Trump: Gazze Şeridi'ndeki durum ‘korkunç’... İnsanların yiyecek bulabildiğinden emin olmak istiyoruz

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump: Gazze Şeridi'ndeki durum ‘korkunç’... İnsanların yiyecek bulabildiğinden emin olmak istiyoruz

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Başkanı Donald Trump dün, Cumhuriyetçi temsilci Marjorie Taylor Greene'in İsrail'in Filistin topraklarına yönelik saldırısını soykırım olarak nitelendiren yorumlarına ilişkin bir soruya yanıt olarak Gazze Şeridi'ndeki durumu ‘korkunç’ olarak nitelendirdi. Trump, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Orada olanlar korkunç, evet korkunç. İnsanlar şiddetli açlık çekiyor, insanların yiyecek bulabildiğinden emin olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

dfb
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (Reuters)

ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff dün, Gazze'deki ateşkes görüşmelerini devam ettirmek ve Filistin'deki insani krizi ele almak için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.

Witkoff'un İsrail'e varmasından kısa bir süre sonra, ABD Başkanı sosyal medya platformu Truth Social’da, “Gazze'deki insani krizi sona erdirmenin en hızlı yolu Hamas'ın teslim olması ve esirlerin serbest bırakılmasıdır” paylaşımında bulundu.

Witkoff'un gelişi, Gazze Şeridi'nde yaşanan geniş çaplı yıkım ve bölgedeki yardımlara getirilen kısıtlamalar nedeniyle Netanyahu hükümeti üzerindeki uluslararası baskının arttığı bir dönemde gerçekleşti. Witkoff-Netanyahu görüşmesinden sonra üst düzey bir İsrailli yetkili, İsrail ve ABD'nin, bazı esirlerin serbest bırakılması planından tüm esirlerin serbest bırakılması, Hamas'ın silahsızlandırılması ve Gazze Şeridi'nin silahsızlandırılmış bölge haline getirilmesi planına geçilmesi gerektiğini anladığını söyledi.

svs
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün Kudüs'te ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’u kabul etti. (DPA)

Yetkili, söz konusu planın ayrıntılarına değinmedi, ancak planın sınırlı bir ateşkes arayışından daha kapsamlı bir anlaşmaya doğru bir dönüşüm olarak görüldüğünü ifade etti. Bununla birlikte, İsrail ve ABD'nin Gazze Şeridi'ndeki çatışmalar devam ederken insani yardımı artırmaya çalışacaklarını da belirtti.

Beyaz Saray, Witkoff'un bugün Gazze Şeridi'ne giderek gıda yardımlarının teslimatını denetleyeceğini ve aynı zamanda bölgeye yardımların teslimatını hızlandırmak için nihai bir plan hazırlayacağını duyurdu.

s
Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (Reuters)

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Witkoff, ziyaretlerinin ardından derhal başkana rapor verecek ve bölgedeki gıda ve yardım dağıtımı için nihai planın onaylanması için görüşecekler” dedi.



Hamas'a yakın bir kaynak Şarku'l Avsat'a konuştu: Arabulucular İsrail'den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler

Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Bureyc mülteci kampına yönelik İsrail bombardımanında yıkılan bir binanın kalıntılarını inceleyen Filistinliler (AFP)
Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Bureyc mülteci kampına yönelik İsrail bombardımanında yıkılan bir binanın kalıntılarını inceleyen Filistinliler (AFP)
TT

Hamas'a yakın bir kaynak Şarku'l Avsat'a konuştu: Arabulucular İsrail'den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler

Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Bureyc mülteci kampına yönelik İsrail bombardımanında yıkılan bir binanın kalıntılarını inceleyen Filistinliler (AFP)
Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Bureyc mülteci kampına yönelik İsrail bombardımanında yıkılan bir binanın kalıntılarını inceleyen Filistinliler (AFP)

Hamas'a yakın bir kaynak Cuma günü Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada hareketin Gazze Şeridi'nde ateşkes önerisine İsrail'in verdiği yanıtın “cesaret verici olmadığını” söyledi. Kaynağa göre, arabulucular kısa süre önce İsrail'in sözlü yanıtını harekete iletirken, İsrail hala Filistinliler tarafından reddedilen Amerikan Vakfı'nın yardım dayatmasına bağlı kalıyor ve ayrıca Gazze Şeridi'nde güçlerinin yerleştiği güvenlik noktalarını korumaya devam ediyor. İsrail'in tepkisinin “savaşı sona erdirmeye yönelik gerçek bir niyetin olmadığını gösterdiğini” vurguladı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak Perşembe günü Reuters'a yaptığı açıklamada İsrail'in Hamas'ın 60 günlük ateşkes ve Filistinli tutuklular karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasını öngören teklifine Çarşamba günü bir yanıt gönderdiğini söyledi.

Hamas'ın öneriye verdiği yanıtın ardından Washington ve İsrail yaklaşık bir hafta önce, Hamas, ABD ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki karşılıklı suçlamaların ortasında, heyetlerinin 6 Temmuz'dan bu yana Doha'daki müzakerelerden çekildiğini açıkladı.

juıko
Gazze Şeridi'nin kuzeyinde insani yardım aldıktan sonra Cebaliye'nin batısındaki El-Raşid Caddesi'nde bulunan Filistinliler (AFP)

Konuyla ilgili olarak müzakereler hakkında bilgi sahibi olan Mısırlı bir kaynak Cuma günü Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada İsrail ve Washington'un  istişareler için geri çekilmesinden bu yana müzakerelerde bir kriz yaşandığını söyledi. Her iki tarafın da kendi koşullarına bağlı kaldığını ve yakın zamanda bir ilerleme kaydedilebileceğini düşündürecek bir esnekliğe sahip olmadığını belirten kaynak, ABD'nin şu anda Gazze Şeridi'ne yardımların artırılmasından yana olduğunu ve görüşmelere öncelik vermediğini söyledi.

Müzakerelere ilişkin toplantılar baskı altında gerçekleşse bile İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki kontrol alanlarında kalma eğiliminin müzakerelerin yine sonuca ulaşamayabileceğini teyit ettiğine dikkat çekti.

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee, ABD elçisi Steve Witkoff'un Cuma sabahı Gazze Şeridi'ndeki bir yardım dağıtım merkezini ziyaret ettiğini bildirdi.

Beyaz Saray, Witkoff'un Cuma günü Gazze'ye giderek gıda yardımı dağıtımını denetlediğini ve Gazze Şeridi'ne malzeme sevkiyatını hızlandırmak için nihai bir plan üzerinde çalıştığını duyurdu. Beyaz Saray sözcüsü Caroline Levitt gazetecilere yaptığı açıklamada “Özel temsilci ve büyükelçi ziyaretlerinin hemen ardından bölgedeki gıda ve yardım dağıtımına ilişkin nihai planı onaylamak üzere Başkan'a bilgi verecekler " dedi. ABD merkezli Axios web sitesi Cuma günü Trump'ın Gazze'deki halka gıda yardımı yapılması için bir plan üzerinde çalıştığını söylediğini, Perşembe günü ise Gazze'deki krizi sona erdirecek hızlı bir çözüm olarak Hamas'a teslim olması çağrısında bulunduğunu aktardı.