İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği saldırıda bir kişi öldü, üç kişi yaralandıhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5153474-i%CC%87srailin-g%C3%BCney-l%C3%BCbnana-d%C3%BCzenledi%C4%9Fi-sald%C4%B1r%C4%B1da-bir-ki%C5%9Fi-%C3%B6ld%C3%BC-%C3%BC%C3%A7-ki%C5%9Fi-yaraland%C4%B1
İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği saldırıda bir kişi öldü, üç kişi yaralandı
İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği hava saldırısından dumanlar yükseliyor (Reuters)
Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, dün Lübnan'ın güneyinde İsrail'in düzenlediği hava saldırısında bir kişi öldü. İsrail ordusu ise “Hizbullah” üyesi bir kişiyi “etkisiz hale getirdiğini” açıkladı. İki taraf arasında ateşkes anlaşması olmasına rağmen İsrail saldırılarını sürdürüyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İsrail düşmanının Bint Cubeyl ilçesinin Beyt Lif kasabasına düzenlediği hava saldırısında bir kişi öldü, üç kişi yaralandı” denildi.
Şarku’l Avsat’ın resmi haber ajansı WAFA’dan aktardığına göre saldırı kasabadaki bir evin avlusunu hedef aldı ve bir füze ev sahibinin arabasına isabet etti.
İsrail ordusu yaptığı açıklamada, “bugün erken saatlerde Beyt Lif bölgesinde bir saldırı düzenlediğini ve Hizbullah'ın Rıdvan güçlerinden birini öldürdüğünü” belirtti.
Bu olay, bakanlığa göre İsrail'in güneydeki Şeba kasabasına düzenlediği hava saldırısında iki kişinin öldürülmesinin ardından meydana geldi. İsrail ordusu ise “Hizbullah” üyesi bir kişiyi ve “Hizbullah'ın talimatıyla hareket eden” “Direniş Tugayları” üyesi bir kişiyi öldürdüğünü açıkladı.
27 Kasım'da imzalanan ateşkes anlaşması, İsrail ile Hizbullah arasında iki ay süren açık savaş da dahil olmak üzere bir yılı aşkın süren düşmanlıkların sonunu getirdi.
Ancak İsrail, Lübnan'ın çeşitli bölgelerine hava saldırılarını sürdürüyor ve savaşta askeri gücü ve komuta yapısında büyük kayıplar veren Hizbullah'ın yeniden güçlenmesine izin vermeyeceğini vurguluyor.
Ateşkes anlaşması, “Hizbullah” militanlarının Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeden (sınırdan yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta) çekilmesini ve buradaki askeri yapıların kaldırılmasını, karşılığında Lübnan ordusu ve UNIFIL güçlerinin İsrail sınırına yakın bölgelerdeki varlıklarının güçlendirilmesini ve İsrail'in çatışma sırasında işgal ettiği topraklardan çekilmesini öngörüyordu.
Lübnan, uluslararası toplumdan İsrail'e saldırılarını durdurması ve topraklarında hala konuşlanmış olduğu beş tepeyi boşaltması için baskı yapmasını talep ediyor.
İsrail, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da 16 Filistinliyi öldürdühttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5252049-i%CC%87srail-gazze-%C5%9Feridi-ve-bat%C4%B1-%C5%9Feria%E2%80%99da-16-filistinliyi-%C3%B6ld%C3%BCrd%C3%BC
İsrail, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da 16 Filistinliyi öldürdü
Ez-Zevayide kasabasının girişine yakın bir yerde hedef alınan polis aracı (AFP)
Sağlık yetkilileri, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da 16 Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı. Bu, haftalardır kaydedilen en yüksek vefat sayısının görüldüğü günlerden biri olarak kayıtlara geçti. Aynı zamanda İsrail, Lübnan ve İran’a yönelik saldırılarını sürdürdü.
Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre Gazze Şeridi’ndeki sağlık görevlileri ve İçişleri Bakanlığı, ez-Zevayide kasabasının girişine yakın bir yerde gerçekleşen İsrail hava saldırısında bir üst düzey polis yetkilisi ile sekiz kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, çoğunluğu yoldan geçen kişiler olmak üzere en az 14 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Dün sabah saatlerinde ise sağlık yetkilileri, Nuseyrat Mülteci Kampı’na düzenlenen bir başka hava saldırısında, hamile bir kadın ve çocuğunun bulunduğu bir aileden üç kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
İsrail’in Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Nuseyrat’ta bir eve düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Filistinlilerin cenaze töreninden (Reuters)
İsrail ordusu, dün Gazze’ye düzenlediği saldırının, bir gün önce Hamas mensuplarının İsrail güçlerine ateş açmasına karşılık olduğunu açıkladı.
