Gazze'de yeni tahliye emirleri çıkaran İsrail, Refah'ta yardım dağıtımı sırasında 8 kişiyi öldürdühttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5152347-gazzede-yeni-tahliye-emirleri-%C3%A7%C4%B1karan-i%CC%87srail-refahta-yard%C4%B1m-da%C4%9F%C4%B1t%C4%B1m%C4%B1
Gazze'de yeni tahliye emirleri çıkaran İsrail, Refah'ta yardım dağıtımı sırasında 8 kişiyi öldürdü
Gazze'nin güneyindeki Refah'ta bugün (Pazartesi),İsrail işgal güçlerinin ateş açması sonucu 8 Filistinli öldü.
Filistin haber ajansı WAFA, işgal güçlerinin Refah'ın batısında gıda yardımı bekleyen vatandaşlara ateş açması sonucu 8 kişinin öldüğünü bildirdi.
Ajansa göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusu çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 54 bin 880 vatandaşı öldürdü, 126 bin 227 kişi yaraladı.
Öte yandan, İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, bugün (Pazartesi) Gazze'nin kuzey ve orta bölgelerinde yaşayanlara Gazze şehrinin güvenli bölgelerine gitmeleri çağrısında bulundu.
Adraee, X platformundaki hesabında yayınladığı mesajda, "Cibaliye bölgesi, Cibaliye kampı, eski şehir ve Nahda, Roda, Selam, Nur, Tufah, Derj ve Tel Zeytun mahallelerinde bulunan herkese önemli uyarı: İsrail ordusu, terör örgütlerinin imha etmek için bulunduğunuz bölgelerde yoğun bir şekilde faaliyet gösteriyor. Savunma Ordusu, bulunduğunuz bölgelerde terör örgütlerinin imha etmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.“
#عاجل ‼️ تحذير خطير الى كل المتواجدين في مناطق جباليا، معسكر جباليا، البلدة القديمة وأحياء النهضة، الروضة، السلام، النور، التفاح، الدرج وتل الزعتر
⭕️جيش الدفاع الإسرائيلي يعمل بقوة شديدة في مناطق وجودكم لتدمير قدرات المنظمات الإرهابية
Adraee, Arapça yayınlanan mesajında, ”Güvenliğiniz için, Gazze şehrindeki bilinen sığınaklara derhal gidin... Bu bölgelere geri dönmek, savaş bölgesi olduğu için hayatınızı tehlikeye atmak anlamına gelir" dedi.
İsrail ordusu, yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in kara harekatının Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerine genişletilmesini emrettiğini duyurdu. Açıklamada, saldırının tüm rehinelerimizin geri dönmesi ve Hamas'ın yönetme kabiliyetinin ve askeri kanadının ortadan kaldırılmasına kadar devam edeceği belirtildi. Zamir, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki kontrolünü kaybettiğini söyledi, ancak Alman haber ajansına göre herhangi bir ayrıntı vermedi.
Lübnanlı George Abdullah, 40 yıl sonra Fransa'daki hapishaneden çıktıhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5168428-l%C3%BCbnanl%C4%B1-george-abdullah-40-y%C4%B1l-sonra-fransadaki-hapishaneden-%C3%A7%C4%B1kt%C4%B1
Lübnanlı George Abdullah, 40 yıl sonra Fransa'daki hapishaneden çıktı
George İbrahim Abdullah, Fransa'nın Lannemezan hapishanesindeki hücresinde, 17 Temmuz 2025 (AFP)
Filistinlileri destekleyen Lübnanlı aktivist George İbrahim Abdullah, 1980'lerde bir ABD’li ve bir İsrailli diplomatın suikastında suç ortaklığıyla suçlanarak 41 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bugün Fransa'daki hapishaneden serbest bırakılan Abdullah, ülkesine geri dönecek.
Fransız polisi George Abdullah'a eşlik ediyor. (AFP)
AFP ekibinin bildirdiğine göre, güneybatı Fransa'nın Hautes-Pyrenees bölgesindeki Lannemezan hapishanesinden iki minibüsün de aralarında bulunduğu altı araçlık bir konvoy yola çıktı, ancak sakallı aktivisti görmek mümkün olmadı.
74 yaşındaki George İbrahim Abdullah, Tarbes Havaalanı’na götürülecek. Güvenlik güçlerinden bir kaynak, Abdullah'ın buradan uçakla Paris'teki Roissy Havaalanı’na götürüleceğini ve buradan Beyrut'a giden bir uçağa bineceğini bildirdi.
