Muhalifler Humus'un kuzey kırsalına ve Dera'daki bazı bölgelere girdi… Suriye ordusu Hama'yı bombaladı

TT

Muhalifler Humus'un kuzey kırsalına ve Dera'daki bazı bölgelere girdi… Suriye ordusu Hama'yı bombaladı

Muhalifler Humus'un kuzey kırsalına ve Dera'daki bazı bölgelere girdi… Suriye ordusu Hama'yı bombaladı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre Suriyeli muhalif gruplar dün (perşembe) kuzeydeki Hama kentinin kontrolünü ele geçirdikten sonra bugün (Cuma) Suriye'nin üçüncü büyük kenti olan Humus'a doğru ilerliyor. Diğer yandan Suriye ordusu, Hama kentindeki muhaliflerin karargâhlarını bombaladığını duyurdu.

Suriye ordusunun Hama ve Humus şehirlerini birbirine bağlayan Rastan Köprüsü’nü ağır bombardımana tutmasına rağmen muhalif gruplar Humus kırsalına ilerlemeyi başardı.

Suriye ordusu Hama'yı bombalıyor

Suriye Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Hama'nın rejim kontrolünden çıkmasından saatler sonra, Rusya'nın desteğini alan ordu birliklerinin kentin kuzey ve güneyindeki muhalif grupları bombaladığını duyurdu.

Açıklamada, “Silahlı kuvvetlerimiz Hama'nın kuzey ve güney kırsalında teröristlere ait araç ve toplanma yerlerini topçu ateşi, füzeler ve Suriye-Rusya ortak savaş uçaklarıyla hedef alarak onlarca kişinin ölümüne, yaralanmasına ve çok sayıda aracın imha edilmesine neden oldu” denildi.

Humus'un dış mahallelerindeki muhalifler

SOHR Direktörü Rami Abdurrahman AFP'ye yaptığı açıklamada, “Heyetu Tahriru’ş-Şam (HTŞ) ve müttefik gruplar, iki şehri birbirine bağlayan yol üzerindeki Rastan ve Telbise'yi ele geçirdikten sonra şu anda Humus şehrinin dış mahallelerine beş kilometre mesafede bulunuyorlar. Muhaliflerin Humus'u ele geçirmesi Şam'ı Suriye sahiline bağlayan yolu kesecek. Bu yol, Devlet Başkanı Beşşar Esed'in ailesinin de mensup olduğu Alevi azınlığın kalesi” ifadelerini kullandı.

SOHR, HTŞ ve müttefik grupların ‘Suriye ordu güçlerinin yokluğunda son saatlerde Humus'un kuzey kırsalındaki Rastan ve Telbise kentlerine girdiğini’ ve ordunun ‘muhaliflerin Humus kentine ilerlemesini engellemek için gece Rastan'daki bir köprüyü bombaladığını’ bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın SOHR’dan aktardığına göre muhalifler, Humus'un merkezine yaklaşık 7 km uzaklıktaki Bettir Maala kasabasının yanı sıra Humus'un kuzey kırsalındaki el-Gantu ve ed-Daru’l Kebira'yı da kontrol altına aldı.

Suriye ordusunun dün geç saatlerde Humus şehrini kuzey kırsalından izole ettiğini bildiren SOHR, Humus kenti civarında rejim güçlerinin yoğun bir şekilde bulunduğunu doğruladı.

Görsel kaldırıldı.
Hama şehrine giren muhalifler, 5 Aralık 2024. (AFP)

Suriye'nin kuzeybatısındaki muhalif grupların Askeri Operasyonlar İdaresi Komutanı Hasan Abdulgani bugün Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Güçlerimizin Humus şehrine doğru ilerleyişi Allah'a şükürler olsun ki istikrarlı bir şekilde devam ediyor” dedi.

Humus, Hama kentinin yaklaşık 40 kilometre güneyinde yer alıyor. 2011'de Esed'e karşı en büyük halk gösterilerine sahne olduğu için aktivistler tarafından ‘devrimin başkenti’ olarak adlandırılıyor.

Çatışmanın ilk yıllarında şehir muhalif gruplar ile Suriye ordusu arasında şiddetli çatışmalara sahne oldu. 2014 yılında, iki yıl süren kuşatma ve bombardımanın ardından varılan bir uzlaşma anlaşması çerçevesinde muhaliflerin çekilmesiyle şehir tamamen rejimin kontrolüne geçti. Geriye kalan savaşçılar binlerce sivil ile birlikte el-Vair mahallesine çekildi ve 2017 yılında rejimle yapılan bir uzlaşma anlaşması çerçevesinde bölgeden çıktı.

Görsel kaldırıldı.
Hama şehrine giren muhalifler, 5 Aralık 2024. (AFP)

Humus şehri, muhalif grupların ilerleyişinin korku yarattığı Alevi ağırlıklı mahallelere ev sahipliği yapıyor.

