Caca Şarku’l Avsat’a konuştu: İsrail'i korkutmuyor, aksine Hizbullah'ın silahları Lübnan'a zarar veriyor

Caca, silahlı örgütlerin feshedilmesi için baskıların devam edeceğini vurguladı

Lübnan Kuvvetleri Partisi lideri Samir Caca
Lübnan Kuvvetleri Partisi lideri Samir Caca
TT

Caca Şarku’l Avsat’a konuştu: İsrail'i korkutmuyor, aksine Hizbullah'ın silahları Lübnan'a zarar veriyor

Lübnan Kuvvetleri Partisi lideri Samir Caca
Lübnan Kuvvetleri Partisi lideri Samir Caca

(Maruni Hristiyan) Lübnan Kuvvetleri Partisi (LK) lideri Samir Caca, Hizbullah'ın silahlarının Lübnan'ı korumada artık bir fayda sağlamadığını, aksine ülkeye zarar ve yıkım getirdiğini belirtti. Caca, bu silahların artık İsrail'i korkutmadığını da sözlerine ekledi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Caca, ‘sağa sola sallanmaya’ devam etmekten ve bu silah sorununu çözmemekten sakınılması gerektiğini söyledi. Lübnan'ın iki seçeneği olduğunu belirten Caca, bunlardan ilkinin hükümetin silahlı örgütleri feshetme kararı alması, ikincisinin ise sıcak bir yaz ya da en iyi ihtimalle kötü bir yazla karşı karşıya kalmak olduğunu söyledi.

Caca, şunları söyledi:

“Şimdi tüm dünya İsrail'e Gazze'deki savaşı durdurması için baskı uygularken, Lübnan'da yaptıklarına dair tek kelime bile duymuyoruz. İsrail'e karşı güçlenmek için güçlü yanlarımızı bir araya getirmeliyiz. Başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleriyle ve başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri, dış ilişkilerimizden başlayarak birçok güçlü yanımız var. Bu ülkeler aracılığıyla İsrail'in saldırılarını durdurabilir, İsrail'i topraklarımızdan çıkarabilir ve Lübnan'da normale dönebiliriz.”



Hollanda, ‘etnik temizliği’ destekledikleri gerekçesiyle Smotrich ve Ben-Gvir'in kendi topraklarına girişini yasakladı

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (Reuters)
İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (Reuters)
TT

Hollanda, ‘etnik temizliği’ destekledikleri gerekçesiyle Smotrich ve Ben-Gvir'in kendi topraklarına girişini yasakladı

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (Reuters)
İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (Reuters)

Dün geç saatlerde yayınlanan bir mektupta, Hollanda hükümetinin İsrail'in ülkedeki büyükelçisini çağırarak Gazze Şeridi'ndeki ‘kabul edilemez’ durumu kınayacağını belirttiği bildirildi. Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre, hükümet aşırı sağcı İsrail hükümetinin iki bakanına Hollanda'ya giriş yasağı getirdi.

Filistinlilere karşı şiddeti kışkırtmak ve Gazze Şeridi'nde ‘etnik temizlik’ çağrısında bulunmakla suçlanan İsrailli bakanlar Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich’in Hollanda'ya girişlerine izin verilmeyecek.

Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, Smotrich ve Ben-Gvir'e karşı alınan önlemin ‘yerleşimcileri Filistinlilere karşı şiddet eylemlerine teşvik ettikleri ve Gazze Şeridi'nde etnik temizlik çağrısında bulundukları için’ alındığını belirtti.

Yasakla ilgili olarak Ben-Gvir, X platformunda şöyle yazdı: “Tüm Avrupa'ya girişim yasaklansa bile, ülkemiz için çalışmaya, Hamas'ın devrilmesini talep etmeye ve savaşçılarımızı desteklemeye devam edeceğim.”

Ben-Gvir ve Smotrich'in giriş yasağı, Hollanda Başbakanı Dick Schoof'un hükümetinin İsrail'e karşı ‘ulusal önlemler almayı’ değerlendirdiğini ve Avrupa Birliği'nin (AB) İsrailli araştırmacılara sağlanan fonların kısmen askıya alınması önerisini desteklediğini açıklamasından bir gün sonra geldi.

Hollanda'nın kararı, geçen ay Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Norveç'in benzer adımlar atmasının ardından geldi.

Hollanda hükümeti, AB'nin İsrail'in ana araştırma fonu programına erişimini kısıtlama önerisini desteklediğini belirtti ve İsrail'in AB ile yardımların artırılmasına ilişkin anlaşmayı ihlal ettiği ortaya çıkarsa, Avrupa'nın ticari yaptırımlar uygulaması için baskı yapacağını bildirdi.