Ordu, polisin hayatını kaybettiği saldırıya mı yoksa Nuseyrat’taki saldırıya mı atıfta bulunduğunu belirtmedi. İşgal altındaki Batı Şeria’da ise Filistin sağlık yetkilileri, İsrail güçlerinin bir aileden anne, baba ve iki çocuğu araçlarında katlettiğini açıkladı. İsrail ordusu, olayla ilgili inceleme yürüttüğünü bildirdi.
Gazze Şeridi, 7 Ekim 2023’te Hamas önderliğindeki saldırıların ardından patlak veren ve iki yıl süren yıkıcı savaşın ardından geçtiğimiz ekim ayında yürürlüğe giren ateşkesten bu yana tekrarlanan şiddet dalgalarına tanık oldu.
Bölge sakinleri, sağlık görevlileri ve analistlere göre, ABD ile İsrail’in İran’a karşı başlattığı savaşın başlangıcında Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar azalmış, ancak daha sonra yeniden artış göstermeye başlamıştı.
Gazze Şeridi’ndeki sağlık yetkilileri, İsrail’in İran’la savaşın başlamasından bu yana en az 36 Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı.
Öte yandan Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, ekim ayındaki ateşkesten bu yana en az 670 kişinin İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. İsrail ise aynı dönemde Gazze’de militanlar tarafından dört askerinin öldürüldüğünü açıkladı.
“Bize doğrudan ateş açıldı”
Batı Şeria’daki Tammun kasabası sağlık yetkilileri, 37 yaşındaki Ali Halid Beni Avde, eşi 35 yaşındaki Vâd ve çocukları 5 yaşındaki Muhammed ile 7 yaşındaki Osman’ın başlarından vurularak öldürüldüğünü, iki çocuğun da yaralandığını açıkladı.
İsrail ordusu, Tammun’da ‘güvenlik güçlerine karşı terör faaliyetlerine karıştıkları’ iddiasıyla aranan Filistinlileri yakalamak için bir operasyon düzenlendiğini duyurdu.
Ordu açıklamasında, “Operasyon sırasında bir araç hızla kuvvetlere doğru ilerledi. Kuvvetler bunu doğrudan bir tehdit olarak görüp ateş açtı. Sonuç olarak, araçtaki dört Filistinli öldü. Olayın ayrıntıları inceleniyor” ifadeleri yer aldı.
Hayatta kalan çocuklardan 12 yaşındaki Halid, Reuters’a verdiği röportajda, annesinin ağladığını ve babasının dua ettiğini duyduğunu, ancak diğer kardeşlerinden hiçbir ses gelmediğini, ardından aracın kurşun yağmuruna tutulmasıyla sessizlik çöktüğünü anlattı.
Halid, “Bir anda doğrudan ateş açıldı. Araçtaki herkes hayatını kaybetti, sadece ben ve kardeşim Mustafa kurtulduk” dedi.
Filistinli Mustafa, dün onları taşıyan araca ateş açan İsrail askerleri tarafından yaralandı; aynı saldırıda anne babası ve iki kardeşi hayatını kaybetti. (AFP)
Halid, askerlerin onu araçtan çıkardıktan sonra kendisine, “Köpekleri öldürdük” dediklerini aktardı.
Filistin Sağlık Bakanlığı, bir Filistinlinin de gece saatlerinde yerleşimciler tarafından düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybettiğini açıkladı.
İnsan hakları örgütleri ve sağlık görevlileri, Batı Şeria’daki İsrailli yerleşimcilerin, ABD-İsrail’in İran’a karşı yürüttüğü savaş sırasında uygulanan hareket kısıtlamalarını fırsat bilerek Filistinlilere saldırdıklarını belirtiyor. Ayrıca, askeri kontrol noktalarının ambulansların kurbanlara hızlı ulaşmasını engellediği vurgulanıyor.
Filistin Sağlık Bakanlığı, yerleşimcilerin şubat ayı sonunda başlayan İran savaşıyla birlikte Batı Şeria’da en az beş Filistinliyi öldürdüğünü bildirdi.
