Gazze: İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bini aştı

Han Yunus ve Refah'a düzenlenen hava saldırılarında birkaç saat içinde 23 kişi yaşamını yitirdi

Hamas Siyasi Büro Üyesi Salah el-Berdevil ve eşinin hayatını kaybetmesine neden olan İsrail hava saldırısının Han Yunus'ta yol açtığı yıkıma bakan bir Filistinli (Reuters)
Hamas Siyasi Büro Üyesi Salah el-Berdevil ve eşinin hayatını kaybetmesine neden olan İsrail hava saldırısının Han Yunus'ta yol açtığı yıkıma bakan bir Filistinli (Reuters)
TT

Gazze: İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bini aştı

Hamas Siyasi Büro Üyesi Salah el-Berdevil ve eşinin hayatını kaybetmesine neden olan İsrail hava saldırısının Han Yunus'ta yol açtığı yıkıma bakan bir Filistinli (Reuters)
Hamas Siyasi Büro Üyesi Salah el-Berdevil ve eşinin hayatını kaybetmesine neden olan İsrail hava saldırısının Han Yunus'ta yol açtığı yıkıma bakan bir Filistinli (Reuters)

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne yönelik savaşının başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 50 bini aştığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre bakanlıktan yapılan açıklamada, vefat sayısının 50 bin 21'e ulaştığı, yaralı sayısının ise 113 binden fazla olduğu belirtildi.

Bakanlık son 24 saat içinde 41 ölü ve 61 yaralının hastanelere nakledildiğini belirtti.

Filistin Televizyonu bugün İsrail'in Han Yunus ve Refah'a düzenlediği saldırılarda son saatlerde 23 kişinin öldüğünü bildirdi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, Filistin Kızılayı’nın bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta kuşatma sırasında bazı sağlık görevlilerinin İsrail ordusu kurşunlarıyla yaralandığını duyurduğunu bildirdi.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan kısa açıklamada, İsrail güçlerinin Refah'taki el-Haşaşin bölgesini hedef aldıkları sırada Filistin Kızılayı ambulanslarını kuşattığı belirtildi.

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü yaptığı açıklamada, Refah'ın batısındaki el-Berekat bölgesinde, İsrail tarafından hedef alınan Kızılay ambulans ekibini kurtarmak için müdahale etmeye çalışırken sivil savunma ekibiyle irtibatın kesildiğini söyledi.

İsrail ordusu bugün Refah'taki Tel es-Sultan bölgesi sakinleri için tahliye emri yayınladı. İsrail ordusu bölgede bir saldırı başlatacağını söyledi ve bölge sakinlerine araç kullanmadan el-Mevasi bölgesine doğru hareket etmeleri çağrısında bulundu.

İki aylık kırılgan bir ateşkesin ardından İsrail salı günü Gazze Şeridi'ne yönelik ağır bombardımanına yeniden başladı ve çarşamba günü Hamas'a kalan esirleri serbest bırakması için baskı yapmak üzere yeni kara operasyonları başlattı.

Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana saldırıların görülmemiş yoğunluğu ve ölçeği, Gazze Şeridi'ni büyük bir yıkım ve feci bir insani krizle baş başa bırakan savaşın ilk günlerindeki anıları yeniden canlandırdı.

Ateşkes anlaşması görece sükûnetin sağlanmasına, İsrailli esirlerin ve Filistinli mahkûmların serbest bırakılmasına ve Gazze Şeridi'ne ilave insani yardım girişine katkıda bulundu. Ateşkesin ilk aşaması altı hafta sürdü ve bu süre zarfında sekizi ölü olmak üzere 33 esir, bin 800'den fazla Filistinli mahkûma karşılık serbest bırakıldı.

Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırısı sırasında kaçırılan 251 esirden 58'i halen Gazze Şeridi'nde tutuluyor. İsrail ordusu bunlardan 34'ünün öldüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) güvenilir bulduğu Hamas yönetimindeki Sağlık Bakanlığı verilerine göre Gazze Şeridi'ndeki savaş çoğu sivil, kadın ve çocuk olmak üzere en az 50 bin kişinin ölümüne neden oldu.



