Gazze’de Hamas karşıtı protestolar: İsrail, eylemcilere mesaj attı

İsrail bombardımanlarıyla 50 binden fazla kişinin öldürüldüğü Gazze'de Hamas karşıtı eylemlere nadir rastlanıyor (AFP)
İsrail bombardımanlarıyla 50 binden fazla kişinin öldürüldüğü Gazze'de Hamas karşıtı eylemlere nadir rastlanıyor (AFP)
TT

Gazze’de Hamas karşıtı protestolar: İsrail, eylemcilere mesaj attı

İsrail bombardımanlarıyla 50 binden fazla kişinin öldürüldüğü Gazze'de Hamas karşıtı eylemlere nadir rastlanıyor (AFP)
İsrail bombardımanlarıyla 50 binden fazla kişinin öldürüldüğü Gazze'de Hamas karşıtı eylemlere nadir rastlanıyor (AFP)

Gazze Şeridi’nde yüzlerce Filistinli, Hamas karşıtı protestolar düzenledi.

Beyt Lahiya'da dün düzenlenen bir cenaze töreni sırasında başlayan eylemler, yakındaki Cibaliya mülteci kampına yayıldı. Akşam saatlerinde Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta da Filistinliler sokağa döküldü.

Guardian’ın aktardığına göre Gazzeliler, “Savaşı durdurun” ve “Barış istiyoruz” yazılı pankartlarla yürüyüş düzenledi.

Fransız haber ajansı AFP de Cibaliye’deki göstericilerin lastik yaktığını ve “Hamas defol” sloganları attığını aktarıyor.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir gösterici, eylemleri kimin örgütlediğini bilmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Halk adına bir mesaj göndermek için eyleme katıldım: Bu kadar savaş yeter.

Eylemci, sivil Hamas güvenlik gücü görevlilerinin protestoları dağıttığını gördüğünü de ifade etti.

Adının açıklanmasını istemeyen başka bir protestocu da “halkın savaştan yorulduğunu” söyledi.

New York Times’ın görüştüğü Filistinlilerden Ahmed Masri, "Akan kan durana ve Hamas, Filistin’i terk edene dek eylemleri sürdürmek istiyoruz” dedi.

Diğer yandan Wall Street Journal, eylemler başladıktan kısa süre sonra İsrailli yetkililerin, Gazzelilere mesaj gönderdiğine dikkat çekiyor. Mesajlarda, “Çözüm sizin elinizde ve Hamas sizi cehenneme götürmekte ısrar ediyor" ifadelerine yer verildiği aktarılıyor.

Hamas karşıtı gösterilere sosyal medyada tepki de gösterildi. Bazı Facebook kullanıcıları, eylemlerin “İsrail’in çıkarına hizmet ettiğini” yazdı. Filistinli örgüt protestolara dair henüz açıklama yapmadı.

Gazze’de 2019’da da Hamas karşıtı protestolar düzenlenmişti. “Yaşamak İstiyoruz” adlı hareket, Gazze’deki ekonomik krize tepki göstererek örgüte karşı yürüyüşler düzenlemişti. Hamas’a bağlı güvenlik güçleri eylemlere müdahale etmiş, en az bin kişi gözaltına alınmıştı. Örgüt, protestoların rakibi Fetih Hareketi tarafından düzenlendiğini savunmuştu.

Gazze Şeridi, 1996-2006'da Filistin Ulusal Yönetimi'ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006'da yapılan seçimlerde, Fetih'i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmış, Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007'de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.

19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti. İsrail, 1700'den fazla Filistinli mahkumu salıvermiş, Hamas da 8’i ölü 33 İsrailli ve 5 Taylandlı rehineyi serbest bırakmıştı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için ikinci aşamaya geçilememişti. Tel Aviv yönetimi, 2 Mart'ta Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart'ta da bölgeye elektrik tedarikini kesmişti. Bunların ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta ateşkes sürecini bozarak Gazze’ye saldırıları yeniden başlatmıştı.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times, Wall Street Journal



Koordinasyon Çerçevesi: Iraklı gruplar ‘gerilimi azaltmaya kararlı’

 Koordinasyon Çerçevesi güçlerinin Bağdat'taki toplantılarından (X)
Koordinasyon Çerçevesi güçlerinin Bağdat'taki toplantılarından (X)
TT

Koordinasyon Çerçevesi: Iraklı gruplar ‘gerilimi azaltmaya kararlı’

 Koordinasyon Çerçevesi güçlerinin Bağdat'taki toplantılarından (X)
Koordinasyon Çerçevesi güçlerinin Bağdat'taki toplantılarından (X)

Koordinasyon Çerçevesi’nin üst düzey bir lideri, ABD yönetimiyle ilişkileri Irak'ın çıkarları için bir güç kaynağı olarak değerlendirirken, silahlı grupların Muhammed Şiya es-Sudani liderliğindeki hükümeti utandırmamak için Washington'a karşı gerilimi artırmamaya kararlı olduğunu vurguladı.

Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim, Iraklı silahlı grupların ABD ile gerilimi artırmama konusunda kararlı olduklarını ve federal hükümeti bu alanda utandırmak istemediklerini söyledi.

El-Hekim, ‘grupların belirli dönemlerde kurulduğunu ve terörle mücadele ve toprakların özgürleştirilmesinde rol oynadıklarını, ancak Iraklı aktörün ülkenin egemenliğine dayalı kararlar ve pozisyonlar alma konusunda ulusal çıkarı gözetmeye karar verdiğini’ açıkladı.

Güvenilir kaynaklar Şarku’l Avsat'a, İran'ın Irak'taki Şii grupların liderlerine gönderdiği ve Amerikalılar ile İsraillileri kışkırtmamaları yönünde kesin talimatlar içeren mektubun içeriğini açıkladı. Mektupta Bağdat'a, Yemen'deki Husileri hedef alan saldırılara benzer saldırılar düzenlenebileceği uyarısında bulunuldu.

Tahran'a bağlı Iraklı grupların, uluslararası baskı ve ABD'nin Husilere yönelik saldırıları nedeniyle haftalardır düşmanca faaliyetlerinde gözle görülür bir azalma yaşandı.

‘Irak'ın ABD de dahil olmak üzere bölge ve dünya ülkeleriyle iş birliği ve iletişim mekanizmalarına sahip olduğunu ve bölge ve dünya ülkeleriyle iletişimin Irak ve çıkarları için bir güç kaynağı olduğunu belirten’ el-Hekim, büyük yabancı şirketlerin geri dönüşünün bölge ve dünya ülkelerinin Irak gerçeğini ve gelecek vaat eden ufkunu anladığının bir kanıtı olduğunu söyledi.

Irak'ta bölgelerin oluşturulmasıyla ilgili olarak el-Hekim, ‘mevcut zamanın, anayasal bölgeler gerçeğine rağmen bu tür projeler için uygun olmadığını, bu çağrıları yapanlara saygı duyduklarını, çünkü bunların demokratik gerçeklik içinde yer aldığını’ belirtti.

Bölgesel meselelere de değinen el-Hekim, “Suriye'de istikrarın sağlanması, iki ülke arasındaki örtüşme nedeniyle Irak için bir ihtiyaçtır” dedi.

Suriye'deki yeni yönetime ‘ülkenin yönetimine tüm bileşenleri dahil etme’ çağrısında bulunan el-Hekim, ‘Şam tarafından kısa süre önce onaylanan anayasa bildirgesinin Irak da dahil olmak üzere bölge ülkelerinin endişelerini arttırdığını’ kaydetti.

Musul'daki Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) mensupları (Reuters)Musul'daki Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) mensupları (Reuters)

Halk Seferberlik Güçleri’nin feshedilmesi

Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin, ABD'nin Halk Seferberlik Güçleri'nin (Haşdi Şabi) feshedilmesini ya da entegrasyonunu talep ettiğine dair dolaşan haberleri kendisine ‘bizzat’ yalanladığını açıkladı.

El-Amiri, “Direniş ve Haşdi Şabi hakkında konuşmak birçok iddia ve yalanı beraberinde getiriyor. Haşdi Şabi, Irak'ın emniyet supabıdır ve yalanlarla yüzleşmek herkesin görevidir” ifadelerini kullandı.

ABD'nin Haşdi Şabi’nin lağvedilmesi ve entegre edilmesi yönündeki talepleri konusunda Bağdat ve Tahran arasındaki resmi tutumlar farklılaştı. İran'ın Bağdat Büyükelçisi Muhammed Kazım Âl Sadık, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran Dini Lideri Ali Hamaney'e gönderdiği mektubun Haşdi Şabi ve silahlı grupların lağvedilmesi talebini içerdiğini söyledi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran Büyükelçisi’nin açıklamalarına yanıt vererek, ABD'nin Haşdi Şabi'nin feshedilmesi yönünde bir talebi olmadığını yineledi.

Daha sonra İran Büyükelçisi açıklamalarını geri çekerek, mektubun içeriğinden haberdar olmadığını ve Washington'dan gelen sinyalleri analiz ettiğini belirtti.