Lübnan'ın yeni Suriye yönetimiyle iletişim kurma girişimleri

El-Culani'yi tebrik eden Canbolat, Suriye'nin bölünmesini reddetti

İlerici Sosyalist Parti eski başkanı Velid Canbolat (Lübnan Ulusal Haber Ajansı)
İlerici Sosyalist Parti eski başkanı Velid Canbolat (Lübnan Ulusal Haber Ajansı)
TT

Lübnan'ın yeni Suriye yönetimiyle iletişim kurma girişimleri

İlerici Sosyalist Parti eski başkanı Velid Canbolat (Lübnan Ulusal Haber Ajansı)
İlerici Sosyalist Parti eski başkanı Velid Canbolat (Lübnan Ulusal Haber Ajansı)

Suriyeli kaynaklar, ‘Lübnan tarafının Suriye'nin yeni yönetimiyle iletişim kurma girişimlerinin’ başladığını doğruladı.

Kaynaklar bu girişimlerin ‘Lübnan tarafının inisiyatifiyle iki ülke arasında hükümet düzeyinde yapıldığını’ belirtirken, İlerici Sosyalist Parti eski başkanı Velid Canbolat'ın Heyetu Tahriru’ş-Şam (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şara, nam-ı diğer Ebu Muhammed el-Culani ile ilk iletişime geçen kişi olduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar, Lübnanlı bir hükümet yetkilisinin Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Muhammed el-Beşir'le temas kurma talebinde bulunduğunu ve ‘koşullar elverdiğinde’ doğrudan temas kurmak için çaba sarf edildiğini belirterek, ‘bunun önünde hiçbir engel olmadığını’ vurguladı.

Dürzi lider, Suriye'deki yeni yönetimin liderini ve Suriye halkını ‘baskı rejimine karşı kazandıkları zafer ve 54 yıllık zulmün ardından özgürlüklerine kavuşmaları’ dolayısıyla kutladı. İlerici Sosyalist Parti tarafından yapılan açıklamaya göre, eş-Şara ile yaptıkları telefon görüşmesinde, ‘Suriye'nin tüm bölgeleriyle birliğini, tüm bölünme projelerini reddettiklerini, yeni ve birleşik bir Suriye inşa etmek için çalıştıklarını ve tüm halkı için bir kuluçka devletini yeniden inşa ettiklerini’ vurguladılar ve yakında Şam'da bir araya gelme konusunda anlaştılar.

Eş-Şara'nın açıklamasına göre Canbolat, ‘Kemal Canbolat'ın şehit edilmesinden başlayarak Suriye rejiminin adaletsizliği için büyük bir bedel ödedi ve ilk andan itibaren Suriye halkının devriminin sürekli bir destekçisi oldu’.

Canbolat, eş-Şara ile doğrudan ve kamuoyu önünde temas kuran ilk Lübnanlı lider ve yetkili oldu.

Lübnan eski Başbakanı Saad Hariri ise Esed'in düşüşünü, ‘yönetimi tekeline alma ve ülke dışından güç kazanma anlayışıyla mezhepçiliği körüklemenin düşüşü’ olarak tanımladı. Hariri yaptığı açıklamada, “Diktatörün düşüşü, bireylere olduğu kadar mezheplere de zorbalık yapmaya ve güç kullanımında keyfiliğe dayanan yaklaşımı devrilmedikçe hiçbir şey ifade etmez. Rejimin düşmesinden sonra bu uygulamaların gömülmesi, Suriye'nin tüm Suriyeliler için bir vatan ve devlet olarak yeniden dirilişini garanti eder ve Suriyelilere ve dünyaya Suriye devriminin Esed'in yaklaşımının tuzağına düşmeyecek kadar büyük, çekişme ve kaos bataklığına düşmeyecek kadar güçlü ve her türlü aşırılıktan uzak olduğunu kanıtlar” ifadelerini kullandı.



Gazze İnsani Yardım Vakfı: Tüm dağıtım noktalarımız kapalı olup, yeniden açılma tarihlerini daha sonra duyuracağız

azze'deki yardım dağıtım merkezine doğru ilerleyen Filistinliler (Reuters)
azze'deki yardım dağıtım merkezine doğru ilerleyen Filistinliler (Reuters)
TT

Gazze İnsani Yardım Vakfı: Tüm dağıtım noktalarımız kapalı olup, yeniden açılma tarihlerini daha sonra duyuracağız

azze'deki yardım dağıtım merkezine doğru ilerleyen Filistinliler (Reuters)
azze'deki yardım dağıtım merkezine doğru ilerleyen Filistinliler (Reuters)

ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı bugün yaptığı açıklamada, tüm yardım dağıtım noktalarının kapatıldığını ve yeniden açılış tarihinin daha sonra duyurulacağını bildirdi.

Vakıf, bölge sakinlerini ‘kendi güvenlikleri için’ dağıtım noktalarından uzak durmaya çağırdı.

Yerlerinden edilmiş Filistinliler, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'ndan yardım alıyor. (AFP)Yerlerinden edilmiş Filistinliler, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'ndan yardım alıyor. (AFP)

Dağıtım alanlarındaki çalışmalar, yakınlarında meydana gelen bir dizi ölümcül silahlı saldırının ardından durduruldu.

Geçen hafta yardım dağıtmaya başlayan vakıf, aralarında Birleşmiş Milletler'in (BM) de bulunduğu yardım örgütleri tarafından ağır bir şekilde eleştiriliyor.

Öte yandan bu sabah Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un kuzeybatısında Filistinli bir çocuk İsrail ordusu tarafından vurularak öldürüldü.

Şarku’l Avsat’ın Filistin resmi haber ajansı WAFA’dan aktardığına göre, Han Yunus'un merkezi ve kuzeyi sabah saatlerinden beri İsrail savaş uçaklarının yoğun uçuşları ve silah sesleri arasında hava saldırılarına maruz kalıyor.