İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetti

Deyr el-Belah'taki Aksa Hastanesi'nde Filistinli bir kadın, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen akrabalarının cenaze töreninde ağlıyor (Reuters)
Deyr el-Belah'taki Aksa Hastanesi'nde Filistinli bir kadın, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen akrabalarının cenaze töreninde ağlıyor (Reuters)
TT

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetti

Deyr el-Belah'taki Aksa Hastanesi'nde Filistinli bir kadın, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen akrabalarının cenaze töreninde ağlıyor (Reuters)
Deyr el-Belah'taki Aksa Hastanesi'nde Filistinli bir kadın, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen akrabalarının cenaze töreninde ağlıyor (Reuters)

Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bugün şafak vaktinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 97 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın Filistin Enformasyon Merkezi'nden aktardığına göre bakanlık tarafından yapılan basın açıklamasında, hayatını kaybedenlerin 45'inin Gazze şehri ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde olduğu ifade edildi.

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında ‘yarısından fazlası çocuk’ 33 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

xcvfdgh
Deyr el-Balah'taki el-Aksa Hastanesi'ne yaralı bir adamı taşıyan Filistinliler (AP)

Basal AFP'ye yaptığı açıklamada, Sivil Savunma Müdürlüğü ekiplerinin Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde ‘gece yarısından sonra ve bugün şafak vakti İsrail'in bir dizi şiddetli hava saldırısı sonucunda yarısından fazlası çocuk olmak üzere en az 33 şehidi kaldırdığını’ söyledi.

Basal, “İsrail'in gece yarısından sonra Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un batısında bulunan el-Mevasi bölgesinde yerinden edilmiş insanların kaldığı çadırlara düzenlediği hava saldırısı sonucunda en az 22 şehit ve 100 yaralı hastanelere nakledildi” dedi. Han Yunus'un doğusundaki el-Fehari'de evleri bombalanan bir adam ve oğlu da hayatını kaybetti.

dfgthy
Filistinli bir çocuk, Cebaliye'de İsrail bombardımanında yıkılan bir binaya bakıyor (AFP)

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde de çok sayıda hava saldırısı düzenlendiğini belirten Basal, “İşgalcilerin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye kasabasında ez-Zerka Caddesi'nde Mukat ailesine ait bir evi bombalamasının ardından en az yedi şehit ve çok sayıda yaralı olduğu bildirildi” dedi.

Despite the siege, bombardment, forced displacement and increasing challenges, UNRWA teams in #Gaza continue to provide essential services. This includes collection and transfer of waste wherever possible.

UNRWA water provision and solid waste collection translates into… pic.twitter.com/sxnsbTNIlV

— UNRWA (@UNRWA) May 18, 2025

 

Basal, Cibaliye Mülteci Kampı’nın Tel ez-Zater bölgesindeki el-Avde Hastanesi'ndeki binalarda ‘ağır hasar’ olduğunu ve Han Yunus'un doğu ve kuzey bölgelerinin bu sabah ağır topçu bombardımanına maruz kaldığını bildirdi.

Hamas yaptığı açıklamada, yerinden edilmiş insanların kaldığı çadırların hedef alınmasını ve içlerindeki masum sivillerin yakılmasını ‘yeni bir vahşi suç’ olarak nitelendirdi.

fghyj
Filistinliler bugün Han Yunus'ta İsrail bombardımanıyla tahrip edilen bir alanı inceliyor (AP)

Açıklamada, “Terörist işgal hükümetine siyasi ve askeri koruma sağlayan ABD yönetimi, Gazze Şeridi'ndeki bu çılgınca tırmanıştan ve sivillerin hedef alınmasından doğrudan sorumludur” denildi.

İki aylık bir ateşkesin ardından İsrail 18 Mart'ta Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarına yeniden başladı ve Gazze Şeridi’nin büyük bir bölümünü ele geçirdi.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde ‘geniş çaplı saldırılar başlattığını ve bölgeleri kontrol altına almak için takviye güç sevkiyatı yaptığını’ duyurdu.

fgtrhy
Filistinli bir kadın, Han Yunus'taki yerinden edilmiş kişiler kampına düzenlenen İsrail hava saldırısının ardından ağlıyor (Reuters)

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e yönelik eşi benzeri görülmemiş saldırısından bu yana tutulan esirlere atıfta bulunarak, ‘esirleri serbest bırakmayı ve Hamas'ı yenmeyi’ hedeflediğini vurguladı.



Irak başbakan adayı bekliyor

Irak'ta iktidardaki koalisyon yeni bir başbakan seçemiyor (Koordinasyon Çerçevesi web sitesi)
Irak'ta iktidardaki koalisyon yeni bir başbakan seçemiyor (Koordinasyon Çerçevesi web sitesi)
TT

Irak başbakan adayı bekliyor

Irak'ta iktidardaki koalisyon yeni bir başbakan seçemiyor (Koordinasyon Çerçevesi web sitesi)
Irak'ta iktidardaki koalisyon yeni bir başbakan seçemiyor (Koordinasyon Çerçevesi web sitesi)

Artan görüş ayrılıkları ve yeni başbakanın sınırlı bir süre içinde atanması yönündeki anayasal baskılar arasında, gözler bugün Bağdat'ta yapılacak olan "Koordinasyon Çerçevesi" güçlerinin kritik toplantısına çevrildi.