Avukatı Jean-Louis Chalanset, konvoyun hareketinden sonra AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu hem sevinç hem de duygusal bir şok ve siyasi bir zafer kaynağı” dedi, ancak müvekkilinin konvoyda olup olmadığını doğrulamadı. Chalanset, “Çok uzun zaman önce serbest bırakılması gerekirdi” ifadesini kullandı.
Paris Temyiz Mahkemesi geçen hafta, Lübnanlı aktivistin 25 Temmuz'da serbest bırakılmasına karar verdi.
Şu anda 74 yaşında olan Abdullah, 1987 yılında 1982'de bir ABD’li ve bir İsrailli diplomatın öldürülmesine karıştığı suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 25 yıldır şartlı tahliyeye hak kazanmış olmasına rağmen, serbest bırakılması için yapılan 12 başvuru reddedildi.
George İbrahim Abdullah, 41 yıl hapis yatarak Avrupa'nın en uzun süre hapis yatan siyasi tutuklusu oldu. (X)
Son günlerde Abdullah, Che Guevara'nın resminin bulunduğu kırmızı bayrakla süslenmiş hücresini boşaltmaya başladı ve içindeki birçok gazete ve kitabı, dün öğleden sonra hapishane önünde protesto gösterisi düzenleyen yaklaşık 200 kişilik destek komitesine teslim etti.
Avukatı, Abdullah'ın giysilerinin çoğunu birlikte tutuklu bulunan mahkumlara verdiğini ve yanında ‘küçük bir çanta’ taşıdığını söyledi.
AFP, serbest bırakılma kararının alındığı gün hücresinde onunla görüştü.
Görüşme sırasında, sakalı beyazlamış Abdullah, “Kırk yıl uzun bir süre, ama mücadele dinamik olduğunda bunu hissetmiyorsunuz” dedi.
Temyiz Mahkemesi hakimleri, tutukluluk süresinin işlenen suçlarla ve Lübnan Devrimci Silahlı Gruplar’ın eski liderinin yaşıyla ‘orantısız’ olduğunu değerlendirdi.
Fransa'nın başkenti Paris’te tutuklu George İbrahim Abdullah'ı desteklemek için düzenlenen gösteriden, 16 Temmuz 2025 (EPA)
Kararda, Abdullah'ın ‘Filistin mücadelesinin geçmişteki bir sembolü’ olduğu belirtildi. Abdullah'ın liderliğini yaptığı, Lübnanlı seküler Hıristiyanlar, Marksistler ve Filistin yanlısı aktivistlerden oluşan küçük grubun dağıldığı ve ‘1984'ten beri herhangi bir şiddet eylemi gerçekleştirmediği’ ifade edildi.
Abdullah, 1978'de İsrail'in Güney Lübnan'ı işgali sırasında yaralandı ve George Habaş'ın liderliğindeki solcu hareket olan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ne katıldı.
Daha sonra, ailesinin üyeleriyle birlikte, 1981 ve 1982 yılları arasında Filistin davasını desteklemek amacıyla Avrupa'da 5 saldırı düzenleyen, emperyalizme karşı Marksist bir örgüt olan Lübnan Devrimci Silahlı Grupları'nı kurdu. Bu saldırılardan 4'ü Fransa'da ölümlere neden oldu.
Abdullah, 1985 ile 1986 yılları arasında Paris'te 13 kişinin ölümüne yol açan ve Fransız başkentinde korku salan saldırı dalgasından uzun süre sorumlu tutuldu.
Lübnanlı George İbrahim Abdullah, 13 Temmuz 1986'da Özel Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada (AFP)
1986 yılında Lyon'da suç örgütü kurmak ve silah ve patlayıcı bulundurmak suçlarından dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ertesi yıl Paris Özel Ceza Mahkemesi'nde 1982'de ABD'li diplomat Charles Ray ve İsrailli diplomat Yakov Barsimentov'un öldürülmesinde suç ortaklığı ve 1984'te üçüncü bir suikast girişiminde bulunmak suçlamasıyla yargılandı.
Abdullah'ın ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasından iki ay sonra, bu saldırıların gerçek sorumluları tespit edildi ve bunların İran ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı.
Abdullah, Lübnan iç savaşı (1975-1990) ve 1978'de İsrail'in Güney Lübnan'ı işgali bağlamında ‘İsrail ve Amerikan baskısına karşı direniş’ olarak nitelendirdiği iki suikastta parmağı olduğunu kabul etmedi.
Abdullah'ın kaldığı hapishane önünde her yıl protesto gösterileri düzenleyen az sayıdaki destekçisi ve birkaç solcu milletvekili dışında, tutuklu yıllar içinde büyük ölçüde unutuldu; 1980'lerde Fransa'nın bir numaralı düşmanı ve en kötü şöhretli tutuklularından biriydi.