edilmiş Filistinliler dün Gazze Şehri'nin El-Tuffah bölgesindeki evlerine dönmeye çalışıyor (AFP)
TT

İsrail Batı Şeria'daki saldırılarını Gazze'de tekrarlıyor

Yerinden edilmiş Filistinliler dün Gazze Şehri'nin El-Tuffah bölgesindeki evlerine dönmeye çalışıyor (AFP)
Yerinden edilmiş Filistinliler dün Gazze Şehri'nin El-Tuffah bölgesindeki evlerine dönmeye çalışıyor (AFP)

Gazze Şeridi'ndeki saha kaynakları Şarku’l Avsat'a İsrail'in Batı Şeria'daki saldırılarını Gazze'de "tekrarlamaya" çalıştığını söyledi. Kaynaklar, İsrail güçlerinin daha önce çekildikleri bölgelere tekrar tekrar saldırmasını, "Gazze Şeridi'nde yeni bir politika oluşturma" girişimi olarak değerlendirdi.

İsrail ordusu dün (Pazartesi) Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze Şehri'nde, şehrin büyük bir bölümünü ve "Hamas yerleşkesine" dönüştüğü iddiasıyla Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı'nın (UNRWA) merkezini etkileyen bir operasyon başlattı.

İsrail ordu sözcüsü dün yaptığı açıklamada, "bölgede Hamas ve İslami Cihad üyelerinin bulunduğuna dair bilgiler" üzerine, güçlerinin Gazze'de bir operasyon başlattıklarını duyurdu.

Kaynaklara göre İsrail güçleri, "mutlak güvenlik kontrolü sağlamak için herhangi bir zamanda herhangi bir bölgeye, yere veya kişiye" aniden saldırma olasılığını tesis etmeye çalışıyor. Kaynaklar, "grupların bunun farkında olduğunu (...) ve İsrail'in kuzey bölgelerinde birçok kez başarısızlığını test ettiğini" belirtiyor.

Diğer yandan İsrailli mahkumların aileleri, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun iktidardan düşmemek için anlaşmayı bozmaya çalıştığını savunurken, muhalefet lideri Yair Lapid, iktidardaki koalisyon ortaklarının ateşkesi protesto etmek için istifa etmeleri halinde, Netanyahu'nun görevde kalmasını destekleme sözü verdi.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz