Yüzlerce kurbanın kimliklerinin doğrulanmasıyla Gazze'deki savaşta ölenlerin sayısı 52 bin 243'e yükseldi

İsrail hava saldırısında öldürülen Filistinli kız çocuğu Mesa Abdul'un (4 yaşında) yakınları, cenazeyi Deyr el-Belah'ta defnetmeden önce cesedini taşıyor (AP)
İsrail hava saldırısında öldürülen Filistinli kız çocuğu Mesa Abdul'un (4 yaşında) yakınları, cenazeyi Deyr el-Belah'ta defnetmeden önce cesedini taşıyor (AP)
TT

Yüzlerce kurbanın kimliklerinin doğrulanmasıyla Gazze'deki savaşta ölenlerin sayısı 52 bin 243'e yükseldi

İsrail hava saldırısında öldürülen Filistinli kız çocuğu Mesa Abdul'un (4 yaşında) yakınları, cenazeyi Deyr el-Belah'ta defnetmeden önce cesedini taşıyor (AP)
İsrail hava saldırısında öldürülen Filistinli kız çocuğu Mesa Abdul'un (4 yaşında) yakınları, cenazeyi Deyr el-Belah'ta defnetmeden önce cesedini taşıyor (AP)

Gazze Sağlık Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, daha önce kayıp olarak listelenen yüzlerce kişinin ölümleri kimliklerinin doğrulanmasının ardından, savaşta ölenlerin sayısının 52 bin 243'e yükseldiğini duyurdu.

Hamas'a bağlı bakanlıktan yapılan açıklamada, "Sağlık Bakanlığı'nın kayıp şahıslar dosyasını takip etmekle görevli yargı komitesi tarafından tüm verilerin tamamlanmasının ardından, bugün toplam şehit sayısına 697 şehit daha eklendi" denildi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre El-Aksa Şehitleri Hastanesi sözcüsü Dr. Halil El-Dakran enkaz altında kaybolanlarla ilgili olarak: “Aileleri tarafından kayıp oldukları bildirildi, ancak cesetleri ya enkaz altından ya da İsrail ordusunun varlığı nedeniyle sağlık ekiplerinin ulaşamadığı bölgelerden çıkarıldı” dedi.

Hükümet Enformasyon Ofisi Genel Müdürü İsmail el- Thawabta ise bu rakamın neden periyodik olarak açıklanmadığı sorusuna cevaben şunları söyledi: “Yargı komitesi raporunu günlük değil, dönemsel yayınlıyor... Kendi çalışma protokolü vardır ve raporunu sunduğunda onaylanır.” İsrail, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı istatistiklerinin güvenilirliğini defalarca sorguladı, ancak BM bu verilerin güvenilir olduğunu belirtiyor.

AFP savaş verilerini bağımsız olarak doğrulayamadı. Filistin Sivil Savunması dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 50 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Gazze sivil savunma yetkilisi Muhammed el-Muğayyer, “İsrail'in şafak vaktinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği aralıksız hava saldırıları sonucunda 50 şehit kaydedildi” dedi.

Sivil Savunmaya göre, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze Şehri'nin doğusunda “bir grup sivile” yönelik bir saldırıda 9 kişi öldü.

Han Younis'teki (güney) Nasır Hastanesi bir evi hedef alan bombardımanda ölen 7 kişinin cesedini teslim alırken, el-Avda Hastanesi de el-Bureyc kampı (orta Gazze) yakınlarındaki bir kafeyi hedef alan bombardımanda 4 ölü ve 12 yaralı teslim aldığını bildirdi.

Savaş, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği ve resmi verilere göre İsrail tarafında çoğu sivil bin 218 kişinin ölümüne neden olan eşi benzeri görülmemiş bir saldırıyla tetiklendi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre, İsrail saldırılarının yeniden başlamasından bu yana en az 2 bin 151 Filistinli öldürüldü.



Trump'ın elçisi: Irak kritik bir dönüm noktasında ve silahlı gruplar var olduğu sürece başarılı olamaz

ABD'nin Irak Büyükelçisi Mark Savaya (Irak medyası)
ABD'nin Irak Büyükelçisi Mark Savaya (Irak medyası)
TT

Trump'ın elçisi: Irak kritik bir dönüm noktasında ve silahlı gruplar var olduğu sürece başarılı olamaz

ABD'nin Irak Büyükelçisi Mark Savaya (Irak medyası)
ABD'nin Irak Büyükelçisi Mark Savaya (Irak medyası)

ABD Başkanı'nın Irak Özel Temsilcisi Mark Savaya dün yaptığı açıklamada, Irak'ın kritik bir dönemeçte olduğunu ve silahlı grupların devletle rekabet edip devletin rolünü baltaladığı bir ortamda hiçbir ulusun başarılı olamayacağını söyledi.

