Ebu Rudeyne: Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne yönelik geniş çaplı bir savaş hiç kimse için güvenlik ve istikrar sağlamayacak

İşgal altındaki Batı Şeria'da devam eden İsrail askeri operasyonunda Tulkerim Mülteci Kampı’na yapılan saldırıda yükselen dumanlar (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria'da devam eden İsrail askeri operasyonunda Tulkerim Mülteci Kampı’na yapılan saldırıda yükselen dumanlar (AFP)
TT

Ebu Rudeyne: Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne yönelik geniş çaplı bir savaş hiç kimse için güvenlik ve istikrar sağlamayacak

İşgal altındaki Batı Şeria'da devam eden İsrail askeri operasyonunda Tulkerim Mülteci Kampı’na yapılan saldırıda yükselen dumanlar (AFP)
İşgal altındaki Batı Şeria'da devam eden İsrail askeri operasyonunda Tulkerim Mülteci Kampı’na yapılan saldırıda yükselen dumanlar (AFP)

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, “İşgal güçleri Batı Şeria'da, özellikle Cenin vilayeti ve kampı ile Tulkerim vilayeti ve kampında halkımıza ve topraklarımıza yönelik kapsamlı savaşını sürdürerek daha fazla öldürme, yerinden etme ve mülkleri tahrip etme suçu işliyor” uyarısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın Filistin resmi haber ajansı WAFA’dan aktardığına göre Ebu Rudeyne, “İşgal güçleri sistematik bir şekilde evleri yıkma ve vatandaşları yerlerinden etme kampanyası yürütüyor. İşgal güçlerinin Gazze Şeridi'nde işlediği soykırım suçlarının devamı niteliğindeki ırkçı ilhak ve genişleme planlarına yönelik uluslararası sessizlik, onlarca vatandaşın şehit olmasına, yüzlercesinin de yaralanmasına yol açtı” ifadelerini kullandı.

Ebu Rudeyne, ‘İsrail'in Filistin halkına ve topraklarına yönelik süregelen saldırganlığını durdurmak için ABD yönetiminin müdahalede bulunması ve durumun kontrol edilemez bir şekilde patlamasına yol açacak olan ve bedelini herkesin ödeyeceği saldırganlığında ısrar etmesini teşvik etmemesi’ çağrısında bulundu.

Ebu Rudeyne, ‘Filistin halkının ister yerinden edilme ister alternatif vatan olsun, hiçbir planı kabul etmeyeceğini; Filistin halkını tehdit etmenin kimseye fayda sağlamayacağını, aksine burada veya bölgede geniş çaplı yıkıma yol açacağını’ vurguladı.

Ebu Rudeyne ayrıca, işgal makamlarının Efrat yerleşiminde 974 yeni yerleşim birimi inşa etmek üzere ihale açmasını da kınadı ve bunu, ‘işgalin bir oldu bitti politikası dayatma planlarının bir uzantısı’ olarak nitelendirdi.

Söz konusu yerleşimlerin yasadışı olduğunu vurgulayan Ebu Rudeyne, ‘yerleşimlerin genişletilmesinin doğrudan İsrail apartheid sisteminin sürdürülmesine yol açtığına ve uluslararası meşruiyet kararları ve Arap Barış Girişimi uyarınca barışa ulaşma şansını baltalamak için tek taraflı ve yasadışı önlemlerin uygulanması çerçevesine girdiğine’ dikkat çekti.



Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
TT

Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)

İsrail medyası, Gazze Şeridi'ne yönelik savaşın zorlukları nedeniyle sadece bir hafta içinde dört İsrail askerinin intihar ettiğini bildirdi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN, komutanlarının sorumsuz davranışlarına karşı çıkan birlikteki arkadaşlarının uyanıklığı olmasaydı neredeyse listeye katılacak olan beşinci bir askerin hikayesini açıkladı.

