Hamas ile arabulucular arasındaki ilk tur görüşmeler “olumlu bir atmosferde” sona erdi

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus semtinde tam bir yıkım (Reuters)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus semtinde tam bir yıkım (Reuters)
TT

Hamas ile arabulucular arasındaki ilk tur görüşmeler “olumlu bir atmosferde” sona erdi

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus semtinde tam bir yıkım (Reuters)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus semtinde tam bir yıkım (Reuters)

Mısır'da yayın yapan ‘Kahire el-İhbariyye’ televizyon kanalının haberinde, Hamas ve arabulucular arasında, Mısır’ın tatil beldesi Şarm eş-Şeyh’te dün gece İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi'nde devam eden savaşı sona erdirmek için yapılan müzakerelerin ilk turunun sona erdiği belirtildi.

Mısır istihbaratına yakın olan televizyon kanalı, arabulucular ve Hamas arasında Şarm el-Şeyh'te yapılan ilk tur görüşmelerin olumlu bir atmosferde sona erdiğini bildirdi. Ayrıca görüşmelerin, Hamas ve İsrail arasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistin'deki savaşı durdurmak için hazırladığı plan hakkında yapılan dolaylı müzakereler kapsamında salı günü devam edeceği belirtildi.

Hamas’tan kaynaklar ise Mısır, Katar, ABD ve Türkiye'den arabulucuların katıldığı ilk toplantının ‘mevcut müzakere turu için bir yol haritası oluşturulması ve takvimin belirlenmesi’ ile sonuçlandığını söylediler. Hamas heyeti arabuluculara, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanının devam etmesinin ‘esirlerin serbest bırakılması önünde gerçek bir engel’ olduğunu bildirdi. Heyet, müzakere ortamının uygun hale getirilmesi için saha operasyonlarının durdurulması gerektiğini vurguladı.

Kaynaklara göre Hamas heyetinde, geçtiğimiz ay Katar'ın başkenti Doha'da suikast girişiminden kurtulan heyet üyeleri Halil el-Hayye ve Zahir Cabarin de yer aldı. Filistinli kaynaklar, görüşmelerin ateşkes düzenlemeleri, İsrail'in Gazze'den çekilmesi, esir ve tutukluların takası ile acil insani yardım konularına odaklandığını belirtti. Kaynaklar, arabulucuların takas süreci ve ateşkesin sahada kalıcı hale getirilmesi için net bir takvim oluşturmaya çalıştıklarını ve tarafların tutumlarının farklı olması nedeniyle müzakerelerin birkaç gün süreceğini tahmin ettiklerini belirtti.

İbranice yayın yapan bir radyo kanalı, görüşmelerin güvenlik konularıyla sınırlı olmadığını, ateşkesin ardından bölgenin yönetiminin geleceğinin de ele alındığını ve istikrarı sağlamak ve yeniden inşayı denetlemek için geçici bir uluslararası güç oluşturulmasının tartışıldığını bildirdi. İsrail'de yayın yapan Kanal 13 televizyonunun aktardığına göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrailli müzakere heyetine ‘bu aşamada Trump'ın planının maddelerinde herhangi bir esneklik göstermeyeceğini’ bildirdi. İsrail'in tahminlerine göre önümüzdeki günler müzakerelerin gidişatı için belirleyici olacak.

Öte yandan Filistinli kaynaklara göre Hamas, İsrail'in olası bir anlaşmanın şartlarına, özellikle de askeri operasyonların durdurulması ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesine ilişkin şartlara uymasını garanti edecek etkili denetim ve güvencelerin sağlanması gerektiğini savunuyor.

Filistinli gözlemciler, Mısır'ın arabuluculuğunun İsrail'in güvenlik talepleri ile trajik insani koşullar altında yaşayan Filistin halkının ihtiyaçları arasında bir denge kurmayı amaçladığını söylediler. Kahire ise anlaşmanın önceki turlarda olduğu gibi çökmesini önlemek amacıyla anlaşmaya varılması halinde tüm tarafların anlaşmaya bağlı kalmasını sağlamaya özen gösteriyor.



