Gazze: Ateşkes çabaları sürerken İsrail saldırısı ikinci gününde yoğunlaştı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan (AFP)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan (AFP)
TT

Gazze: Ateşkes çabaları sürerken İsrail saldırısı ikinci gününde yoğunlaştı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan (AFP)
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarının yol açtığı yıkımdan (AFP)

İsrail güçleri bugün (salı), Hamas'ın ateşkes görüşmelerini baltaladığını söylediği Gazze Şeridi'ne yönelik yoğun saldırılarının ikinci gününde en az 18 Filistinliyi öldürdü.

ABD destekli Katar ve Mısır arabuluculuk çabaları, bu hafta Gazze Şeridi'ndeki savaşı sona erdirmeyi ve İsrail'deki Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında İsrailli esirleri serbest bırakmayı amaçlayan bir ateşkes anlaşmasına varmak için yoğunlaştı.

İsrail tankları bugün Gazze şehrinin Şucaiyye, Sabra ve Tel el-Heva gibi bazı mahallelerine girmeye devam etti. Şarku’l Avsat’a konuşan bölge sakinleri savaşın başlamasından bu yana en şiddetli çatışmaların yaşandığını bildirdi.

İsrail'in tahliye emirlerinin ardından binlerce kişi Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan Gazze şehrindeki evlerini terk ederek, batıya, Akdeniz kıyısına ve güneye doğru gitmek zorunda kaldı.

Hamas, hareketin Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin dün (pazartesi) yaptığı açıklamada, saldırının ‘müzakere sürecini sıfır noktasına geri getireceğini’ söylediğini aktardı.

Hamas ve İslami Cihad Hareketi’nin askeri kanatları Tel el-Heva'da İsrail güçleriyle tanksavar roketleri ve havan mermileriyle çatıştıklarını ve kayıplar verdiklerini söyledi. İsrail ordusu bu açıklamalara ilişkin henüz bir yorumda bulunmadı.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, Hamas ve İslami Cihad'ın bölgedeki varlığına işaret eden istihbarata dayanarak Gazze şehrindeki operasyonlarını sürdürdüğünü bildirdi.

Açıklamada ayrıca, İsrail güçlerinin onlarca militanı öldürdüğü ve çok sayıda silah bulduğu da belirtildi.

Filistinli sağlık yetkilileri, İsrail'in hava saldırısında Gazze şehrindeki bir evde altı kişinin hayatını kaybettiğini, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat ve Deyr el-Balah'ta iki eve düzenlenen bir diğer saldırıda da dokuz kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Sağlık görevlileri ayrıca, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin batısında bulunan Tel es-Sultan mahallesine düzenlediği hava saldırısında üç Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “İsrail Hava Kuvvetleri, istihbarat bilgilerine dayanarak ve hassas mühimmat kullanarak, Nuseyrat bölgesindeki okul binalarında terörist faaliyetler yürüten bir dizi teröristi vurdu” denildi.

Açıklamada, “Bu bölge, askerlere yönelik saldırıların gerçekleştirildiği bir sığınak ve operasyonel altyapı olarak kullanılıyordu” ifadesi yer aldı. Açıklamanın devamında, ‘sivillere zarar verme riskini en aza indirmek için çeşitli önlemler alındığı’ kaydedildi.

Nuseyrat'taki el-Avde Hastanesi'nden bir kaynak AFP'ye yaptığı açıklamada, ‘Nuseyrat'taki yeni kampta bulunan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) okulunun kapısı hedef alındığında yaralanan çok sayıda kişinin hastaneye kaldırıldığını’ bildirdi.

İsrail ordusu hem Hamas'ı hem de İslami Cihad'ı ‘Gazze'deki sivil binaları ve sakinlerini İsrail devletine karşı terörist saldırılarda canlı kalkan olarak kullanarak uluslararası hukuku sistematik bir şekilde ihlal etmekle’ suçluyor.



İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
TT

İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)

İsrail yetkilileri bugün, kuzey İsrail'de bir Filistinli tarafından gerçekleştirilen bıçaklı ve araçla saldırıda iki kişinin öldüğünü açıkladı.

 İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)

İsrail acil servisleri, yaklaşık 68 yaşında bir adamın araç çarpması sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan ise yaklaşık 20 yaşında bir kadının bıçaklanarak öldürüldüğünü duyurdu.

 Ayrıca, iki kişinin de hafif yaralandığı belirtildi.

İsrail polisi, şüpheli saldırganın işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan bir Filistinli olduğunu açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, orduya saldırganın memleketi olan Batı Şeria'daki Kabatiye kasabasında operasyon başlatma emri verdi.

Ofisinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Savunma Bakanı Yisrael Katz, cani teröristin geldiği Kabatiye’ye karşı İsrail ordusuna güçlü ve derhal harekete geçme talimatı verdi. Amaç, tüm teröristleri tespit edip etkisiz hale getirmek ve kasabadaki terörist altyapıyı çökertmektir."


Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
TT

Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılan görüşmelerin henüz somut sonuç vermediğini belirterek, ülkenin kuzeydoğusundaki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesi konusundaki söylemlerin, icraat adımları atılmadan teorik ifadelerden ibaret kaldığını kaydetti.

Suriye Haber Ajansı'na (SANA) konuşan kaynak, Suriye'nin birliğine yapılan tekrarlanan vurgunun, ülkenin kuzeydoğusundaki gerçeklikle çeliştiğini, burada devlet çerçevesinin dışında ayrı ayrı yönetilen idari, güvenlik ve askeri kurumların bulunduğunu ve bunun da sorunu çözmek yerine "bölünmeyi sürdürdüğünü" söyledi.

 SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)

Sözlerine şöyle devam etti: "SDG liderliğinin Suriye devletiyle diyaloğun devam edeceğine dair sürekli işaretlerine rağmen, bu görüşmeler somut sonuçlar vermedi. Bu söylemin, gerçek bir durgunluk ve uygulamaya geçme konusunda gerçek bir irade eksikliği ışığında, medya amaçlı ve siyasi baskıları absorbe etmek için kullanıldığı görülüyor."

Sözlerine şöyle sürdürdü: “Kuzeydoğu Suriye'deki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesiyle ilgili konuşmalar, somut adımlar veya net zaman çizelgelerinden yoksun, teorik ifadeler alanında kalmıştır. Bu durum, SDG ile imzalanan 10 Mart anlaşmasına olan bağlılığın ciddiyeti konusunda şüpheler uyandırıyor.”

Petrol dosyasına gelince, Dışişleri Bakanlığı'ndaki resmi kaynak, SDG liderliğinin petrolün tüm Suriyelilere ait olduğu yönündeki tekrarlanan iddialarının, “devlet kurumları içinde yönetilmediği ve gelirleri genel bütçeye dahil edilmediği sürece” güvenilirliğini kaybettiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre kaynak, görüşlerin yakınlaşmasından bahsetmenin, “zaman sınırlı uygulama mekanizmalarına sahip net, resmi anlaşmalara dönüştürülmedikçe anlamsız kaldığını” vurguladı.

Ayrıca, askeri dosyadaki anlaşmalardan bahsetmenin, "Suriye ordusu çerçevesinin dışında, bağımsız liderliğe ve yabancı bağlara sahip silahlı grupların varlığının devam etmesiyle bağdaşmadığını, bunun egemenliği zayıflattığını ve istikrarı engellediğini" ifade etti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı kaynağı, aynı durumun "sınır geçişlerinin tek taraflı kontrolü ve bunların pazarlık kozu olarak kullanılması için de geçerli olduğunu, bunun da ulusal egemenlik ilkelerine aykırı olduğunu" belirtti.


Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)
TT

Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)

Reuters'ın haberine göre, yerel bir yetkili, Suriye'nin Humus vilayetindeki Alevi mahallesinde bulunan bir camide bugün meydana gelen patlamada altı kişinin öldüğünü ve 20 kişinin yaralandığını açıkladı.

Devlet medyası, güvenlik güçlerinin bölgeyi kordon altına aldığını ve soruşturma başlattığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre yerel yetkililer, patlamanın intihar saldırısı veya bölgeye yerleştirilen patlayıcılar nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini söyledi.