Masyaf saldırısı İran'daki bir tesisi hedef aldı

Tahran, İsrail operasyonunda danışmanlarından hiçbirinin öldürülmediğini vurguladı

İsrail'in Masyaf baskınından (Masyaf Haber Ağı)
İsrail'in Masyaf baskınından (Masyaf Haber Ağı)
TT

Masyaf saldırısı İran'daki bir tesisi hedef aldı

İsrail'in Masyaf baskınından (Masyaf Haber Ağı)
İsrail'in Masyaf baskınından (Masyaf Haber Ağı)

İsrail'in Suriye'nin Masyaf kentinde İran'a ait olduğu iddia edilen bir füze tesisini hedef alan saldırısıyla ilgili dün yeni bilgiler sızdı. Tahran ise 9 Eylül gecesi yaşananları önemsiz göstermeye çalışarak, Hama'nın batı kırsalına komandoların indirildiği anlaşılan saldırının hedefinde askeri danışmanlarının olduğu yönündeki haberleri yalanladı.

İran'ın Şam'daki büyükelçiliği “(İsrail) saldırısının hiçbir İranlı danışmanı hedef almadığını” vurguladı ve bazılarının öldürüldüğü ya da yakalandığı yönündeki haberleri yalanladı.

Suriye resmi haber ajansı SANA'ya göre İran'ın açıklaması, İsrail'in Masyaf'taki Bilimsel Araştırma Merkezi ve bazı askeri noktalara düzenlediği ve 18 kişinin ölümüne, yaklaşık 37 kişinin de yaralanmasına yol açan saldırıdan günler sonra geldi.

Axios internet sitesi ise "İsrail, Suriye'deki Masyaf'a yönelik askeri operasyonun ayrıntılarını Biden yönetimine bildirdi ve böyle bir saldırının yönetilmesine karşı çıkılmadığını" bildirdi. Şarku’l Avsat’ın Axios’tan aktardığı habere göre İran, İsrail saldırılarına karşı bağışıklık kazanmak amacıyla 2018 yılında Suriye'nin Masyaf kentinde yer altı füze üretim tesisi inşa etti.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İsrail'in gerçekleştirdiği saldırının “çok hassas ve karmaşık” olduğunu, İran Devrim Muhafızları tarafından kurulan bir füze üretim ve geliştirme tesisini hedef aldığını ortaya koyan bilgiler aktardı.



Sudan hükümetini kimyasal silah kullanmakla suçlayan Washington yaptırım kararı aldı

Hızlı Destek Kuvvetleri ile Sudan ordusu arasında çatışmalar (Arşiv-AFP)
Hızlı Destek Kuvvetleri ile Sudan ordusu arasında çatışmalar (Arşiv-AFP)
TT

Sudan hükümetini kimyasal silah kullanmakla suçlayan Washington yaptırım kararı aldı

Hızlı Destek Kuvvetleri ile Sudan ordusu arasında çatışmalar (Arşiv-AFP)
Hızlı Destek Kuvvetleri ile Sudan ordusu arasında çatışmalar (Arşiv-AFP)

ABD, dün Sudan ordusunun ülkede devam eden iç savaşta kimyasal silah kullandığı sonucuna vardığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, kimyasal silahların kullanımına yanıt olarak yaptırımlar getirdiğini açıklayarak, bunun geçen yıl gerçekleştiğini belirtti.

Bakanlık sözcüsü Tami Bruce yaptığı açıklamada, yaptırımların ABD ihracatına ve ABD hükümetinin kredi limitlerine kısıtlamalar içereceğini ve Kongre'ye bildirildikten sonra 6 Haziran'da yürürlüğe gireceğini söyledi.

Bruce, “ABD, Sudan hükümetini kimyasal silahların kullanımını durdurmaya ve bu tür silahların kullanımını yasaklayan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ndeki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyor” ifadelerini kullandı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı ise yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki iktidar mücadelesi sonucu Nisan 2023'te savaş çıktı ve bu savaş kitlesel yerinden edilmelere, kıtlığa ve etnik kökenli cinayetlere yol açtı.

Washington, ocak ayında ordu komutanı Abdülfettah el-Burhan'a, çatışmayı müzakere yoluyla değil, savaşla sona erdirmeye çalıştığı gerekçesiyle yaptırımlar uyguladı.

ABD, ayrıca HDK ve ona bağlı milislerin soykırım suçunu işlediğine karar verdi ve bu güçlerin bazı liderlerine yaptırımlar uyguladı.