AB, Suriye'ye yönelik tüm yaptırımları kaldırmayı kabul etti

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas (EPA)
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas (EPA)
TT

AB, Suriye'ye yönelik tüm yaptırımları kaldırmayı kabul etti

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas (EPA)
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas (EPA)

AFP'ye konuşan diplomatlara göre Avrupa Birliği (AB) ülkeleri bugün, yıkıcı çatışmaların ve Devlet Başkanı Beşşar Esed'in devrilmesinin ardından Şam'ın toparlanmasına destek olmak amacıyla Suriye'ye uygulanan tüm ekonomik yaptırımların kaldırılmasına yeşil ışık yaktı.

Kaynaklar, AB’nin 27 üye ülkesinin büyükelçilerinin konuyla ilgili bir ön anlaşmaya vardığını ve bu anlaşmanın bugün ilerleyen saatlerde dışişleri bakanları tarafından resmen açıklanmasının beklendiğini söyledi.

AB'nin kararı, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta Washington'un Suriye'ye yönelik yaptırımlarını kaldıracağını açıklamasının ardından geldi.

Suriye’nin yeni yöneticileri, Beşşar Esed rejiminin muhaliflere yönelik baskısı sonucu başlayan çatışmaların ardından uygulanan sert uluslararası yaptırımların hafifletilmesini talep ediyor.

AB diplomatları anlaşmanın Suriye bankalarının küresel sistemden izolasyonunu sona erdireceğini ve merkez bankasının varlıklarının dondurulmasına son vereceğini söyledi.

Ancak diplomatlar, AB’nin Alevi azınlığa yönelik ölümcül saldırıların ardından etnik gerilimleri körüklemekten sorumlu olanlara yeni bireysel yaptırımlar uygulamayı planladığını belirtti.

Esed rejimini hedef alan ve sivilleri bastırmak için kullanılabilecek silah ya da teçhizat satışını yasaklayan diğer tedbirler de sürdürülecek.

AB'nin bu son hamlesi, şubat ayında Suriye'nin kilit ekonomik sektörlerine yönelik bazı yaptırımları askıya alan ilk adımın ardından geldi.

Yetkililer, Suriye'nin yeni liderlerinin azınlık haklarına saygı gösterme ve demokrasiye doğru ilerleme sözlerini tutmamaları halinde bu tedbirlerin yeniden uygulanabileceğini ifade etti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas yaptığı açıklamada, Brüksel'de bugün bir araya gelecek olan dışişleri bakanlarının Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda bir anlaşmaya varabileceklerini umduğunu söyledi. Kallas, “Açıkçası Suriye'nin daha istikrarlı bir ülke haline gelmesi için Suriye halkına iş ve geçim kaynağı sağlamak istiyoruz” dedi.



İspanya: AB'nin Gazze konusundaki güvenilirliği tehlikede

Gazze şehrinde su doldurmak için bekleyen bir kız çocuğu (AFP)
Gazze şehrinde su doldurmak için bekleyen bir kız çocuğu (AFP)
TT

İspanya: AB'nin Gazze konusundaki güvenilirliği tehlikede

Gazze şehrinde su doldurmak için bekleyen bir kız çocuğu (AFP)
Gazze şehrinde su doldurmak için bekleyen bir kız çocuğu (AFP)

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Gazze konusunda Avrupa Birliği'nin (AB) güvenilirliğinin tehlikede olduğunu söyledi ve İsrail'i bölgeyi bir ‘mezarlığa’ dönüştürmeye çalışmakla suçladı.

Albares ayrıca, AB'yi İsrail ile ortaklık anlaşmasını gözden geçirmeye çağırdı.

Diğer yandan Birleşik Krallık Hükümet Sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık'ın Filistin barış sürecini desteklemek üzere müttefikleriyle birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Basın brifinginde konuşan sözcü David Pars, Birleşik Krallık'ın barış sürecinin bir parçası olarak Filistin devletinin kurulmasına desteğini yinelediğini belirtti.

Söz konusu açıklamalar, Birleşik Krallık, Kanada ve Fransa liderlerinin dün yaptıkları sert bir açıklamayla, Gazze Şeridi'ne yönelik yeni askeri operasyonunu durdurmaması ve mart başından bu yana Gazze Şeridi'ne yardım girişine uyguladığı kısıtlamaları kaldırmaması halinde İsrail'e karşı harekete geçme tehdidinde bulunmalarının ardından geldi.

Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı bugün İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında Ekim 2023'ten bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 53 bin 573'e yükseldiğini açıkladı.