İki uydu görüntüsü İsrail'in Gazze şehrini nasıl "yerle bir ettiğini" gösteriyor

İki uydu görüntüsü İsrail'in Gazze şehrini nasıl "yerle bir ettiğini" gösteriyor
TT

İki uydu görüntüsü İsrail'in Gazze şehrini nasıl "yerle bir ettiğini" gösteriyor

İki uydu görüntüsü İsrail'in Gazze şehrini nasıl "yerle bir ettiğini" gösteriyor

İki uydu görüntüsü, Hamas'ın İsrail'e sürpriz saldırısını başlatmasından sadece birkaç hafta önce, 27 Eylül 2023'te Gazze Şehri'nin görüntülerini gösteriyor. İsrail, buna karşılık Gazze'ye savaş açarak 66 binden fazla insanı öldürdü, milyonlarca insanı yerinden etti ve Filistin topraklarını yerle bir etti.

İkinci görüntü, 11 Eylül 2025 tarihli ve uydu görüntüleri savaştan yaklaşık iki yıl sonra Gazze Şeridi'nde meydana gelen büyük yıkımın boyutunu ortaya koyuyor.

Gazze Şeridi'ndeki Hükümet Medya Ofisi pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail savaşından iki yıl sonra Gazze Şeridi'nin yüzde 90'ının tamamen yok edildiğini duyurdu.

Hükümet Medya Ofisi, Gazze Şeridi'nin yüzde 80'inin "işgal ve yerinden etme" yoluyla İsrail kontrolü altında olduğunu ve İsrail'in savaşın başlangıcından bu yana Gazze'ye 200 bin tondan fazla patlayıcı attığını belirtti.


İsrail ordusu, Suriye'den İsrail'e silah sokma girişimini engellendiğini açıkladı

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra sınır kapısında BM gözlemci konumunun (UNDOF) yakınında bir İsrail askeri- 7 Aralık 2024 (EPA)
Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra sınır kapısında BM gözlemci konumunun (UNDOF) yakınında bir İsrail askeri- 7 Aralık 2024 (EPA)
TT

İsrail ordusu, Suriye'den İsrail'e silah sokma girişimini engellendiğini açıkladı

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra sınır kapısında BM gözlemci konumunun (UNDOF) yakınında bir İsrail askeri- 7 Aralık 2024 (EPA)
Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra sınır kapısında BM gözlemci konumunun (UNDOF) yakınında bir İsrail askeri- 7 Aralık 2024 (EPA)

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, Suriye'den İsrail'e silah kaçırma girişimini engellediğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın The Times of Israel'den aktardığı habere göre sınır gözetleme kameralarını çalıştıran 595. Muharebe İstihbarat Grubu'na bağlı askerler, Suriye'den İsrail sınırına yaklaşan iki şüpheliyi tespit ettiğini bildirdi.

Ordu, Golan Tugayı'na bağlı birliklerin hedeflenen bölgeye sevk edildiğini, iki kişinin yakalandığını ve üzerlerinde beş adet ateşli silah bulunduğunu bildirdi. Şüpheliler, daha detaylı sorgulanmak üzere gözaltına alındı.


Suriye hükümet güçleri ile SDG arasında Halep’te çıkan çatışmalar çok sayıda ölü ve yaralıya neden oldu onlarca aile yerinden edildi

Deyrizor'daki SDG üyeleri (Reuters)
Deyrizor'daki SDG üyeleri (Reuters)
TT

Suriye hükümet güçleri ile SDG arasında Halep’te çıkan çatışmalar çok sayıda ölü ve yaralıya neden oldu onlarca aile yerinden edildi

Deyrizor'daki SDG üyeleri (Reuters)
Deyrizor'daki SDG üyeleri (Reuters)

Suriye devlet televizyonu dün, SDG’nin Halep’teki iki mahalleyi havan topları ve ağır makineli tüfeklerle hedef aldığını ve bunun sonucunda iç güvenlik güçlerinden birinin öldüğünü, üçünün yaralandığını ve onlarca ailenin yerinden edildiğini bildirdi. Öte yandan şehrin Seyf ed-Devle Mahallesi’ne düşen bir havan mermisi nedeniyle bir sivil öldü.

Televizyon kanalı, Suriye hükümeti güçleri ile SDG arasında Halep'in Eşrfiye ve Şeyh Maksud mahallelerinin çevresinde çatışmaların sürdüğünü ve SDG'nin bu mahallelerin çevresindeki iç güvenlik güçlerinin barikatlarını hedef aldığını bildirdi. Suriye Arap Haber Ajansı SANA ise SDG’den keskin nişancıların bu mahallelerdeki konutların çatılarına konuşlandığını bildirdi.

Halep Valisi Azzam el-Garib  yaptığı açıklamada halkı evlerinde kalmaya ve çatışmalardan uzak durmaya çağırdı. Garib, “İlgili taraflarla birlikte sükuneti sağlamak ve çatışmaları durdurmak için çalışıyoruz. Hükümet sabırlı davranıyor ve SDG ile 10 Mart'ta yapılan anlaşmaya uymaya çalışıyor. Diyalog için kapı hala açık” dedi.

Suriye Haber Kanalı, Savunma Bakanlığı'nın açıklamasını aktararak, “Suriye ordusunun hareketlerinin, SDF güçlerinin tekrarlanan saldırıları, halkı, ordu ve güvenlik güçlerini hedef alması ve yeni noktaları ve köyleri kontrol altına almaya çalışması sonrasında, Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğusundaki bazı eksenlerde yeniden konuşlandırma planının bir parçası olduğunu teyit ediyoruz” dedi.

Suriye Savunma Bakanlığı tarafından yapılan ve Suriye’nin resmi haber kanalı El-İhbariyye tarafından aktarılan açıklamada “Suriye ordusunun hareketlerinin, SDF güçlerinin tekrarlanan saldırıları, halkı, ordu ve güvenlik güçlerini hedef alması ve yeni noktaları ve köyleri kontrol altına almaya çalışması sonrasında, Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğusundaki bazı eksenlerde yeniden konuşlandırma planının bir parçası olduğunu teyit ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Bakanlık, Suriye hükümeti güçlerinin, SDG güçlerinin halkı, orduyu ve güvenlik güçlerini hedef alan ve tekrarlanan saldırılarının ardından harekete geçtiğini belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ordu, halkın can ve malını korumakla ve ayrıca SDF güçlerinin tekrarlanan saldırılarından ordu ve güvenlik güçlerinin canını korumakla yükümlüdür.”

Bakanlık 10 Mart'ta SDG ile imzalanan anlaşmaya bağlı olduklarını vurgularken bu bölgelerde askeri operasyonlar yürütme gibi bir planın olmadığını belirtti.

Tehlikeli tırmanış

Ancak SDG’nin medya merkezinden yapılan açıklamada, Halep'te yaşananların ‘geçici hükümetin provokasyonları ve tanklarla ilerleme girişimlerinin’ doğrudan bir sonucu olduğu öne sürüldü. Açıklamada, ‘bölgedeki istikrarı tehdit eden tehlikeli tırmanıştan’ tamamen Şam hükümeti sorumlu tuttu.

Suriye hükümet güçleri ile SDG arasındaki çatışmalar, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Oramiral Brad Cooper ile birlikte Suriye'nin kuzeydoğusunu ziyaret edip SDG lideri Mazlum Abdi ile görüşmesinin ardından patlak verdi. Barrack, ziyaret sırasında yaptığı görüşmelerin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriyelilere barış ve ortak refah için yenilenmiş bir çaba içinde birleşmeleri için fırsat verme vizyonunda somut bir ilerleme sağladığını söyledi.

Öte yandan SDG lideri Abdi yaptığı açıklamada, Barak ve Cooper ile olan görüşmelerinde Suriye'de ulusal bütünlüğü desteklemek, ülkenin toprak bütünlüğünü korumak, Suriye halkının tüm kesimleri için güvenli bir ortam yaratmak ve DEAŞ’la mücadelenin devamını sağlamak amacıyla bazı konuları ele aldıklarını söyledi.