Gazze: İsrail bombardımanının ardından El-Ehli Baptist Hastanesi'nde ‘felaket’ durumu

Personel ve hastalar tahliye edildi… Hamas, saldırıyı ‘korkunç bir suç’ olarak nitelendirerek kınadı

TT

Gazze: İsrail bombardımanının ardından El-Ehli Baptist Hastanesi'nde ‘felaket’ durumu

Gazze: İsrail bombardımanının ardından El-Ehli Baptist Hastanesi'nde ‘felaket’ durumu

Filistinli sağlık görevlileri, iki İsrail füzesinin bugün Gazze Şeridi'ndeki büyük bir hastanenin içindeki bir binaya isabet ettiğini söyledi. Acil servis ve kabul bölümünü tahrip eden füzeler diğer binalara da zarar verdi.

El-Ehli Baptist Hastanesi'ndeki sağlık görevlileri, bir kişinin saldırıdan kısa bir süre önce İsrail güvenlik güçlerinden olduğunu söylediği birinden telefon aldığını söylemesinin ardından binayı hastalardan boşalttı.

Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Münir el-Berş, “Şu anki durum felaket ve tarif edilemez. Biz, yaralılar ve hastalar sokaklardayız. Bombardıman durmadı ve saldırılar devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı, ‘işgalcilerin bu sabah erken saatlerde Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef almasını, hastane kampüsü içindeki bir binayı bombalayarak tamamen tahrip etmesini ve bunun sonucunda hastane içindeki hasta ve çalışanların zorla tahliye edilmesini’ kınadığını açıkladı.

yhju
İsrail saldırısının ardından Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesi çevresinde meydana gelen yıkım (AFP)

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Uluslararası kurumları ve ilgili tarafları Gazze Şeridi'ndeki sağlık sektörünü uluslararası ve insani yasa ve sözleşmelere uygun olarak korumaya ve Gazze Şeridi'ne, özellikle de hastalara ve sağlık sektörüne yönelik devam eden ihlalleri durdurmak için derhal harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi.

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, herhangi bir can kaybı ya da yaralanma haberi almadığını açıkladı.

Diğer yandan İsrail ordusu, El-Ehli Baptist Hastanesi’ne bir hava saldırısı düzenlediğini doğruladı ve hedefin hastanenin içinde bulunan bir Hamas komuta merkezi olduğunu belirtti. İsrail ordusu ve iç istihbarat servisi Şin-Bet, Hamas üyelerinin hastaneyi İsrailli sivilleri hedef alan operasyonlar da dahil olmak üzere saldırılar planlamak ve gerçekleştirmek için kullandığını iddia ediyor. Operasyonla ilgili başka bir ayrıntı açıklanmadı. İsrail ordusu, hava saldırısından önce sivil kayıpları önlemek ve hastanedeki hasarı en aza indirmek için ihtiyati tedbirler alındığını bildirdi. Bu önlemler arasında önceden uyarıda bulunmak da yer alıyor. İsrail ordusuna göre herhangi bir yaralanma kaydedilmedi.

Sosyal medyada dolaşan görüntülerde, onlarca yerinden edilmiş ailenin olay yerinden ayrıldığı ve bazılarının hasta yakınlarını hastane yataklarında sürüklediği görüldü.

dsfvgth
İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırının ardından bir kadın enkazın ortasında duruyor. (AFP)

Hamas, hükümet medya ofisi tarafından yayınlanan bir açıklamayla saldırıyı kınadı ve bunu ‘korkunç bir suç’ olarak nitelendirdi.

Açıklamada, “İşgalci İsrail, Gazze Şeridi'nde sağlık sektöründen geriye kalanları ortadan kaldırmaya yönelik sistematik bir planın parçası olarak daha önce 34 hastaneyi kasıtlı olarak yıktı ve hizmet dışı bıraktı. Ayrıca, tıbbi tesislerin hedef alınmasını yasaklayan tüm uluslararası sözleşmeleri açıkça ihlal ederek onlarca tıp merkezini ve sağlık kuruluşunu hedef aldı” denildi.

Ekim 2023'te El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen bir saldırıda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Filistinli yetkililer hastanedeki patlamadan bir İsrail hava saldırısını sorumlu tuttu. İsrail ise patlamaya İslami Cihad Hareketi tarafından yanlışlıkla atılan bir füzenin neden olduğunu söyledi. Hareket sorumluluğu reddetti.



Filistinli bir kaynak Şarku'l Avsat'a konuştu: Filistin Yönetimi geleceği hakkında kritik tartışmalar yürütüyor

Sağdan, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Xavier Bettel ve Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Vagon Pazartesi günü Lüksemburg'da (AFP)
Sağdan, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Xavier Bettel ve Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Vagon Pazartesi günü Lüksemburg'da (AFP)
TT

Filistinli bir kaynak Şarku'l Avsat'a konuştu: Filistin Yönetimi geleceği hakkında kritik tartışmalar yürütüyor

Sağdan, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Xavier Bettel ve Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Vagon Pazartesi günü Lüksemburg'da (AFP)
Sağdan, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Xavier Bettel ve Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Vagon Pazartesi günü Lüksemburg'da (AFP)

Filistinli üst düzey bir kaynak Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada Ulusal Otorite'nin geleceği ve savaş sonrası dönemde Batı Şeria ve Gazze'yi yönetme kabiliyeti konusunda tüm taraflarla ciddi ve kararlı görüşmeler yürüttüğünü söyledi.

Ebu Mazen lakaplı Mahmud Abbas liderliğindeki otoritenin karar alma mekanizmasına yakın bir kaynak Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada Filistin liderliği Amerikalılar, Avrupalılar, Arap ülkeleri, (Hamas) ve İsrail ile doğrudan ve dolaylı olarak (Arap ülkeleri aracılığıyla) savaş sonrası için görüşmeler yaptığını belirtti.

Kaynak şunları ifade etti “Sadece Gazze'nin yönetimi meselesinden bahsetmiyoruz; bu bütünün bir parçası... Filistin Yönetimi Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'te bir Filistin devletine giden yolu zorlamak istiyor. Etkili Arap ülkeleri ve Hamas ile görüşmeler var. ABD bu tartışmaların merkezinde yer alıyor.”

Kaynak, ‘Gazze'de bir ateşkes anlaşmasının ABD'nin (Araplar tarafından kabul edilebilir) bir siyasi yol benimsemesine yol açacağını ve bunun da nihayetinde devletleşmeye ve çatışmanın sona ermesine yol açacağını’ umduğunu ifade etti.

Devletin bekası için

Kaynak, “Biz (Filistin Yönetimi) hazırız, büyük değişiklikler yaptık ve hatta (Hamas) sadece Gazze Şeridi'ni teslim etmek ve iktidarı bırakmak açısından değil, aynı zamanda silahlarını teslim etmek açısından da en ileri noktaya gitmeye hazır” dedi.

Ebu Mazen kuruluşundan bu yana Filistin Yönetimi'nin yapısında benzeri görülmemiş değişiklikler başlatarak Merkez Konsey'e bir vekil oluşturma ve atama çağrısında bulundu.

Doksan yaşındaki Abbas'ın yerine bir yardımcının atanması Filistin Yönetimi'nde köklü değişiklikler yapılması arzusuna dair açık bir mesaj olacaktır. Fiili bir “başkan” olarak geniş yetkilere sahip olması beklenen vekil, yeni bir güvenlik aygıtının yanı sıra nispeten yeni bir hükümetin de başına geçecek.

frgthy
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Filistin Yönetimi'nin Gazze'deki varlığını “zayıf ve yetkin olmayan” bir yapı olarak niteleyerek reddederken, Amerikalılar çelişkili planlardan söz etmekte, Arap devletleri ise Filistin Yönetimi'nin önce katılacağı sonra da Gazze Şeridi'ni ele geçireceği güçler ve komiteler oluşturmaya çalışmaktadır.

Filistin güçleri ve polisi son dönemde Batı Şeria'da militanları ve aranan kişileri takip etmenin yanı sıra güvenlik çalışmaları, tutuklama operasyonları ve yollardaki işgalleri kaldırma girişimleri gibi sivil yaşamla ilgili sorunları çözmek için de sahada giderek daha aktif hale geldi. Bir güvenlik kaynağı Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada otoritenin “varlığını yeniden kazandığını ve prestijini yeniden gösterdiğini” söyledi.

Avrupa desteği

Filistin Yönetimi'nin yeni bir siyasi aşamaya doğru büyük bir değişim geçirmesine karşılık olarak Avrupa Komisyonu'nun Ortadoğu'dan sorumlu Üyesi, AB'nin Filistin Yönetimi'ne mali desteğini üç yıl içinde yaklaşık 1.6 milyar avroluk (1.8 milyar dolar) bir paketle arttırma niyetinde olduğunu açıkladı.

AB'nin Akdeniz'den sorumlu Komiseri Dubravka Swica Reuters'e yaptığı açıklamada mali desteğin, kendisini eleştirenlerin yolsuzluk ve kötü yönetim suçlamalarıyla karşı karşıya olan Filistin Yönetimi'ne yönelik reformlarla el ele gideceğini söyledi.

Soicha şunları söyledi: “Kendilerini reforme etmelerini istiyoruz çünkü reform olmadan sadece bizim için değil İsrail için de diyalog için yeterince güçlü ya da güvenilir olamayacaklar.”

dfvgbh
AB Yüksek Temsilcisi Kaia Callas (sağda) ve AB'nin Akdeniz'den sorumlu Komisyon Üyesi Dubravka Soica (solda) Pazartesi günü Lüksemburg'da (AFP)

Avrupa Komisyonu Üyesi'nin açıklamaları, Pazartesi günü Lüksemburg'da AB dışişleri bakanları ile aralarında Başbakan Muhammed Mustafa'nın da bulunduğu üst düzey Filistinli yetkililer arasında gerçekleştirilen ilk “üst düzey siyasi diyalog” öncesinde geldi.

Mustafa'nın Avrupalılarla yürüttüğü diyalog, diğer yetkililerin bölgedeki karar alıcılarla halka açık ve kapalı toplantılarda yürüttüğü daha geniş kapsamlı diyalogların bir parçası.

AB, Filistinlilere en fazla bağış yapan birlik ve blok yetkilileri, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın sona ermesinin ardından Batı Şeria'yı yöneten Filistin Yönetimi'nin (FY) bir gün Gazze Şeridi'ni de devralmasını umuyor.

Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümeti şu ana kadar Gazze'nin Filistin Yönetimi'ne devredilmesi fikrini reddederken, AB'nin bir Filistin devletini de içeren iki devletli çözüm hedefinden de uzak durdu.

Suica, 620 milyon Avro'nun Filistin Yönetimi'ne mali destek ve reform için, 576 milyon Avro'nun Batı Şeria ve Gazze'de “geçim ve toparlanma” için ve 400 milyon Avro'nun da yönetim kurulunun onayına tabi olmak üzere Avrupa Yatırım Bankası'ndan kredi olarak verileceğini söyledi.

AB'nin Filistin Yönetimi'ne verdiği desteğin son on iki yılda ortalama 400 milyon Avro civarında olduğunu ifade eden Suica “Artık Filistin Yönetimi'ne güvenilir bir şekilde yatırım yapıyoruz" dedi.