Toplantı, daha önce ertelenmesinin ardından, iktidar koalisyonunun liderlerinden Ammar el-Hekim'in evinde, üç seçenek arasında yaşanan rekabet ortamında gerçekleştiriliyor. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu seçenekler: Muhammed Şia el-Sudani'nin görev süresinin yenilenmesi, Nuri el-Maliki'nin veya temsilcisinin aday gösterilmesi ya da üçüncü bir isim üzerinde anlaşmaya varılması.

Kaynaklar, güç dengelerinin karmaşıklığına rağmen, bölünmeyi önlemek amacıyla koalisyon liderlerinin üçte ikisinin desteklediği bir adayın seçilmesi için bir formülün değerlendirildiğini belirtiyor. Kaynak, "Koordinasyon Çerçevesi" liderlerinin üçte ikisinin (12 liderden 8'inin) desteğini alan adayın seçilmesini ve geri kalan grupların da bölünmeyi önlemek amacıyla daha sonra karara katılmasını öngören ön bir anlaşmanın görüşüldüğünü ifade etti.


El-Şara, İsrail ile "güvenlik anlaşması" üzerinde çalıştıklarını doğruladı

El-Şara, Antalya Diplomasi Forumu'nda konuşuyor (AP)
El-Şara, Antalya Diplomasi Forumu'nda konuşuyor (AP)
TT

El-Şara, İsrail ile "güvenlik anlaşması" üzerinde çalıştıklarını doğruladı

El-Şara, Antalya Diplomasi Forumu'nda konuşuyor (AP)
El-Şara, Antalya Diplomasi Forumu'nda konuşuyor (AP)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin İsrail ile bir "güvenlik anlaşması" imzalamak için çalıştığını doğruladı ve İsrail'in, Beşşar Esed rejiminin Aralık 2024'te devrilmesinin ardından ele geçirdiği sınır bölgelerinden çekilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Antalya Diplomasi Forumu'ndaki bir diyalog oturumunda konuşan el-Şara, Golan Tepeleri'nin İsrail tarafından işgal edilmiş Suriye toprakları olduğunu ve bunun uluslararası toplum tarafından da kabul edildiğini belirtti. Hiçbir ülkenin İsrail'in Golan üzerindeki iddiasını tanıyamayacağını ve böyle bir tanımanın geçersiz olacağını savundu. İsrail'in geri çekilme anlaşmasını ihlal ettiğini ve 1974 sınırlarına dönüşünü garanti altına alacak bir güvenlik anlaşması üzerinde çalıştıklarını ifade ettti.

Aynı bağlamda, ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack, Suriye'nin 8 Aralık 2024'ten bu yana İsrail'e tek bir kurşun bile atmadığını söyledi. Aksine, Suriye Devlet Başkanı Şara defalarca İsrail ile saldırmazlık anlaşmasına ve ilişkilerin normalleştirilmesine açık olduklarını belirtti.


ABD, Sudan'daki Kolombiyalı savaşçıları hedef alan yaptırımlar uyguladı

ABD Hazine Bakanlığı (Reuters)
ABD Hazine Bakanlığı (Reuters)
TT

ABD, Sudan'daki Kolombiyalı savaşçıları hedef alan yaptırımlar uyguladı

ABD Hazine Bakanlığı (Reuters)
ABD Hazine Bakanlığı (Reuters)

Amerika Birleşik Devletleri, Sudan'daki Hızlı Destek Kuvvetleri'nde (HDK) savaşmak üzere eski Kolombiya askeri personelini işe almakla suçladığı beş şirket ve kişiye yaptırım uyguladı.

ABD Hazine Bakanlığı, Reuters’da dün yayınlanan açıklamasında, “Bu ağ, dünyanın en kötü insani krizlerinden ve kıtlıklarından birine yol açan çatışmayı körükledi” ifadeleri yer aldı.

Bakanlık ayrıca, ABD'nin Sudan ordusunu ve HDK’yı ön koşulsuz üç aylık insani ateşkesi kabul etmeye çağırdığını belirtti.

Sudan ordusu ile HDK arasındaki üç yıllık acımasız savaş, yardım kuruluşlarının dünyanın en kötü insani krizi olarak nitelendirdiği bir duruma yol açtı.

ABD Hazine Bakanlığı, yüzlerce eski Kolombiya askeri personelinin HDK'ye muharebe ve teknik görevlerde destek olmak üzere Sudan'a gittiğini ve ülke genelindeki çatışmalara katıldığını ifade etti.

Dün açıklanan yaptırımların hedefinde olanlar arasında, Kolombiya'nın Bogotá kentinde bulunan Phoenix Human Resources SAS adlı işe alım ajansı ve yöneticisi José Libardo Quijano Torres; Bogotá merkezli bir işe alım firmasının sahibi olan eski Kolombiya Ordusu Albayı José Óscar García Batt; ve Global Coa Albacharia SAS ile yöneticisi Omar Fernando García Batté yer alıyor.

Yaptırımlar, uygulanan kişi ve şirketlerin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm mal varlıklarının ve menfaatlerinin dondurulması anlamına geliyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Johannes Wadephul çarşamba günü yaptığı açıklamada, Sudan için fon toplamak amacıyla düzenlenen uluslararası konferansın, insani yardım olarak 1,5 milyar eurodan fazla (1,77 milyar dolar) taahhütle sonuçlandığını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre geleneksel bağışçıların kalkınma harcamalarına yönelik artan baskısı nedeniyle, Londra ve Paris'te yapılan önceki toplantıları takiben düzenlenen bu konferans, dünyanın dikkatini son zamanlarda Ukrayna'daki çatışmaya ve İran'la olan savaşa çevirmesinin ardından Sudan'ı ön plana çıkarmak amacıyla gerçekleştirildi.