Dibeybe hükümetinden 6 bakan istifa etti, zırhlı araçlar Trablus'ta bazı yolları trafiğe kapattı

Libya'nın Dibeybe hükümetindeki Yerel Yönetim Bakanı "kan dökülmesini önlemek" amacıyla istifa etti

Göstericiler Dibeybe hükümetinin istifasını talep ediyor ("birlik" hükümetine karşı çıkan sayfalar)
Göstericiler Dibeybe hükümetinin istifasını talep ediyor ("birlik" hükümetine karşı çıkan sayfalar)
TT

Dibeybe hükümetinden 6 bakan istifa etti, zırhlı araçlar Trablus'ta bazı yolları trafiğe kapattı

Göstericiler Dibeybe hükümetinin istifasını talep ediyor ("birlik" hükümetine karşı çıkan sayfalar)
Göstericiler Dibeybe hükümetinin istifasını talep ediyor ("birlik" hükümetine karşı çıkan sayfalar)

Libya medyası, bugün Trablus'taki Ulusal Birlik Hükümeti'nden altı bakanın istifa ettiğini, binlerce protestocunun Libya'nın başkenti Trablus'taki Şehitler Meydanı'nda Abdulhamid Dibeybe liderliğindeki hükümetin devrilmesini ve seçim yapılmasını talep etmek için toplandığını bildirdi. Öte yandan Libya Devlet Yüksek Konseyi, Abdul Hamid Dibeybe liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin meşruiyetini yitirdiğini açıkladı.

Libya platformu "Fawasel", Ulusal Birlik Hükümeti Yerel Yönetim Bakanı Bedreddin el-Tumi'nin, "halkla uyum içinde olmak, onların yönlendirmelerini desteklemek, reform sürecini tamamlamak ve Libyalıların kan dökülmesini durdurmak için" istifa ettiğini söylediğini aktardı. "Hükümet içerisinden bu gidişatı düzeltmeye yönelik çok sayıda girişimde bulunulmasına rağmen, hakikatin sesini dinleyen, kamu yararını ön planda tutan ve halkın taleplerine cevap verenler tarafından çabalarımız dikkate alınmadı."

Şarku’l Avsat’ın Libya El-Mesar Televizyonu’ndan aktardığına göre Libya İmar ve Bayındırlık Bakanı Ebubekir El-Gavi ile Ekonomi Bakanı Muhammed El-Havic'in Dibeybe hükümetinden istifa ettiğini bildirdi. Libya'nın "24 Saat" gazetesi, zırhlı ve silahlı araçların Trablus'taki Başbakanlık binasına giden yolları kapattığını bildirdi.

Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Muhammed el-Havic, uluslararası alanda tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nden istifa ettiğini Reuters'a doğruladı. Dibeybe'nin yardımcısı Sağlık Bakanı Ramazan Ebu Cenah ile Maliye Bakanı Halid El-Mebruk da istifa etti.

Medya kuruluşları, Libya Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin gelişmeleri ve "halkın taleplerine yanıtları görüşmek üzere" acil bir toplantı düzenlediğini bildirdi. Konsey, birlik hükümetinden bakanların istifa etmesinin ardından istikrarı sağlamak ve ülkenin birliğini anayasal çerçevelere uygun şekilde korumak için iç ve dış iletişimlerini sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu, Libyalıların barışçıl protesto hakkını teyit ederek, barışçıl göstericilere karşı her türlü şiddetin tırmandırılmasına veya kullanılmasına karşı uyarıda bulunarak, bunu ağır bir insan hakları ihlali olarak nitelendirdi.

Heyet, tüm taraflara sivilleri koruma çağrısında bulunarak, Libya Merkez Bankası binasına düzenlenen saldırıyı kınadı.

ABD'nin Libya Büyükelçiliği, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu'na katılarak tüm taraflara itidal gösterme, gerilimden kaçınma, sivilleri koruma ve ateşkese saygı gösterme çağrısında bulundu.

Öte yandan Libya Parlamentosu tarafından atanan hükümet, iki gün önce Trablus'taki Libya Merkez Bankası binasına Ulusal Birlik Hükümeti'ne bağlı gruplarca düzenlenen saldırıyı kınadı.

Parlamento tarafından atanan hükümet, yaptığı açıklamada, Ulusal Birlik Hükümeti'ne doğrudan bağlı "Genel Destek Güçleri" adlı silahlı bir grubu, "Merkez Bankası'nın kasalarını ve tesislerini, içindeki para ve kıymetli eşyaları zimmete geçirmek amacıyla soymaya çalışmakla" suçladı.

Açıklamada, Başsavcı'dan Merkez Bankası Genel Müdürlüğü'ne yönelik saldırının soruşturulması, faillerin ve saldırıyı azmettiren veya kolaylaştıranların tutuklanması istendi.



Hamas yetkilisinden Trump'a cevap: Gazze satılık değil

Donald Trump
Donald Trump
TT

Hamas yetkilisinden Trump'a cevap: Gazze satılık değil

Donald Trump
Donald Trump

Hamas'tan bir yetkili, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin Gazze Şeridi'ni "alıp" "serbest bölge" haline getirme isteğini dile getirdiği açıklamalarına ilişkin yorum yaparak, dün Gazze'nin "satılık olmadığını" söyledi.

Hareketin siyasi büro üyesi Basem Naim yaptığı açıklamada, "Gazze, Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır, açık pazarda satılık bir mülk değildir" ifadelerini kullandı.

Trump, dün Katar'da yaptığı bir iş toplantısında, ABD'nin Gazze Şeridi'ni "serbest bölge yapacağını" ve Filistin topraklarında kurtarılacak hiçbir şey kalmadığını söyleyerek, Gazze Şeridi'ni kontrol altına alma isteğini yineledi.

frgty67uı8
Hamas'ın askeri kanadı el Kassam Tugayları'ndan iki savaşçı (Arşiv- Reuters)

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Trump, Gazze ile ilgili fikrini ilk kez şubat ayında ortaya attı ve ABD'nin bu bölgeyi yeniden geliştireceğini ve Filistinlileri başka yerlere göç etmeye zorlayacağını söyledi.

Plan, Filistinliler, Arap ülkeleri ve Birleşmiş Milletler tarafından etnik temizlik olarak nitelendirilerek dünya çapında kınandı.

İsrail'in yaklaşık 53 bin Filistinlinin ölümüne ve Gazze'nin büyük bir kısmının yıkılmasına yol açan askeri saldırıları sürerken, 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun çoğu ülke içinde yerinden edildi.

Asgari şart

Naim, Gazze'ye yardımların ulaştırılmasının, mart ayı başından beri bölgede abluka uygulayan İsrail ile müzakereler için «asgari şartı» olduğunu vurguladı.

Hamas Siyasi Bürosu'ndan bir üye, "Olumlu ve yapıcı bir müzakere ortamı için asgari şart, (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu hükümetinin geçiş noktalarını açması ve insani, gıda ve tıbbi yardımların girişine izin vermesidir" dedi.

İsrail, Hamas'ın Ekim 2023'te gerçekleştirdiği saldırının ardından askerî harekâtına başladı.