Irak, İHA’ların DEAŞ militanlarının kaçmasına neden olabileceğinden endişe ediyorhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5251853-irak-i%CC%87ha%E2%80%99lar%C4%B1n-dea%C5%9F-militanlar%C4%B1n%C4%B1n-ka%C3%A7mas%C4%B1na-neden-olabilece%C4%9Finden-endi%C5%9Fe
Irak, İHA’ların DEAŞ militanlarının kaçmasına neden olabileceğinden endişe ediyor
Tutuklu DEAŞ üyelerinden bir grup (Arşiv-WAA)
Irak Adalet Bakanlığı dün, Bağdat Havalimanı yakınlarındaki Ebu Gureyb Hapishanesi'nde tutulan DEAŞ üyelerinin, Amerikan danışmanlarının bulunduğu Victoria üssünün füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef alınması sonucu kaçma olasılığı konusunda uyarıda bulundu.
Şarku’l Avsat'a konuşan bir güvenlik kaynağı, DEAŞ liderlerinin ve mahkumların her bombalamada "Allahu Ekber" diye bağırarak, tıpkı 2013'te olduğu gibi kaçmayı umduklarını açıkladı. Kaynak, "El-Zeytun" istasyonuna yapılan bombalı saldırının ardından cezaevinin elektriğinin kesildiğini de vurguladı.
Öte yandan, Irak Petrol Bakanlığı, Hürmüz Boğazı'nın kapanması ve güneyden yapılan petrol ihracatının tamamen durması nedeniyle Erbil'den, Türkiye'nin Ceyhan limanı üzerinden petrol ihracatına yeniden başlamasını istediğini doğruladı. Ancak Erbil bunu reddetti ve bakanlığın "ihracatla ilgisiz" olarak nitelendirdiği şartlar öne sürdü. Kürt bir yetkili, en önemli talepler arasında silahlı grupların bölgeye yönelik saldırılarının durdurulması ve Bağdat'ın bütçesini kısmasının ardından (2014-2018) bölgenin inşa ettiği boru hattıyla ilgili borçların ödenmesi için mali tazminat sağlanmasının yer aldığını belirtti.
Lübnan ile İsrail arasında “doğrudan müzakereler” olasılığı azaldıhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5251821-l%C3%BCbnan-ile-i%CC%87srail-aras%C4%B1nda-%E2%80%9Cdo%C4%9Frudan-m%C3%BCzakereler%E2%80%9D-olas%C4%B1l%C4%B1%C4%9F%C4%B1-azald%C4%B1
Lübnan ile İsrail arasında “doğrudan müzakereler” olasılığı azaldı
Lübnan'ın güneyindeki uluslararası UNIFIL güçlerine ait bir araç, İsrail'in bombaladığı bir sağlık merkezinin önünden geçerken (AFP)
Lübnan ile İsrail arasında önümüzdeki çarşamba günü, Fransa tarafından sunulan ve bir ‘saldırmazlık anlaşmasına’ dönüşebileceği düşünülen plan çerçevesinde doğrudan müzakerelerin başlayabileceğine dair haberlerin gelmesine rağmen İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar, önümüzdeki günlerde herhangi bir müzakere planlanmadığını açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı ise herhangi bir girişimleri olmadığını belirtti.
Tel Aviv'deki siyasi kaynaklar, Sa'ar'ın sözlerinin geleneksel bir manevra biçimi olduğunu belirterek Hizbullah, saldırılarını durdurmadan İsrail'in müzakerelere başlamayacağına işaret ettiler. İsrail basını, müzakerelerin Lübnan'ın İsrail'i tanıması karşılığında İsrail'in Lübnan topraklarının bütünlüğünü tanımasını içeren bir ‘siyasi bildiri’ üzerine yürütüleceğini, savaşın durdurulması ve İsrail'in kademeli çekilmesiyle başlayıp anlaşmanın imzalanmasıyla tam çekilmeye varacak şekilde düzenleneceğini ve önerinin Fransız hükümeti tarafından hazırlandığını bildirmişti.
Öte yandan Hizbullah, başkent Beyrut’un bazı bölgelerini güvenlik bölgelerine dönüştürerek bölge sakinlerine kendi şartlarını dayatıyor. Son olarak işyeri sahiplerine, okullara ve inşaat komitelerine güvenlik kameralarını tamamen kapatmalarını, internet bağlantısını kesmelerini ve hatta elektriklerini keserek kameraların tamamen çalışmaz hale getirilmesini emretti.
Hizbullah, bu talebin nedenlerini açıklamamış olsa da bu durum hem suç ve hırsızlıkların önlenmesi hem de Hizbullah üyelerinin yerleşim bölgelerine sızarak bu bölgeleri İsrail saldırılarına daha fazla maruz bırakması açısından birçok güvenlik endişesini beraberinde getirdi.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة