ABD Başkanı Donald Trump dün akşam, Beyaz Saray'daki Oval Ofis'ten gazetecilere yaptığı açıklamalarda Ürdün ve Mısır'ın Gazzelileri kabul edeceğini yeniden vurguladı.
Mısırlılar dün, Gazze Şeridi sınırındaki Refah sınır kapısı önünde düzenlenen protesto gösterisine katılarak “Filistinlileri topraklarından etme girişimlerini” reddetti.
Şarku'l Avsat'a konuşan görgü tanıklarının ifadesine göre, Refah sınır kapısı önünde uzun mesafeler boyunca uzanan protestocu kalabalıklar “Mısır ve Filistin bayraklarını birlikte” dalgalandırdı. Birçoğu Filistinlilerin meşhur kefiyesini giydi ve “Yerinden edilmeye hayır”, “Benim kanım Filistinli” ve “Mısır halkı ABD başkanının açıklamalarını reddediyor” gibi sloganlar attı.
Gösteriye Temsilciler Meclisi ve Senato (Mısır parlamentosunun her iki kanadı) üyelerinin yanı sıra Mısırlı partilerin, siyasi güçlerin ve STK'ların temsilcileri de katıldı. Gösteri, ABD'nin önerisini reddetmek üzere her biri Mısır'ın bir vilayetini temsil eden kalabalık gruplardan oluşuyordu. Gösteri, vilayetlerdeki nöbetlerle başladı, ardından protestocular otobüslerle Refah sınır kapısına geldi.
ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz cumartesi günü basına yaptığı açıklamalarda, "Ürdün ve Mısır'ın, İsrail askeri saldırısının korkunç bir insani duruma yol açtığı ve on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandığı Gazze'den daha fazla Filistinliyi kabul etmesi gerektiğini" söyledi. Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre bunun geçici mi yoksa uzun vadeli bir teklif mi olduğu sorusuna Trump, "İkisinden biri olabilir" cevabını verdi.
Trump, cumartesi günü Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüştüğünü ve kendisine "Ülkesinin (Ürdün) daha fazla Gazzeliyi kabul etmesini istediğini" söylediğini belirterek, "Mısır'ın da insan almasını isterim" dedi. Trump şöyle devam etti: "Bir buçuk milyon insandan bahsediyoruz ve tüm alanı temizliyoruz.
Trump sözlerine şöyle devam etti: “Gazze kelimenin tam anlamıyla harap olmuş bir yer, neredeyse her şey harap olmuş durumda ve insanlar orada ölüyor, bu nedenle bazı Arap ülkeleriyle ortaklık kurmak ve farklı bir yerde barış içinde yaşayabilecekleri konutlar inşa etmek daha iyi olacaktır.”
Mısır, Filistin halkının kendi toprakları ve anavatanları üzerindeki meşru haklarının "ihlali" olarak tanımladığı durumu reddettiğini vurguladı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı, yaptığı bir açıklamada, ister yerleşim veya toprak ilhakı yoluyla, ister yer değiştirme yoluyla bu toprakları sahiplerinden tahliye ederek geçici veya uzun vadeli olarak topraklarından çekilerek yer değiştirmeyi ya da köklerinden koparılmayı teşvik ederek, Filistin halkının "devredilemez" haklarını ihlal etmeyi reddettiğini vurguladı.