Lübnan hükümetini duyurmak için iletişim hızlanıyor

Lübnan Devlet Başkanı Joseph Avn (AFP)
Lübnan Devlet Başkanı Joseph Avn (AFP)
TT

Lübnan hükümetini duyurmak için iletişim hızlanıyor

Lübnan Devlet Başkanı Joseph Avn (AFP)
Lübnan Devlet Başkanı Joseph Avn (AFP)

Lübnan'da Başbakan adayı Nevvaf Selam'ın Cumhurbaşkanı Joseph Avn ile istişare halinde üzerinde çalıştığı hükümet kurma çalışmalarının sonuçlandırılması için temaslar hızlanıyor. Görüşmeler, Şii Emel-Hizbullah ikilisinin çözüme kavuşturulmasından günler sonra, başta Lübnan Güçleri ve Özgür Yurtsever Hareket'in temsili olmak üzere hükümetin kurulmasının önündeki diğer engellerin aşılması etrafında dönüyor.

Hükümetin kurulmasının, vaat ettiği “reform ve kurtuluş istikametine” ve daha önce açıkladığı “kriterlere göre” olumlu bir şekilde ilerlediğini belirten Selam, aradığı hükümet vizyonuyla tutarlı bir oluşuma ulaşmak için parlamentodaki çeşitli bloklarla istişare ettikten sonra isimleri seçtiğini vurguladı.

Nevvaf Selam herkesle olumlu iletişimin olduğuna dikkat çekti.

Özgürlük Hareketi lideri Milletvekili Cibran Basil, dün düzenlediği basın toplantısında, olası hükümete ilişkin tutumunu açıklarken, Kuvvet kaynaklarının, “(Şii) ikilinin içindeki etkisiz hale getirici mayınlara bırakılması mümkün değil” dedi.



İsrail ordusu Tulkerim Mülteci Kampı sakinlerinin yüzde 75'ini evlerini terk etmeye zorladı

Tulkerim'de sekiz gündür eşi benzeri görülmemiş saldırılar yaşanıyor. (DPA)
Tulkerim'de sekiz gündür eşi benzeri görülmemiş saldırılar yaşanıyor. (DPA)
TT

İsrail ordusu Tulkerim Mülteci Kampı sakinlerinin yüzde 75'ini evlerini terk etmeye zorladı

Tulkerim'de sekiz gündür eşi benzeri görülmemiş saldırılar yaşanıyor. (DPA)
Tulkerim'de sekiz gündür eşi benzeri görülmemiş saldırılar yaşanıyor. (DPA)

Filistinli bir yetkili dün yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkerim Mülteci Kampı sakinlerinin yüzde 75'ini evlerini terk etmeye zorladığını söyledi.

Tulkerim Valisi Abdullah Kemyil yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun sekiz gündür devam eden eşi benzeri görülmemiş saldırıları nedeniyle Tulkerim Mülteci Kampı sakinlerinin yüzde 75'inden fazlasını zorla yerinden edildiğini ifade etti.

Valiliğin yetkili makamlar aracılığıyla, tüm kurum ve kuruluşlarla yakın iş birliği içinde barınaklar hazırladığını, yerinden edilenlerin bir kısmının da akrabalarının yanına taşındığını ve halkın tüm bileşenlerinden oluşan bir komitenin onlara gerekli ihtiyaçları sağladığını kaydetti.

Diğer taraftan İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Şin-Bet ve Sınır Polisi ile iş birliği içindeki ordu güçlerinin Batı Şeria'nın kuzeyinde ‘terörizmi engellemek’ amacıyla Tulkerim'de faaliyet göstermeye devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Şu ana kadar üç terörist öldürüldü ve 50'den fazla terörist gözaltına alındı. Güçlerimiz ayrıca, el yapımı patlayıcı imal edilen bir atölye buldu ve güçlerimizi hedef almak amacıyla üretilmiş 45 el yapımı patlayıcıyı imha etti” denildi.

Açıklamada güvenlik güçlerinin ‘İsrail vatandaşlarının güvenliğini korurken Yahudiye ve Samiriye (Batı Şeria) genelinde terörizmi engellemek için operasyonlarına devam edeceği’ belirtildi.

İsrail ordusu 21 Ocak'ta Cenin kentinde, kampında ve Batı Şeria'nın kuzeyindeki diğer bölgelerde ‘militanları’ takip etmeyi ve ‘terörist altyapıyı’ ortadan kaldırmayı amaçladığını söylediği ‘Demir Kalkan’ adı verilen operasyona başladı.