İsrail Gazze halkını Hamas'a karşı kışkırtmaya çalışıyorhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5040572-i%CC%87srail-gazze-halk%C4%B1n%C4%B1-hamasa-kar%C5%9F%C4%B1-k%C4%B1%C5%9Fk%C4%B1rtmaya-%C3%A7al%C4%B1%C5%9F%C4%B1yor
İsrail Gazze halkını Hamas'a karşı kışkırtmaya çalışıyor
Han Yunus'taki bir çöp sahasının yakınında Filistinli bir çocuk (Reuters)
Saha kaynaklarının Şarku’l Avsat'a verdiği bilgiye göre İsrail, Gazze sakinleri üzerindeki baskısını yoğunlaştırdı: "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bölgelerde yaşayanlara yönelik hareket tarzı ve tahliye emirleri, halkı Hamas’a karşı çevirme arzusuna işaret ediyor."
İsrail, belirli bölgelerde yaşayanlardan başka bölgelere taşınmalarını istemeye dayanan yeni bir yaklaşım benimsedi; ancak daha sonra amacın, kuvvetler girmeye zorlanmadan, sadece roket ve füzelerle tarım arazilerini veya boş arazileri bombalamak olduğu anlaşıldı. Bu durum, Beyt Hanun, Beyt Lahya, kuzey Gazze'deki Al-Daraj ve Al-Tuffah mahallelerinin yanı sıra Han Yunus'un doğusundaki bölgelerde de yaşandı.
"Roket ateşine maruz kalan bölgelerde yaşayanlara tahliye ve yer değiştirme emirleri geldiğini, ancak İsrail'in buralara girmeyip havadan bombaladığını" belirten Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, "son tahliye ve yer değiştirme emirlerinin amacının, bölge sakinlerinin Hamas'ı suçlamasını ve Hamas militanlarının roket atmasını engellemek için harekete geçmeye zorlamak olduğunu" ifade etti.
BM Güvenlik Konseyi Darfur'a yönelik silah ambargosunu uzattıhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5060307-bm-g%C3%BCvenlik-konseyi-darfura-y%C3%B6nelik-silah-ambargosunu-uzatt%C4%B1
BM Güvenlik Konseyi Darfur'a yönelik silah ambargosunu uzattı
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin New York'taki oturumundan (Arşiv - Birleşmiş Milletler)
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi dün (Çarşamba) Sudan'ın Darfur bölgesine yönelik silah ambargosunu bir yıl süreyle uzattı.
BM Güvenlik Konseyi oybirliğiyle kabul ettiği kararla, 2005 yılından bu yana yürürlükte olan ve Darfur'a yönelik silah ambargosu ile şu anda sadece üç kişiyi etkileyen bireysel yaptırımları (mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasakları) 12 Eylül 2025 tarihine kadar uzattı.
ABD'nin BM Daimî Temsilci Yardımcısı Robert Wood şu açıklamayı yaptı: “Darfur halkı tehlike ve umutsuzluk içinde yaşamaya devam ediyor (...) Bu karar onlara, uluslararası toplumun içinde bulundukları kötü durumla yakından ilgilendiğine dair önemli bir mesaj göndermektedir.”
Wood, “Yaptırımlar tüm ülkeyi kapsamasa da, bunların yenilenmesi Darfur'a silah akışını kısıtlayacak ve Sudan'ın istikrar ve güvenlik yoluna geri dönmesine yardımcı olacaktır” dedi.
Sudan’da Nisan 2023'ten bu yana Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile eski yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında bir savaş sürüyor.
BM'ye göre çatışma on binlerce kişinin ölümüne ve 10 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine neden oldu.
Uluslararası örgütler ve insani yardım çalışanları, savaşın, yirmi yıl önce Cancavid milislerinin ortaya çıktığı ve daha sonra HDK ile birleştiği bir savaşa tanık olan Darfur bölgesinde yeni bir etnik çatışmaya dönüşmesinden endişe duyuyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yetkilisi Jean-Baptiste Gallopin, BM Güvenlik Konseyi'ni ‘fırsatı kaçırmakla’ suçladı ve silah ambargosunu tüm Sudan'ı kapsayacak şekilde ‘genişletmeye’ çağırdı.
Sudan halen BM yaptırımlarının kaldırılmasını talep ederken, Çin ve Rusya Mart 2023'te çekimser kaldıktan sonra dün ambargonun uzatılması lehinde oy kullandı.
Çin’in BM Daimî Temsilci Yardımcısı Dai Bing, kararın ‘savaş alanına yönelik devam eden yasadışı silah akışını kısmen engelleyebileceği’ tahmininde bulundu, ancak yaptırımların ‘kendi başına bir amaç olmadığını’ ve ‘diplomasinin yerini alamayacağını’ kaydetti.
BM Güvenlik Konseyi tarafından süreci izlemekle görevlendirilen uzmanlar, Ocak ayında yayınladıkları yıllık raporlarında silah ambargosunun ihlal edilmesini kınamış ve HDK'ye silah gönderen bazı ülkeleri işaret etmişlerdi.
Sudan’ın BM Daimî Temsilcisi el-Haris İdris el-Haris Muhammed ise ambargonun devamının Darfur'daki güç dengesinde ‘dengesizliğe’ yol açtığını söyledi ve dün Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) bir kez daha ‘bu krizin devamında kilit rol oynamakla’ suçladı. BAE'li mevkidaşı Muhammed İsa Hamad Buşehab ise suçlamayı reddederek, bunu ‘dikkatleri Sudan silahlı kuvvetlerinin zayıflığından başka yöne çekmek için yapılan kötü niyetli bir girişim’ olarak nitelendirdi.
Şarku’l Avsat’ın Sudan Tribune’den aktardığı habere göre HDK, Sudan'ın Kuzey Darfur eyaletinin başkenti el-Faşir'in güneyinde yer alan ve savaş mağdurları için kurulan kalabalık Zemzem Kampı’nın etrafındaki ilmiği sıkılaştırdı.
HDK’ye bağlı platformlar, ‘kampa yakıt kaçakçılığı yapan grupların gözaltına alındığını ve 60 varilden fazla yakıt ele geçirildiğini’ gösteren bir video yayınladı.
هكذا دائما وابدًا الجنجويد يوثقون جرائهم بأيديهم هكذا نهبوا سوق محلية دار السلام جنوب #الفاشر قبل أيام وقطعوا الطريق لهؤلاء التجار واحتجزو سائقي الشاحنات الذين يعملون بطريق دار السلام معسكر زمزم ومدينة الفاشر بقول قائدهم تانية ماف مواد غذائية أو وقود تاني بيدخل ولاية شمال دارفور. https://t.co/ES1ydlripQpic.twitter.com/yDWfEoKq1K
— معمر إبراهيم السوداني Muammar Ibrahim (@MUAMMAR_SUD) September 11, 2024
HDK’de görevli Albay Cido Ali Mesbel, kuvvetlerinin ‘kampa ya da Darfur'un tarihi başkenti el-Faşir şehrine hiçbir şeyin geçmesine izin vermeyeceğini’ söyledi ve şehrin güney yönündeki tüm yolların kapatıldığını duyurdu.
Zemzem Kampı Sözcüsü Muhammed Hamis Duda Sudan Tribune'e yaptığı açıklamada, “HDK salı günü, insani krizin hafifletilmesine yardımcı olmak için hayatlarını riske atarak Zemzem Kampı’na mal taşıyan onlarca tüccarı tutukladı, mallara el koydu ve tüccarları açıklanmayan bir yerde gözaltına aldı” şeklinde konuştu