Naim Kasım: Hizbullah'ın yetenekleri gayet iyi ve kuzeydeki yerleşimcileri birçok kez yerinden edeceğiz

Naim Kasım
Naim Kasım
TT

Naim Kasım: Hizbullah'ın yetenekleri gayet iyi ve kuzeydeki yerleşimcileri birçok kez yerinden edeceğiz

Naim Kasım
Naim Kasım

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, Hizbullah'ın kabiliyetlerinin “iyi” ve İsrail'in Hizbullah'ın kabiliyetlerini vurmakla ilgili söylediklerinin bir “yanılsama” olduğunu vurguladı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun kuzeydeki yerleşimcileri evlerine geri gönderecekleri yönündeki sözlerine, “Ona, onlardan çok daha fazlasını yerlerinden edeceğimizi söylüyoruz” diyerek yanıt verdi.

Televizyonda yayınlanan bir konuşmasında Kasım şunları söyledi: "İran, karar verdiği şekilde direnişin yanında olmaya kararlıdır."

Kasım konuşmasında, "Amerika'yı Gazze'de meydana gelen tüm suçlarda kilit ortak olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kasım'ın konuşmasından dakikalar sonra İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, X'te Kasım'ın videosunu alıntılayarak şu ifadeleri kullandı:

"Gerçekleri görmüyor ama görüntüsü binlerce kelimeden daha iyi. Muzaffer olduğunu söylüyor ama görüntüsü bunun tam tersini söylüyor. 

Görünüşe göre #Hizbullah'ın kötüye giden durumunu örtbas etmeye yönelik umutsuz bir girişim ve “kazanacağız” ve “düşmana kayıplar verdireceğiz” gibi boş ifadelerle mensuplarının ve çevresinin moralini yükseltmeye yönelik başarısız bir çaba içindedir.

Birçok Lübnanlının yorumları Naim Kasım'ın bu girişiminde başarısız olduğunu kanıtlamaktadır. Lübnan halkı tarih boyunca sanatın kaynağı olarak bilinirken, eğitimli ve kadim bir halk nasıl olur da böyle bir ukalalığa inanabilir."

 



Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
TT

Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)

Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara dün, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından iktidara gelmesinden yaklaşık yedi ay sonra, yetkililerin cumhuriyetin yeni sembolü olan üç yıldızlı altın bir balıkkartalını tanıttığı törende Suriye'nin “bölünmez” olduğunu ilan etti.

AFP'nin haberine göre Halk Sarayı'nda Eş Şara ve büyük şehirlerin meydanlarında halkın katılımıyla düzenlenen törende yetkililer, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde özel bir ekip tarafından oluşturulan yeni sembolü duyurdu.

5 mesaj

Cumhuriyetin yeni logosunun tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Eş Şara, “Bugün lansmanını yaptığımız kimlik, parçalanmayı ya da bölünmeyi kabul etmeyen ve kuzeyden güneye, doğudan batıya tek bir ülke olan Suriye'yi ifade ediyor” dedi.

Baas Partisi'nin 50 yıllık iktidarının başladığı 1945 yılından bu yana Suriye Cumhuriyeti'nin sembolü olan balıkkartalı, bazı değişikliklerle birlikte yeni sembolün temelini oluşturuyor.

Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, “halkın kurtuluşunu” temsil etmesi için balıkkartalına üç yıldız eklenirken, Suriye'nin beş bölgesini (kuzey, doğu, batı, güney-merkez) temsil eden beş tüy balıkkartalının kuyruğunda bulunuyor.

Kuyruğundan üç yıldız ve beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)Üç yıldız ve kuyruğunda beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)

Bakanlık, yeni amblemin, "Halkın iradesinden doğan yeni devlet... çağdaş devlet", "Suriye topraklarının birliği" ve "Devlet ile halk arasındaki ilişkiyi tanımlayan yeni bir ulusal sözleşme" olmak üzere beş mesaj taşıdığını ifade etti.

"Yeni Hayat"

Şam'da yüzlerce kişi etkinliği izlemek için Şam'a bakan Kasyun Dağı'nda bulunan “Meçhul Asker” meydanında toplanırken, güvenlik güçlerinin konuşlandığı meydanda iki büyük ekran kuruldu.

Katılımcılar, “Başını kaldır, sen özgür Suriyelisin” ve “Bir, bir, bir, bir, Suriye halkı birdir” sloganları atarken Suriye bayraklarını salladı.

Şam'da yaşayan 57 yaşındaki Gassan Halif, yeni sloganın kendisi için “insan onurunu güvence altına alan, onurlu ve şanlı bir Suriye”yi temsil ettiğini söyledi ve “Daha önce haysiyet eksikti, şimdi haysiyet insanlara geri döndü” ifadelerini kullandı.

Meçhul Asker Meydanı'nda düzenlenen törende atlı gençler yeni sembolü taşıyan pankartları sallarken, bazı katılımcılar yeşil, siyah ve beyaz olmak üzere üç renkten oluşan ve ortasında üç kırmızı yıldız bulunan yeni Suriye bayrağını göndere çekti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre kutlamalara eşiyle birlikte gelen Şam sakini Nasır Ebu Raşid şunları söyledi: “Sanki yeni bir hayata ve yeni bir ruha girmişiz gibi, sanki her Suriyeli için bir rüya gerçekleşmiş gibi.”

Devlet medyasının bildirdiğine göre, kuzeydeki Halep şehri de dahil olmak üzere ülkenin diğer büyük şehirlerinde de benzer kutlama törenleri düzenlendi.

Devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın 8 Aralık 2024 tarihinde düşmesiyle iktidara gelmesinden bu yana eş Şara, geçiş dönemini yönetmek için eski Halk Meclisi'nin derhal feshedilmesi, geçiş dönemini beş yıl olarak belirleyen bir anayasal bildirinin imzalanması ve bir geçiş hükümeti kurulması da dahil olmak üzere birçok adım açıkladı.