Sudan’da çatışmalar şiddetlenirken ve gıda sıkıntısı devam ederken El Faşir sakinlerine bölgeyi terk etmeleri uyarısı yapıldı

Hadi İdris Şarku’l Avsat’a konuştu: Güçlerimize siviller ve insani yardım konvoyları için güvenli güzergahlar oluşturmaları talimatı verdik

Sudan Egemenlik Konseyi eski üyesi Hadi İdris (Şarku’l Avsat)
Sudan Egemenlik Konseyi eski üyesi Hadi İdris (Şarku’l Avsat)
TT

Sudan’da çatışmalar şiddetlenirken ve gıda sıkıntısı devam ederken El Faşir sakinlerine bölgeyi terk etmeleri uyarısı yapıldı

Sudan Egemenlik Konseyi eski üyesi Hadi İdris (Şarku’l Avsat)
Sudan Egemenlik Konseyi eski üyesi Hadi İdris (Şarku’l Avsat)

Darfur'daki Sivilleri Koruma Tarafsız Gücü tarafından dün yapılan açıklamada, askeri çatışmaların artması ve insani durumun önemli ölçüde kötüleşmesi nedeniyle Sudan'ın batısındaki Kuzey Darfur eyaletinin El Faşir şehri ve Zemzem Kampı’ndaki sivillerin tahliyesi için güvenli koridorlar açmak üzere Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile koordinasyon yapıldığı bildirildi.

Sivilleri Koruma Tarafsız Gücü’nde HDK ile Sudan Kurucu İttifakı’nın (SFA) bir parçası olan Abdulaziz el-Hilu liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N), Hadi İdris liderliğindeki Sudan Kurtuluş Hareketi Geçiş Konseyi (SLM-TC) ve Tahir Hacer liderliğindeki Sudan Kurtuluş Güçleri Birliği (SLFG) gibi silahlı gruplar yer alıyor.

SLM-TC, askeri çatışmaların artması ve insani durumun kötüleşmesi nedeniyle silahsız sivillerin can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla El Faşir ve çevresinde yer alan Ebu Şuk ve Zemzem kampları sakinlerine şehirdeki çatışma bölgelerini terk ederek Korma bölgesindeki kontrol alanlarına ve Kuzey Darfur eyaletinin diğer güvenli bölgelerine gitmeleri çağrısında bulundu.

El Faşir kaynayan bir kazan gibi

Egemenlik Konseyi eski üyesi Hadi İdris, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada El Faşir'in kaynayan bir kazan gibi olduğunu ve şiddetli bir askeri tırmanışın beklendiğini belirterek “Bu yüzden böyle sakinlerine çatışma bölgelerini terk etmeleri çağrısında bulunuyorum” dedi.

İnsani yardım kuruluşlarını güvenli bölgelere acil insani yardım sağlamaya çağıran İdris, SLM-TC’nin kendileriyle koordinasyon ve iş birliği yapmaya hazır olduğunu vurgulayarak İdris, “Güçlerimize siviller ve insani yardım konvoyları için güvenli güzergahlar oluşturmaları talimatı verdik” diye ekledi.

cdsfgrthy
Kuzey Darfur eyaletinin yönetim şehri El Faşir'deki çatışmaların yol açtığı yıkımdan bir kare (AFP)

İdris, cumayı cumartesiye bağlayan gece yaptığı açıklamada SLM-TC güçlerinin SFA'daki güçlerle iş birliği içinde özellikle El Faşir ve Korma'da tam koruma sağlamaya ve güvenli koridorlar açmaya hazır olduğunu belirtti.

El Faşir’deki sivil toplum örgütü Direniş Komiteleri Koordinasyon Merkezi’ne göre şehir, 120 binden fazlası Darfur'da çatışmaların başlamasından bu yana yerinden edilenler olmak üzere 800 binden fazla insana ev sahipliği yapıyor ve gıda, su ve ilaca ciddi şekilde ihtiyaç duyuyor. Öte yandan bölgede faaliyet gösteren insani yardım kuruluşları El Faşir’deki nüfusun yüzde 70'inden fazlasının yardıma muhtaç olduğunu bildirdi. Son üç ay içinde açlık, susuzluk ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle ölümler kaydedildi.