Muhabir Carmela Menashe, askerlerden alıntı yaparak, arkadaşlarının ‘Gazze'ye girmeyi reddettiğini, ancak komutanının onu zorladığını, bunun üzerine askerin silahın namlusunu ağzına dayadığını ve kendini vurmakla tehdit ettiğini, bunun üzerine komutanın onu hafta sonu izninden men ederek cezalandırmaya karar verdiğini’ anlattı.

dfgthy
Meslektaşlarının cenaze töreni için mezarlığa giden yaralı İsrail askerleri, 8 Temmuz 2025 (AP)

İsrailli muhabire göre, ‘asker başlangıçta kabul etti ve Gazze'ye girdi. Ancak sonra geri döndü ve tekrar dışarı çıkmak istedi; komutana orada kalamayacağını açıklamaya çalıştı. Komutan onu hafife aldı ve onu başka cezalarla tehdit etti. Birlikteki arkadaşları son anda devreye girerek intihar etmesini engelledi ve onu psikolojik destek subayıyla görüşmeye zorladı.’

Psikolojik destek subayı, askerin durumunun Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermediğine karar vererek onu birlik dışında tedavi görmesi için göndermiş; psikolojik durumunun ciddi olduğu teşhis edilmiş ve askerin ordudan tamamen terhis edilerek tedavi altına alınmasına karar verilmiş.

Muhabir, “Askerin durumu benzersiz değil; savaş binlerce askeri travmatize ediyor. Zamanında gerekli tedaviyi görmeyenler kendilerini ciddi bir depresyon içinde buluyor ve bu da aşırı durumlarda intihara yol açabiliyor” dedi.

4 asker intihar etti

Tel Aviv medyası sadece geçen hafta dört askerin intihar ettiğini ve savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana intihar eden asker sayısının 44'e yükseldiğini duyurdu.

İntihar eden askerlerin çoğunluğunun aktif görevdeki yedek askerler olduğunu belirten Haaretz gazetesi, İsrailli askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde intihar eden askerlerin büyük bir kısmının savaş sırasında psikolojik durumlarını önemli ölçüde etkileyen durumlara maruz kaldıklarını aktardı.

xcvfgbh
Temmuz 2025'te Gazze Şeridi'nde öldürülen meslektaşlarının cenaze töreninde ağlayan İsrailli askerler (AFP)

Gazete, orduda aktif görevde olan İsrailli askerlerin intihar oranlarının önceki yıllara göre artış gösterdiğini doğruladı.

Kaynaklar, intiharların bazen iç raporlarda ‘çatışma dışı ölüm’ veya ‘soruşturma altındaki durumlar’ gibi muğlak etiketler altında kategorize edilmesi nedeniyle gerçek sayının daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Haaretz'den aktardığına göre İsrail ordusu, 2024 yılının başından bu yana yaklaşık bin 600 askerin travma sonrası stres semptomlarından mustarip olduğunu kabul ediyor ve bu da yaklaşık 250 askeri ruh sağlığı nedenleriyle terhis etmesine neden oldu.

Veriler intihar eden askerlerin çoğunun geçtiğimiz mart ayında yeniden başlayan savaştan bu yana çatışmaların devam ettiği Gazze'deki çatışmalara katıldığını gösteriyor.

cdfgthy
Temmuz ayında Gazze'de öldürülen bir İsrail askerinin cenaze töreninden (EPA)

Cepheden dönen askerlerin psikolojik olarak yalnızlaştığı ve özellikle muharebe tugaylarına yeni katılanlar ile dışlanmış sosyal sınıflara mensup askerlere yeterli psikolojik bakım sağlanmadığı belirtiliyor.

Ordu, sahadan dönen askerlerle ilgili sessiz bir iç krizle karşı karşıya; bu askerler fiziksel yaralanmaların ötesinde derin psikolojik yaralar da taşıyor ve bu da bazılarının son bir kaçış olarak intiharı seçmesine neden oluyor.

Gözlemciler Gazze savaşının sadece Filistinlileri tüketmekle kalmadığını, aynı zamanda İsrail'in iç cephesinde de giderek artan bir çatlağa neden olduğunu, askerlerin karada savaşırken psikolojik kaderlerinin havada asılı kaldığını düşünüyor.