Savaya, Irak'taki bölünmüşlüğün ülkenin uluslararası konumunu zayıflattığını, ekonomisini boğduğunu ve ulusal çıkarlarını koruma yeteneğini sınırladığını belirterek, hükümetin ülkeyi bölgesel çatışmalardan uzak tutan ve ulusal önceliklere odaklanan bir yaklaşım izlediğinde, istikrarın mümkün olduğunu kanıtladığını ifade etti.

Irak'ta istikrarın sağlanmasının sorumlu liderlik ve devleti ve kurumlarını güçlendirmeye yönelik kararlı bir yaklaşım gerektirdiğini vurgulayan yetkili, siyasi ve dini liderlerin kararlarının, Irak'ın egemenlik ve güç yolunda ilerleyip ilerlemeyeceğini veya parçalanma ve gerilemeye doğru kayıp kaymayacağını belirleyeceğini belirtti.

Trump'ın liderliğinde Amerika Birleşik Devletleri'nin bu kritik dönemde Irak'ı desteklemeye tamamen hazır olduğunu teyit etti.


Yoksulluk içinde boğulan Gazze, iki aylık kırılgan ateşkesi sona erdirdi

Filistinli bir anne, dün Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nde soğuktan ölen kız bebeğinin yasını tutuyor (Reuters)
Filistinli bir anne, dün Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nde soğuktan ölen kız bebeğinin yasını tutuyor (Reuters)
TT

Yoksulluk içinde boğulan Gazze, iki aylık kırılgan ateşkesi sona erdirdi

Filistinli bir anne, dün Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nde soğuktan ölen kız bebeğinin yasını tutuyor (Reuters)
Filistinli bir anne, dün Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nde soğuktan ölen kız bebeğinin yasını tutuyor (Reuters)

Gazze Şeridi, İsrail ve Hamas arasında geçen ekim ayında başlayan kırılgan ateşkes anlaşmasının üçüncü ayına dün girdi. Kuşatma altındaki halk, İsrail'in ihlalleri ve ciddi yardım eksikliğiyle birlikte iki ay geçirdi.

Gazze Şeridi'ni kasıp kavuran şiddetli hava koşulları ve yoğun yağışlar, halihazırda bir bebeğin soğuktan ölmesiyle sonuçlanan zorlu koşulları gidermek için gerekli malzemelerin ulaştırılmasının aciliyetini bir kez daha vurguladı. Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), yağışların neden olduğu artan acıların "tıbbi ve yeterli barınma malzemeleri de dahil olmak üzere insani yardımın kesintisiz akışı yoluyla önlenebileceğini" belirtti.

Bu arada, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir dün, Hamas'ın askeri kanadına adını veren, İsrail sınırları içinde bulunan tarihi lider İzzeddin el-Kassam'ın türbesini kaldırma sözü verdi. Ben-Gvir, güvenlik güçleri ve bir vinç eşliğinde, Suriye doğumlu el-Kassam'ın türbesinin yanına kurulan dua çadırını sökerken çekilmiş bir video yayınladı. Hamas, güvenlik bakanının eylemlerinin "kutsallığa karşı eşi benzeri görülmemiş bir ihlal ve kutsal yerlere saygısızlık" olduğunu ifade etti.


Ateşkesin zorlu eşiği: Silahsızlanma maddesi ABD–İsrail–Hamas üçgenini kilitliyor

TT

Ateşkesin zorlu eşiği: Silahsızlanma maddesi ABD–İsrail–Hamas üçgenini kilitliyor

Ateşkesin zorlu eşiği: Silahsızlanma maddesi ABD–İsrail–Hamas üçgenini kilitliyor

İsrail, ABD Başkanı Donald Trump’ın ekimde ilk aşaması uygulamaya giren Gazze ateşkes planı kapsamında Hamas’ın tamamen silahsızlandırılması şartında ısrarını sürdürüyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilerle Tel Aviv, Hamas’ın uzun süreli bir ateşkes karşılığında silahların “dondurulması” yönündeki önerisini reddetti.