HDK, geçtiğimiz ekim ayından bu yana Kuzey Darfur'un başkenti El Faşir'i, Sudan ordusu ve silahlı mücadele hareketlerinden kendisine destek veren ortak güçle girdiği ağır çatışmaların ortasında kuşatma altında tutuyor.

Sudan ordusu: Şehir güvende

İnsani yardım kuruluşlarına göre şehirdeki ve çevresindeki kamplardaki vahim insani durum, yüzlerce bölge sakininin bölgedeki güvenli bölgelere kaçmasına neden oldu. Yerel kaynaklara göre HDK, dün El Faşir’e yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Zemzem Kampı’na yeniden ağır bir bombardıman düzenledi.

Sudan ordusunun El Faşir'deki 6. Piyade Tümeni'nden yapılan açıklamada, HDK'nın El Faşir'i çeşitli yönlerden kuşattığının iddia edildiği ve şehre yakında bir saldırı olacağına dair söylentiler yaydığı belirtildi. Bunların ‘paniği ve yerinden edilmeleri körüklemeyi amaçlayan yalanlar’ olduğu belirtilen açıklamada, tüm bölge sakinlerinin bu tür yanıltıcı mesajları kulak ardı etmeleri ve şüpheli kişileri ya da hareketliliği derhal kendilerine bildirmeleri çağrısı yapıldı.

Güvenlik durumunun nispeten istikrarlı ve tam kontrol altında olduğu vurgulanan açıklamada, ordunun şehri ve halkını korumak için tam bir koordinasyon içinde çalıştığı belirtildi.

Açıklamada, ordu, ortak kuvvetler ve diğer savaşçıların, yıkıcı faaliyetlerde bulunmayı amaçlayan unsurların sızmasını önlemek ve vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için yerleşim bölgelerinde yoğun tarama operasyonları yürüttüğü ifade edildi.

Kuzey Darfur'daki yerleşim yerleri geçtiğimiz günlerde açlık nedeniyle El Faşir ve Zemzem Kampı’ndan kaçan yüzlerce aileyi kabul etti. Bu aileler, eyaletteki zorlu koşullardan ötürü açıkta evsiz bir şekilde yaşamaya başladı.



Suriye ordusu: Hizbullah, sınıra yakın mevzilerimize top atışları yaptı

Lübnan sınırına yakın Suriyeli askerler (Reuters)
Lübnan sınırına yakın Suriyeli askerler (Reuters)
TT

Suriye ordusu: Hizbullah, sınıra yakın mevzilerimize top atışları yaptı

Lübnan sınırına yakın Suriyeli askerler (Reuters)
Lübnan sınırına yakın Suriyeli askerler (Reuters)

Suriye al-Ihbariye TV kanalına göre Suriye Ordusu Harekat Komutanlığı bugün, Lübnan Hizbullahı’nın sınır yakınlarındaki Suriye Ordu mevzilerine birkaç top mermisi attığını açıkladı.

Komutanlık, Lübnan topraklarından atılan top mermilerinin Şam'ın batısındaki Sargaya kasabası yakınlarındaki Suriye topraklarına düştüğünü belirtti.

Operasyon Komutanlığı, “Suriye-Lübnan sınırında partinin milislerine takviye kuvvetlerin geldiğini izlediğini” ve “gerekli önlemleri almak için uygun seçenekleri incelemek üzere Lübnan ordusu ile iletişim halinde gözetim ve durum değerlendirmesi yaptığını” ifade etti.

Operasyon Komutanlığı, Suriye ordusunun Suriye topraklarını hedef alan hiçbir saldırıyı tolere etmeyeceğini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın al-Ihbariye'den aktardığına göre Suriye Ordusu Harekat Komutanlığı açıklamasında, 4 Mart'ta Lübnan ve Irak ile olan Suriye sınırları boyunca kuvvetlerini takviye ettiğini duyurdu.