ABD’li bir gazeteci yanlışlıkla Husilere yönelik saldırıların görüşüldüğü gizli gruba dahil edildi

 Trump'ın Yemen'de Husilere karşı yürüttüğü operasyonlara katılan bir uçak (Reuters)
Trump'ın Yemen'de Husilere karşı yürüttüğü operasyonlara katılan bir uçak (Reuters)
TT

ABD’li bir gazeteci yanlışlıkla Husilere yönelik saldırıların görüşüldüğü gizli gruba dahil edildi

 Trump'ın Yemen'de Husilere karşı yürüttüğü operasyonlara katılan bir uçak (Reuters)
Trump'ın Yemen'de Husilere karşı yürüttüğü operasyonlara katılan bir uçak (Reuters)

Beyaz Saray dün, The Atlantic dergisi editörünün, Yemen'deki Husilere yönelik saldırıları görüşmek üzere ABD'li üst düzey yetkililerden oluşan çok gizli bir yazışma grubuna yanlışlıkla dahil edildiğini doğruladı.

dvfgbrthy
Beyaz Saray (AFP)

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes, gazeteci Jeffrey Goldberg'in 15 Mart'ta ABD'nin Husilere yönelik hava saldırılarına ilişkin ayrıntılı bir planı Signal uygulaması aracılığıyla daha önce aldığını ortaya çıkarmasının ardından bir açıklama yaptı: “Gündeme gelen mesaj dizisinin gerçek olduğu görülüyor ve bu mesaj zincirine yanlışlıkla bir numaranın nasıl eklendiğini gözden geçiriyoruz.”

Başkan Donald Trump ise gazetecilere yaptığı açıklamada konuyla ilgili hiçbir şey bilmediğini söyledi. Gazetecilere, “Bu konu hakkında herhangi bir bilgim yok. Bunu ilk kez sizden duyuyorum” diyen Trump, yine de ‘saldırının çok etkili olduğunu’ ifade etti. Goldberg planın ayrıntılarını önceden yayınlamış olsaydı, sızıntı çok zarar verici olabilirdi, ancak bunu olaydan sonraya kadar yapmadı. The Atlantic, Goldberg'in şu ifadeleri kullandığı makalesini yayınladı: “ABD ulusal güvenlik yetkilileri, Yemen'de yaklaşan askeri saldırılarla ilgili bir grup sohbetine beni de dahil ettiler. Önce bunun gerçek olduğunu düşünmedim. Bir süre sonra bombalar düşmeye başladı.”

sxdefr
ABD ordusu Yemen'de Husileri ortadan kaldırmaya yönelik operasyonun devam ettiğini açıkladı. (Reuters)

Gazeteci, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in yazışma grubuna saldırılar hakkında ‘hedefler, ABD'nin konuşlandıracağı silahlar ve saldırı sırası’ da dahil olmak üzere detaylı bilgi gönderdiğini bildirdi. “Hegseth'in uzun mesajına göre, ilk patlamalar Yemen'de iki saat sonra, 13:45'te hissedilecekti” diyen Goldberg, bu zaman çizelgesinin Yemen'de sahada doğrulandığını söyledi.

Goldberg gruba iki gün önce eklendiğini ve konu üzerinde çalışmak üzere temsilciler atayan üst düzey hükümet yetkililerinden mesajlar aldığını söyledi. Mesajlaşma grubunda, aralarında Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Başkan Yardımcısı J.D. Vance ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü John Ratcliffe'in de bulunduğu toplam 18 kişinin eklendiğini belirtti.

dfgrt
ABD'nin Yemen'in başkenti Sana'ya düzenlediği hava saldırısının ardından dumanlar yükseliyor. (EPA)

Başkan Yardımcısı J.D. Vance 14 Mart'ta yaptığı açıklamada, Husilerin gemilere yönelik saldırılarından ABD'den çok Avrupa ülkelerinin etkilenmesi nedeniyle ‘Avrupa'yı yeniden kurtarmaktan’ nefret ettiğini söyleyerek, saldırıları gerçekleştirme konusundaki şüphelerini dile getirdi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve Hegseth daha sonra bu görevi sadece Washington'un yerine getirebileceğini belirtirken, Savunma Bakanı da Vance'in ‘Avrupa'nın sömürülmesinden duyduğu hoşnutsuzluğu’ paylaştığını ifade etti.