SOHR, dünden bu yana on binlerce Humuslunun Suriye kıyılarına doğru yer değiştirdiğini bildirdi. Bu mahallelerden bazıları çatışmanın ilk yıllarında ölümcül bombalamalara sahne oldu. 29 Nisan 2014'te Nusra Cephesi'nin (El Kaide'den kopup Heyetu Tahriru’ş-Şam adı altında diğer gruplarla birleşmeden önce) Alevilerin çoğunlukta olduğu bir mahallede düzenlediği çifte bombalı saldırıda çoğu sivil en az 100 kişi hayatını kaybetmişti.

Kitlesel yerinden edilme

Birleşmiş Milletler (BM) bugün yaptığı açıklamada, muhalif gruplar ve Suriye ordusu arasındaki çatışmaların, muhaliflerin Suriye'de sürpriz bir saldırı başlattığı 27 Kasım'dan bu yana 280 bin kişiyi yerinden ettiğini ve bu sayının 1,5 milyona yükselebileceğini bildirdi. Dünya Gıda Programı (WFP) Acil Durum Koordinasyon Direktörü Samir Abdulcabir Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, “Elimizdeki rakamlar 27 Kasım'dan bu yana 280 bin kişinin yerinden edildiğini gösteriyor” dedi.



Adolescence yapım ekibinin kirasını Stephen Graham ödemiş

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix
TT

Adolescence yapım ekibinin kirasını Stephen Graham ödemiş

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix

Stephen Graham, kendisinin ve eşi Hannah Walter'ın şirketi Matriarch Productions'ın, Adolescence ekibinin Yorkshire'daki popüler Netflix dizisini çekerken kiralarını ödediğini açıkladı.

4 bölümlük drama, kadın düşmanı çevrimiçi topluluklara maruz kalmasının kız sınıf arkadaşını öldürmesine katkıda bulunmuş olabileceği 13 yaşındaki Jamie Miller'ın rahatsız edici yolculuğunu izliyor.

Adolescence bir anda büyük başarı kazandı ve incel kültürü, kadın düşmanlığı ve çevrimiçi "manosfer" (erkek hakları ve erkeklik konusu çevresinde yoğunlaşan/bir araya gelen grup -ed.n.) üzerine ülke çapına yayılan tartışmanın merkezi haline geldi.

Parlamento'da tartışıldığı üzere, dizinin okullarda zorunlu olarak izlenmesi yönünde çağrılar bile yapıldı.

Graham ve Walters diziyi hazırlarken kendileriyle benzer geçmişe sahip kişiler için fırsatlar yaratmak istemiş. Film ve TV endüstrisindeki işçi sınıfı kökenlilerin oranı son 10 yılın en düşük seviyesine inerek sektördeki toplam çalışan sayısının yalnızca yüzde 8'ine kadar geriledi.

Graham, GQ'ya şunları söyledi:

Bunu kendimi övmek için söylemiyorum... [Biz] insanları ağırlamak için para ödedik, çünkü bunu karşılayamazlardı. 'Bakın, ne kadar istediğinizi biliyoruz, kirayı biz karşılarız' demek, o kişiye para biriktirme fırsatı verir ve bir sonraki işte kirayı ödeyebilir.

Kendisini "apartmandan gelen karışık ırktan işçi sınıfı çocuğu" diye tanımlayan This Is England'ın 51 yaşındaki yıldızı, Liverpool'un yaklaşık 9 km dışındaki Kirkby'de doğdu ve bir sosyal hizmet görevlisi olan annesi Marie tarafından büyütüldü.

Sheffield Üniversitesi Yaratıcı Endüstriler Politika ve Kanıt Merkezi tarafından 2024'te yapılan araştırmaya göre, film ve TV endüstrisinde çalışanların büyük çoğunluğu orta veya üst sınıf kökenli.

rthyjuı
Owen Cooper ve Stephen Graham, Adolescence'ta (Netflix)

Danimarkalı Kız'ın (The Danish Girl) oyuncusu Eddie Redmayne 2016'da, kalacak yer sıkıntısı çeken oyuncuların kirasını zaman zaman ödediğini itiraf etmişti.

Kendisi şöyle açıklamıştı:

Sahip olduğum en büyük ayrıcalık ailemin Londra'da yaşamasıydı. Bu yüzden üniversiteyi bitirip bir yıl işsiz kaldığımda, bir barda çalışıyordum, kira ödemiyordum ve tiyatro okuluna gitmeye çalışıp kiralarını ödemeleri gereken kişilerden mektuplar alıyordum. Bu da ara sıra yaptığım bir şey. Londra'da yaşamak inanılmaz pahalı.

Independent Türkçe