Yeni Suriye bayrağı Birleşmiş Milletler'dehttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5136425-yeni-suriye-bayra%C4%9F%C4%B1-birle%C5%9Fmi%C5%9F-milletlerde
Eş-Şeybani, dün New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi önünde "Yeni Suriye" bayrağının göndere çekilmesi töreninde (AFP)
Yeni Suriye'nin Birleşmiş Milletler'de üç yıldızlı bayrağı göndere çekerek ve durumunun, sorunlarının ve dünyanın kendisinden beklentilerinin ele alındığı bir Güvenlik Konseyi oturumuna katılarak uluslararası forumlardaki varlığını tamamlama yolunda yeni ve etkili bir adım atıldı.
BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen Güvenlik Konseyi'ne, Suriye'deki zorlukların “çok büyük” ve durumun “çok kırılgan” olduğunu söyledi. Pedersen daha önce “Suriye Geçici Yönetimi”ni Suriye'deki yabancı savaşçıların varlığına ilişkin endişeleri gidermeye çağırdı. Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani ülkesinin bayrağını göndere çekerken şunları söyledi “Bu bayrak sadece bir devleti değil, direnen, mücadele eden, vazgeçmeyi reddeden, özgürlük ve adaletin lüks değil, kazanılması gereken bir hak olduğuna inanan bir halkın iradesini simgeliyor.” Oturumda ABD'nin Güvenlik Konseyi temsilcisi Dorothy Shea Suriye'deki yeni yetkililerin komşu ülkelere saldırmak ve yabancı savaşçıları sınır dışı etmekten değil, terörle mücadeleden sorumlu olduğunu söyledi.
Shea, yeni Suriye hükümetinin İran ve vekillerinin Suriye topraklarını sömürmesini engellemesi ve kitle imha silahlarından kurtulması gerektiğini ifade etti.
Arap diplomatik kaynak: Şara, cumartesi günü Bağdat'ta yapılacak Arap Zirvesi'ne katılmayacakhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5142426-arap-diplomatik-kaynak-%C5%9Fara-cumartesi-g%C3%BCn%C3%BC-ba%C4%9Fdatta-yap%C4%B1lacak-arap-zirvesine
Arap diplomatik kaynak: Şara, cumartesi günü Bağdat'ta yapılacak Arap Zirvesi'ne katılmayacak
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Irak istihbarat şefi Hamid el-Şatri arasındaki bir görüşme (Arşiv-AFP)
-Arap diplomatik kaynaklar, dün, Suriye'nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'nın cumartesi günü Bağdat'ta düzenlenecek Arap zirvesine katılmayacağını açıkladı. Eş-Şara’ya gönderilen resmi davet, İran yanlısı Iraklı siyasetçiler ve destekçileri tarafından sert eleştirilere maruz kalmıştı.
Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre kaynak yaptığı açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, 17 Mayıs'ta Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenecek 34. Arap Zirvesi'ne katılmayacak” dedi. Kaynak, “Suriye’yi zirvede Dışişleri Bakanı Esad Şeybani'nin temsil edeceğini” belirtti.
Bağdat, yakın müttefiki Beşşar Esed'in devrilmesinden bu yana komşusu ile yakın ilişkiler kurmak isteyen Şam'a karşı temkinli davranıyor. Ulusal İstihbarat Servisi Başkanı Hamid eş-Şatri başkanlığındaki Irak heyeti, geçen ayın sonlarında Şam'ı ziyaret ederek, güvenlik, ticaret ve terörle mücadele konularında iş birliği konularını görüşmek üzere eş-Şara ve hükümet yetkilileriyle bir araya geldi.
Esed'e en büyük destek Rusya, İran ve Hizbullah'tan gelirken, İran yanlısı Iraklı milisler de Esed'in demokrasi yanlısı protestoları bastırmak için başlattığı kanlı kampanyanın sürdüğü 13 yıllık savaşta rejimi savunmak için mücadele etti. Bu gruplar, sosyal medyadaki destekçileriyle birlikte Şeriat yasalarına karşı sert söylemlerini sürdürüyor.
Irak güvenlik kaynakları AFP'ye yaptığı açıklamada, Eş Şara'nın Irak'ta, eski bir tutuklama emri olduğunu ve bu emrin, Şara'nın El Kaide örgütü saflarında ABD ve müttefiklerine karşı savaştığı ve ardından Irak'ta yıllarca hapis yattığı döneme ait olduğunu söyledi.
Şam sokaklarında devrik Başkan Esed ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in afişi, Mart 2022 (Arşiv-Reuters)
İçişleri Bakanı Abdul Emir el-Şammari, geçen hafta El-Hadath televizyonuna verdiği röportajda, 40 yıllık çatışma ve savaşın ardından göreceli bir istikrara kavuşan Irak'ın, zirveye katılan ileri gelenleri korumak için "kapsamlı güvenlik planları" uygulamaya koyduğunu doğruladı. Irak'ın Şara'nın katılımı için güvenlik garantisi vermesinin istenip istenmediği sorusuna El-Şammari, "Bizden herhangi bir güvenlik garantisi istenmedi ve güvenlik önlemlerimiz herkesi kapsıyor. Bütün konuklar eşit derecede önemlidir" yanıtını verdi.
Zirve ile eş zamanlı olarak Irak İçişleri Bakanlığı cumartesi günü, “11 Mayıs'tan 20 Mayıs'a kadar” gösterilerin yasaklandığını ve “gösteriye yapmaya çalışanların tutuklanacağını” duyurdu.