Suudi Arabistan'dan Suriye yaptırımlarını kaldırma hamlesi
Ahmed eş-Şara dün Şam'da Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan'ı kabul etti (AFP)
Suudi Arabistan, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması için ilgili ülkelerle diyalog halinde olduğunu ve olumlu sinyaller aldığını teyit ederek, Suriye'nin ekonomik kalkınmasına fırsat vermek ve Suriye halkının insanca yaşamasını destekleyecek şekilde gelişmesine olanak sağlamak için yaptırımların bir an önce askıya alınmasının ve kaldırılmasının önemini vurguladı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan dün Şam'daki Halk Sarayında Suriye Yönetimi Başkanı Ahmed eş-Şara ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında bu açıklamaları yaptı. Suudi Bakan, eş-Şara ile Suriye'nin tüm topraklarında istikrarın yeniden tesis edilmesi ve Suriye halkının arzu ve isteklerine uygun bir şekilde ulusal kurumlarının hayata döndürülmesi için bu önemli aşamada yaptırımların kaldırılması ve her türlü yardım ve desteğin sağlanması başta olmak üzere siyasi, ekonomik ve insani yönlerin desteklenmesine yönelik çabaları ele aldı. Ferhan, ülkesinin Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı ve birliğine verdiği desteği teyit etti.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani, Suudi Arabistan'ın Suriye'ye çok destek verdiğini ve Suriye halkının yanında durma konusunda uzun bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, bu ziyaretin “bize olan desteğini teyit ettiğini” belirtti. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre eş Şeybani “Suudi Arabistan ile her düzeyde istişarelerde bulunuyoruz, herhangi bir çekince ya da engel yok. Suudi Arabistan ile iş birliğimiz bölge için daha iyi bir gelecek inşa etme yolunda önemli bir adım olacaktır” ifadelerini kullandı.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Genel Komutanlığı üyesi Tümgeneral Ali el-Hasan, geçtiğimiz haziran ayında Haseke'de düzenlediği basın toplantısında (Şarku’l Avsat)
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri, Deyrizor'un kuzey kırsalındaki karargâhlarına yapılan benzer saldırıların ardından yaptığı açıklamada, Rakka vilayeti kırsalındaki Tabka kenti ve Haseke vilayetinin güneyindeki eş-Şeddadi kasabasındaki güvenlik noktalarını hedef alan bir dizi silahlı saldırıda 5 üyesinin öldüğünü ve 2 üyesinin de yaralandığını duyurdu. Bu arada Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Medya Merkezi, silahlı grupların SDG'nin etki alanlarına yönelik saldırılarında 4 savaşçısının öldürüldüğünü açıkladı.
Kürt yönetimine bağlı İç Güvenlik Güçleri dün resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, ‘terörist’ olarak nitelediği grupların ‘Tabka kentinde güçlerine ait iki noktayı hedef aldığını ve iki üyesinin yaralanmasına neden olduğunu, 14 Temmuz sabahı da eş-Şeddadi kasabasındaki güvenlik kontrol noktalarından birine saldırı düzenlendiğini ve beş üyesinin öldüğünü belirtti.
Özerk Yönetim ve SDG liderliği söz konusu saldırıları genellikle DEAŞ hücrelerinin gerçekleştirdiğini iddia ederek, ‘medya saldırıları ve Suriye genelinde, özellikle de ülkenin kuzey ve doğu bölgelerinde kaos ve fitne yaymak isteyen tarafların sürekli kışkırtmaları ışığında’ bu saldırıların arttığını ve sıklaştığını kaydetti.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri liderlerinden Ali el-Hüseyin Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, son dönemde Özerk Yönetim bölgelerindeki güvenlik durumunun, doğrudan karargâhları ve güvenlik kontrol noktalarını hedef alan DEAŞ hücrelerinin hareketlerinde bir artışa sahne olduğunu söyledi. Hüseyin, “Bu girişimlere rağmen, kuvvetlerimiz yüksek hazırlık ve uyanıklıkları sayesinde saldırıları etkili bir şekilde engellemeyi başardı” dedi.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke vilayetinde bulunan karargahlarından birinde (Şarku’l Avsat)
Genel Komutanlığın bu grupların kimliğini ve bağlantılarını ortaya çıkarmak amacıyla kapsamlı soruşturmalar başlattığını belirten el-Hüseyin, “Güvenlik güçlerimiz, bu tür girişimleri boşa çıkarmak konusunda daima tam teyakkuz hâlindedir ve sivillerin güvenliğini ve emniyetini korumak için gerekli tüm önlemleri almıştır” ifadesini kullandı.
SDG'nin güvenlik kanadı olan güvenlik güçlerinin mevzilerine yönelik bu silahlı saldırılar, Suriye'nin kuzeydoğusunda Özerk Yönetim’in kontrolü altındaki bölgelerin akıbetine ilişkin gerginlik ve endişe ortamında, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ve SDG lideri Mazlum Abdi tarafından 10 Mart'ta imzalanan anlaşmanın uygulanmasını hızlandırmak amacıyla Özerk Yönetim’den bir heyetin ABD ve Fransa arabuluculuğunda başkent Şam'da Suriye hükümeti bakanlarıyla yaptığı son görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığının açıklanmasının ardından geldi.
Suriye hükümeti Tişrin Barajı'nda bakım çalışmalarına başladı. (Arşiv)
Konuyla ilgili olarak SDG Medya Merkezi, Halep'in doğu kırsalında Türk ordusu ve müttefik Suriyeli silahlı gruplar ile aralarında devam eden çatışmalarda 4 savaşçısının öldüğünü bildirdi.
Bu bölgeler, 10 Nisan'da Münbiç kırsalında varılan Tişrin Barajı anlaşmasından bu yana temkinli bir sükunete tanıklık etti. Cumhurbaşkanı eş-Şera ve Abdi arasındaki ikili anlaşmanın bir parçası olarak, tüm askeri tarafların çekilmesi ve Suriye Savunma Bakanlığı güçlerinin barajı korumak üzere bölgeye girmesiyle birlikte Suriye'nin kuzeyindeki stratejik barajın ortak yönetimi oluşturuldu.