Fransız Haber Ajansı AFP bugün (Perşembe) konuşan bir İsrailli yetkili, “20 maddelik plan çerçevesinde Hamas’ın geleceği yok; örgüt silahsızlandırılacak” dedi. Aynı yetkili, “Gazze tamamen silahtan arındırılmış olacak” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamalar, Hamas’ın yurtdışı siyasi büro şefi Halid Meşal’in Al Jazeera’da yayımlanan röportajında, “Direnişin tamamen silahsızlanması kabul edilemez. Silahların dondurulması veya muhafaza edilmesi gibi seçenekler tartışılıyor” sözlerinin ardından geldi.

y
Hamas lideri Halid Meşal (X)

İsrail Ordu Radyosu da Tel Aviv’in “Gazze’nin tamamen silahsızlandırılması” talebini yinelerken, ABD ile konuya dair “sürekli koordinasyon” yürütüldüğünü aktardı.

10 Ekim’de yürürlüğe giren ateşkes anlaşması, Hamas ve diğer silahlı grupların silahsızlandırılmasını öngörüyor.

ABD yönetimi son günlerde daha esnek bir yaklaşım sergiliyor

Hamas’ın üst düzey bir kaynağı, Şarku’l Avsat’a konuşarak Trump yönetiminin silahsızlanma vurgusunu sürdürmekle birlikte, son dönemde arabulucular ile hareket arasında dolaşan bazı önerilere “daha açık” bir tutum sergilediğini belirtti.

Aynı kaynak, “Hareketin sunduğu ve arabulucuların geliştirdiği çeşitli fikirler var. Hâlâ farklı taraflarca iletilen yeni formüller tartışılıyor; amaç ikinci aşamaya geçişi hızlandırmak” dedi.

Bu beklenti, ABD’nin son açıklamalarıyla çelişiyor. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Mike Waltz, İsrail Cumhurbaşkanı İsaac Herzog’la görüşmesinde, Washington’un “Hamas’ın kendini yeniden inşa etmesine asla izin vermeyeceğini” söyledi.

f
ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Mike Waltz (AFP)

Hamas kaynakları, temasların sürdüğünü ve sürece dair “her zamankinden daha ciddi bir irade” oluştuğunu ifade ediyor. Hareket, silahların korunması, depolanarak “dondurulması” veya bir Arap ya da İslam ülkesinin gözetimine devredilmesi gibi formüllerin değerlendirilebileceğini düşünüyor.

Hamas içerisinden bir başka kaynak, arabulucuların “silahsızlandırma, uluslararası güç konuşlandırılması ve Gazze’nin yönetimi gibi konularda ABD ile geniş bir anlayış zemini yaratabileceğini” belirtti.

Meşal, “silahtan arındırma değil dondurma” önerisini anlatırken, “İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının tekrarlanmayacağına dair sağlam garantiler sağlayacak bir çerçeve oluşturmak istiyoruz” dedi.

“Filistin yönetiminin rolü”

İsrail, Hamas’ın elindeki son İsrailli rehinenin naaşı teslim edildikten sonra planın ikinci aşamasına geçilmesinde ısrar ediyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçişin “yakın” olduğunu belirtti ancak “Gazze’nin silahsızlandırılması gibi zorlu dosyalar bulunduğunu” ifade etti.

sdfrg
Filistin Ulusal Güvenlik Kuvvetleri'ndeki Özel Harekat Birimi 101 (Ulusal Güvenlik web sitesi)

Tartışmalar sürerken, Filistin yönetimi ise Gazze’de tam yetki devrinde ısrar ediyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, son günlerde Arap, İslam ve Avrupa liderleriyle temaslarında yönetimin Gazze’de sorumluluk üstlenmeye hazır olduğunu vurguladı.

Hamas, bu pozisyona kamuoyu önünde yanıt vermese de, hareketin üst düzey bir kaynağı Şarku’l Avsat’a yaptığı değerlendirmede, “Filistin yönetiminin Gazze’de sorumluluk üstlenmesine karşı değiliz; ancak bunun ulusal bir uzlaşı programına dayanması gerekir” dedi.

Kaynak, “İsrail’in Gazze’de Filistin yönetiminin herhangi bir rolünü reddettiğini ve bu engelin aşılması için uluslararası baskıların devrede olduğunu” belirtti.