BAE, İsrail-İran çatışmasının sonuçları konusunda uyarıyor

Muhammed bin Zayid, Pezeşkiyan ile son gelişmeleri görüştü

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid ve İranlı mevkidaşı Masud Pezeşkiyan (WAM)
BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid ve İranlı mevkidaşı Masud Pezeşkiyan (WAM)
TT

BAE, İsrail-İran çatışmasının sonuçları konusunda uyarıyor

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid ve İranlı mevkidaşı Masud Pezeşkiyan (WAM)
BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid ve İranlı mevkidaşı Masud Pezeşkiyan (WAM)

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid el Nahyan, ülkesinin İran-İsrail krizinde durumu yatıştırmak ve gerilimi azaltmak amacıyla ilgili taraflarla yoğun temas ve istişareleri sürdürdüğünü, bunun da bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunduğunu belirterek, BAE'nin bu yönde atılacak her türlü adımı desteklediğini vurguladı.

Bu teyit, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile yapılan bir telefon görüşmesi sırasında geldi. Görüşmede, Ortadoğu'daki son gelişmeler ve bunların bölgesel güvenlik ve barış için ciddi sonuçları ele alındı.

Şarku’l Avsat’ın Emirates Haber Ajansı'ndan (WAM) aktardığına göre, görüşmede İsrail ordusunun İran'ı hedef alması ele alındı ​​ve BAE, bu koşullar altında İran ve halkıyla dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

BAE ayrıca bölgedeki devam eden askeri gerilimin, çatışmanın genişleme riskini önlemek ve bölgenin ve dünyanın güvenliği ve istikrarı üzerindeki etkilerini sınırlamak için bölgesel ve uluslararası düzeylerde acil ve koordineli eylem gerektirdiğini yineledi.

BAE Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid el Nahyan, başından beri İsrail'in İran'a yönelik askeri saldırısını kınamakta hızlı davranan ülkesinin, bu tehlikeli çatışmadan beş gün sonra, durumu yatıştıracak, tırmanışı sonlandıracak ve olayların istenmeyen sonuçlara yol açmasını önleyecek diplomatik bir yaklaşım bulma zamanının geldiğine inandığını söyledi.

Askeri eylemlerin derhal durdurulması gerektiğinin altını çizerek bölgeyi talihsiz bir sarmala sürükleyebilecek pervasız adımlara karşı uyarıda bulundu ve “siyasi ve diplomatik çözümlerin alternatifi olmadığını” ve işler kontrolden çıkmadan önce gerilimi azaltmaya yönelik hızlı bir hareketin mutlak bir gereklilik olduğunu vurguladı.

BAE Dışişleri Bakanı, BAE Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid el Nahyan'ın gerginliği azaltma ve gerginliğin tırmanmasını önleme çabalarını güçlendirmeye odaklanan yoğun diplomatik temaslar yürüttüğünü belirtti. Bu, BAE'nin diyalog ve diplomasiye öncelik verme, çatışma dilinden kaçınma ve bölge halkları için istikrar, adalet ve refah sağlayan kapsamlı bir vizyon dahilinde çalışma ilkesine olan bağlılığına dayanmaktadır.

Bu bağlamda, Şeyh Abdullah bin Zayid, "Dünyanın kalbi olan ve uzun yıllar gerginlik ve çatışma yaşayan bölge, daha fazla çatışmaya tahammül edemez. Bugün, her zamankinden daha fazla bilgeliğe ve rasyonaliteye ihtiyaç duyuyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid'e göre, BAE Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi'ni sorumluluklarını tam olarak üstlenmeye, ateşkesi sağlamak için acil eylemde bulunmaya ve uluslararası barış ve güvenliği sağlamlaştırmak için çalışmaya çağırdı. BAE, devlet egemenliğine saygı, uluslararası hukuka bağlılık ve yapıcı diyaloğun bölgedeki mevcut krizleri ele almak için en iyi temelleri temsil ettiği yönündeki teyidini yineledi.



Gazze Şeridi’ndeki yardım dağıtım noktalarının yakınına yönelik İsrail bombardımanında 30 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze şehrine giden bir Dünya Gıda Programı (WFP) konvoyundan indirilen gıda ve insani yardım kolilerini taşıyan Filistinliler (AP)
Gazze şehrine giden bir Dünya Gıda Programı (WFP) konvoyundan indirilen gıda ve insani yardım kolilerini taşıyan Filistinliler (AP)
TT

Gazze Şeridi’ndeki yardım dağıtım noktalarının yakınına yönelik İsrail bombardımanında 30 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze şehrine giden bir Dünya Gıda Programı (WFP) konvoyundan indirilen gıda ve insani yardım kolilerini taşıyan Filistinliler (AP)
Gazze şehrine giden bir Dünya Gıda Programı (WFP) konvoyundan indirilen gıda ve insani yardım kolilerini taşıyan Filistinliler (AP)

Sağlık kaynakları, İsrail'in bugün şafak vaktinden bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanının ardından 11'i ABD yardım dağıtım noktalarının yakınında olmak üzere 30 Filistin vatandaşının hayatını kaybettiğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Filistin Enformasyon Merkezi'nden aktardığına göre, ‘Gazze şehrinin güneydoğusundaki ez-Zeytun mahallesinde bulunan Ali Camii civarındaki bir evin işgalciler tarafından bombalanması sonucu 8 Filistinli şehit oldu, çok sayıda kişi de yaralandı.’

Diğer yandan İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki el-Meğazi Mülteci Kampı’nda bir evi bombalaması sonucu 6 vatandaşın şehit olduğu ve çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi.

 İsrail bombardımanı, ABD yardım dağıtım noktalarının yakınında gerçekleşti. (AP)İsrail bombardımanı, ABD yardım dağıtım noktalarının yakınında gerçekleşti. (AP)

Yerel kaynaklar, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye’de İsrail ordusunun evleri havaya uçurması nedeniyle büyük patlamalar duyulduğunu bildirdi.

Filistin Enformasyon Merkezi, ‘Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Salahaddin Caddesi'nde yardım bekleyen vatandaşların işgalciler tarafından bombalanması sonucu 11 kişinin şehit olduğunu ve 100'den fazla kişinin de yaralandığını’ açıkladı.

Gazze şehrine giden bir Dünya Gıda Programı (WFP) konvoyundan indirilen gıda ve insani yardım peketlerini taşıyan Filistinliler (AP)Gazze şehrine giden bir Dünya Gıda Programı (WFP) konvoyundan indirilen gıda ve insani yardım peketlerini taşıyan Filistinliler (AP)

Filistin Enformasyon Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Han Yunus mevkiindeki el-Attar bölgesinde yerlerinden edilmiş kişilerin çadırlarını hedef alan İsrail bombardımanında 5 vatandaşımız şehit oldu, birkaç kişi de yaralandı” denildi.