Komutanlık, bu takviyenin bölgedeki savaşın tırmanması nedeniyle sınırları korumak ve kontrol etmek amacıyla yapıldığını belirtti.

Ayrıca, konuşlandırılan birliklerin sınır faaliyetlerini izlemek, kaçakçılıkla mücadele etmek ve sınır bölgelerinde güvenlik ve istikrarı sağlamak için sınır muhafız güçleri ve keşif taburlarını içerdiğini ifade etti.


Avrupa Birliği: İsrail Lübnan'daki faaliyetlerini durdurmalı

AB'nin dış politika şefi Kaja Kallas (DPA)
AB'nin dış politika şefi Kaja Kallas (DPA)
TT

Avrupa Birliği: İsrail Lübnan'daki faaliyetlerini durdurmalı

AB'nin dış politika şefi Kaja Kallas (DPA)
AB'nin dış politika şefi Kaja Kallas (DPA)

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'daki faaliyetlerini durdurması gerektiğini ve Lübnan'ın kaosa sürüklenmesini önlemenin en iyi yolunun diplomasi olduğunu söyledi.

Kallas yaptığı açıklamada, “Hizbullah'ın İran'ı desteklemek amacıyla İsrail'e saldırma kararı tüm bölgeyi tehlikeye atıyor ve ölümcül bir boyut katıyor. İsrail'in uluslararası hukuk uyarınca kendini savunma hakkı vardır” dedi.

Yardım görevlileri, Lübnan'ın güneyindeki Gaziye kasabasında İsrail bombardımanı sonucu hasar gören bir binada kurbanları arıyor (AP)Yardım görevlileri, Lübnan'ın güneyindeki Gaziye kasabasında İsrail bombardımanı sonucu hasar gören bir binada kurbanları arıyor (AP)

Sözlerine şöyle devam etti: “Aynı zamanda, İsrail'in yanıtı sert oldu. Bu yanıt, kitlesel yer değiştirmelere neden oluyor ve zaten kırılgan olan durumu daha da istikrarsızlaştırıyor.” “Lübnan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir.”


İsrail güçlerinin çıkarma operasyonunu püskürtmek amacıyla Lübnan'ın doğusunda şiddetli çatışmalar yaşandı

İsrail ordusu tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, Temmuz 2025'te Suriye ve Lübnan arasındaki Hermon Dağı yakınlarında operasyon yürüten askerler görülüyor.
İsrail ordusu tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, Temmuz 2025'te Suriye ve Lübnan arasındaki Hermon Dağı yakınlarında operasyon yürüten askerler görülüyor.
TT

İsrail güçlerinin çıkarma operasyonunu püskürtmek amacıyla Lübnan'ın doğusunda şiddetli çatışmalar yaşandı

İsrail ordusu tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, Temmuz 2025'te Suriye ve Lübnan arasındaki Hermon Dağı yakınlarında operasyon yürüten askerler görülüyor.
İsrail ordusu tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, Temmuz 2025'te Suriye ve Lübnan arasındaki Hermon Dağı yakınlarında operasyon yürüten askerler görülüyor.

Resmi Ulusal Haber Ajansı'na göre, İsrail güçlerinin çıkarma operasyonu gerçekleştirdiği Suriye sınırına yakın doğu Lübnan'da dün gece ile bu sabah arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Ajans, "İsrail güçlerinin Lübnan-Suriye sınırına doğru doğu dağlık bölgesinin tepelerine helikopterlerle iniş yapmasının ardından ilerlemeye çalıştıkları, Nebi Şitt kasabasının eteklerine doğru el-Şara bölgesinde şiddetli çatışmaların yaşandığını" bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki Hizbullah kaynağı, partinin bölgede bir İsrail helikopterini düşürdüğünü söyledi.