Husilere karşı İsrail ve Batı'nın ağır saldırıları

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Husi liderlerini tehdit etti

Sana'ya dün düzenlenen hava saldırılarının ardından yükselen siyah dumanlar (AP)
Sana'ya dün düzenlenen hava saldırılarının ardından yükselen siyah dumanlar (AP)
TT

Husilere karşı İsrail ve Batı'nın ağır saldırıları

Sana'ya dün düzenlenen hava saldırılarının ardından yükselen siyah dumanlar (AP)
Sana'ya dün düzenlenen hava saldırılarının ardından yükselen siyah dumanlar (AP)

Husiler dün , İsrail ve Batı'nın koordineli hava saldırılarının en ağır dalgasına maruz kaldı. Sana, Amran ve Hudeyde'deki iki limanda bir elektrik santrali ve askeri tesisler hedef alındı. Husilerin ilk açıklamalarına göre söz konusu saldırılarda bir kişi öldü, dokuz kişi de yaralandı.

İran destekli örgütün medya organlarına göre saldırılar, Sana'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve şehrin güneyindeki Haziz elektrik santralinin yanı sıra, kuzeydeki komşu Amran vilayetindeki müstahkem askeri mevkiler ile Hudeyde ve Ras İsa limanlarını vurdu.

İsrail'in dünkü saldırıları, geçtiğimiz temmuz ayından bu yana Husilere yönelik düzenlenen beşinci saldırı olurken, örgütün gemilere saldırma kabiliyetini kısıtlamak amacıyla bir yıl önce ABD ve İngiltere tarafından gerçekleştirilen saldırılarla koordineli olarak düzenlenen ilk saldırı olma özelliğini taşıyor.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Husilerin ‘İsrail’e karşı saldırganlıklarının bedelini ağır ödediklerini ve ödemeye devam edeceklerini’ söyledi. Savunma Bakanı Yisrael Katz da ‘İsrail'in uzun elinin Husi liderlerini her yerde kovalayacağı’ tehdidini yineledi.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, ABD uçak gemisi Harry Truman ve beraberindeki askeri birliklere saldırdıklarını ve Tel Aviv'e üç insansız hava aracıyla (İHA) operasyon düzenlediklerini iddia etti.



İsrail: Gazze'deki askeri operasyon sona yaklaşıyor

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)
TT

İsrail: Gazze'deki askeri operasyon sona yaklaşıyor

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki ölü sayısının dün en az 100'e ulaştığı bildirilirken, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki mevcut savaşının sona ermekte olduğunu söyledi.

Katz, Yahudi devletinin İran ile kısa süren savaşının sona ermesinden bir hafta sonra yaptığı açıklamada, "Gazze'deki operasyonun sonuna yaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Katz, İsrail'in çatışmadaki hedeflerini yineledi; bunlara tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Hamas'ın yenilgisi de dahildi.

ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonu Gazze'de yakında bir ateşkes sağlanacağı beklentisini dile getirdi. Ancak Trump'ın açıklamasının dayanağı belirsizdi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz (X)İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz (X)

Ancak Katz, Trump'ın iyimserliğini teyit eder gibi görünürken, Filistinli kaynaklar bu açıklamanın Gazze Şeridi'nde kanlı bir günde yapıldığını belirtiyor.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 56 bin 531 vatandaşın şehit olmasına ve 133 bin 642 kişinin de yaralanmasına neden oldu.