Şara ve Selam ve beraberindeki bakanlar heyetini dün Şam'da kabul etti (Lübnan Başbakanlığı)
Suriye ve Lübnan ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldı; Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam başkanlığında Şam'a giden bakanlar heyeti Suriye Devlet Başkanı Ahmet eş Şara tarafından kabul edildi.
Selam'ın ofisinden yapılan açıklamada ziyaretin, "karşılıklı saygı ve güvenin yeniden sağlanması, iyi komşuluk, iki ülkenin egemenliğinin korunması ve birbirimizin içişlerine karışmama" temelinde yeni bir sayfa açacağı belirtildi. Açıklamada, "Çünkü Suriye'nin kararı Suriyeliler içindir ve Lübnan'ın kararı da Lübnanlılar içindir" ifadelerine yer verildi.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Eş-Şara ve Selam, başta sınırların belirlenmesi ve Suriyeli mültecilerin geri dönüşü olmak üzere iki ülke arasındaki ortak çıkarları ilgilendiren tüm dosyaları takip etmek üzere bir bakanlar komitesi kurulması konusunda mutabık kaldı.
Açıklamada, “Selam, eş-Şara ve Suriyeli yetkililer, Suudi Arabistan Krallığı'nın takdire şayan himayesinde iki ülke savunma bakanları arasında Cidde'de yapılan toplantıda başlatılan sınırların ve geçişlerin kontrolü, kaçakçılığın önlenmesi ve kara ve deniz sınırlarının belirlenmesi konularını ele aldılar” denildi.
Yemen'de kara harekatı hazırlıkları hızlandıhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5132788-yemende-kara-harekat%C4%B1-haz%C4%B1rl%C4%B1klar%C4%B1-h%C4%B1zland%C4%B1
2014'te başlayan Yemen iç savaşı, 2022'deki ateşkesle büyük ölçüde dursa da BAE ve Suudi Arabistan destekli örgütlerle Husiler zaman zaman çatışıyor (AP)
2014'te başlayan Yemen iç savaşı, 2022'deki ateşkesle büyük ölçüde dursa da BAE ve Suudi Arabistan destekli örgütlerle Husiler zaman zaman çatışıyor (AP)
Yemen'in büyük kısmını kontrol eden Husilere yönelik ABD saldırıları, ülkedeki diğer örgütlerin iştahını kabarttı.
Wall Street Journal'a (WSJ) konuşan ABD ve Yemenli yetkililer, Amerikan saldırılarından istifade etmek isteyen örgütlerin kara harekatı planladığını söyledi.
ABD merkezli özel güvenlik şirketlerinden aldıkları tavsiyelerle plan hazırlayan örgütlerin, en azından Kızıldeniz kıyısındaki bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmeyi hedeflediği, bunların başında da Hudeyde Limanı'nın yer aldığı bildirildi.
Bu sayede İran'ın Husilere silah göndermesinin önüne geçilebileceği iddia edildi.
WSJ'nin kaynakları, Husilerle çatışan militanların arkasını dayadığı Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) son haftalarda bu planları Amerikalı yetkililerle ele aldığını belirtti.
Washington'ın, yerel örgütlerin kara harekatını destekleme fikrine sıcak baktığı da aktarıldı.
ABD'nin doğrudan liderlik etmediği bu çabalarla, uluslararası toplumun tanıdığı Yemen yönetimine bağlı örgütlerin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Suudi Arabistan'ın Yemen'deki bir kara harekatına katılmaya ya da destek vermeye niyetinin olmadığını ABD ve Yemen yetkililerine söylediği de bildirildi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes geçen hafta şu ifadeleri kullanmıştı:
En nihayetinde Kızıldeniz'in güvenliği, bölgedeki ortaklarımızın sorumluluğu ve bizler onlarla yakın çalışarak o bölgedeki suyollarında güvenli bir şekilde gemicilik yapılması için uğraşıyoruz.
Gazze savaşının ardından İsrail'e tepki göstermek amacıyla Kızıldeniz'deki gemilere saldırıp bölgedeki ticari gemiciliğe yüzde 70'e varan oranda darbe indiren Husiler ise ne ABD'nin hava saldırılarının ne de herhangi bir kara harekatının kendilerini durdurabileceğini savunuyor.
Husiler, Gazze savaşı biterse Kızıldeniz'deki saldırılarını durduracağını söylüyor (Reuters)
Saldırılarını Yemen'deki rakiplerini destekleyen BAE'ye taşıma tehdidi savuran Husilere karşı, Suudi Arabistan'ın hava savunma sistemleri alarm durumunda.
CNN de geçen hafta "ABD'nin hava saldırılarıyla sinmek bir kenara dursun Yemen'deki Husiler onlardan keyif alıyor olabilir" başlığını taşıyan bir haber yayımlamıştı.
CNN'in kaynakları, 15 Mart'ta Husilere yönelik başlatılan ABD operasyonunun üç haftada bir milyar dolara yakın maliyeti olduğunu ancak ciddi bir hasar verilemediğini ifade etmişti.
Tecrübeli bir Yemen uzmanının onları bal porsuğuna benzettiği ve kobra bile ısırsa bu hayvanların bir süre sonra ayağa kalkıp yılanı yedikleri vurgulanmıştı.
Diğer yandan Telegraph, kimliğinin paylaşılmaması şartıyla konuşan İranlı bir yetkilinin, askeri personele Yemen'den çekilme talimatı verildiğini söylediğini aktarmıştı.
Tahran yönetiminin, ABD Başkanı Donald Trump'ın yürüttüğü siyaset nedeniyle başta Husiler olmak üzere bölgedeki çeşitli kuvvetlere desteği büyük ölçüde azaltmayı planladığı iddia edilmişti.
Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNN, Telegraph