İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki Refah kentini Gazze’nin geri kalanından izole etmek için baskıyı artırıyor. Gazze Şeridi bugün neredeyse parçalanmış gibi görünse de İsrail'in kara saldırıları sınırlı kalmaya devam ediyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'nin en güneyindeki Refah'ı Han Yunus'tan fiilen ayıran Morag Koridorunu kontrol etmeye başladıklarını duyurmasının ardından İsrail, şu an Refah’ın yaklaşık yüzde 60'ını kontrol etmesi nedeniyle Refah sakinlerinden kenti boşaltmalarını istedi.
Şarku’l Avsat’a konuşan sahadaki kaynaklara göre İsrail ordusu birkaç gün içinde Refah'ın kontrolünü tamamen ele geçirecek ve böylece Refah'ı Gazze Şeridi'nin orta ve güney kesimlerindeki diğer kentlerden izole edecek.
İsrail askerlerinin Netzarim Koridorunda konuşlu olması, Gazze Şeridi’nin orta ve güney kesimlerini kuzeyinden ayırdığı anlamına geliyor. Gazze Şeridi'nin kuzeyi de Gazze şehrinin doğusundaki Şucaiyye, Beyt Hanun, Beyt Lahiye ve Cibaliye’nin bazı bölgelerinde olduğu gibi yerinden edilmelere tanık oluyor.
Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati dün Fetih Hareketi’nden (El Fetih) bir heyeti kabul etti. Mısırlı Bakan görüşmede ülkesinin Filistinlilerin yerlerinden edilmesini reddettiğini vurguladı. Görüşmeye Mısır'ın Gazze'deki ateşkesle ilgili olarak İsrail ve Hamas arasındaki ‘boşlukları doldurmayı’ amaçlayan yeni bir ‘uzlaşmacı çözüm’ önerisi eşlik etti.