Reuters, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'e yönelik sert eleştirilerde bulunan Tunuslu gazeteci Havla Bukarim’in, ülkedeki bir mahkemenin kendisi hakkında gıyabi olarak 4 yıl hapis cezasına çarptırdığını açıkladığını bildirdi.
Bukarim hakkındaki karar, daha önce Ziyad el-Hani, Murad el-Zugeydi ve Burhan Buseys dahil basın alanından pek çok isminin tutuklanmasının ardından gazetecilere yönelik atılan en son adım niteliğini taşıyor.
Bu isimlerden Zugeydi, serbest bırakılması talebiyle cezaevinde açlık grevine başladı.
‘Tumedia’ adlı haber sitesinin kurucusu Bukarim, Salı günü avukatından kendisi hakkında 2022 yılında çıkarılan 54 sayılı Kararname kapsamında iki ayrı mahkumiyet kararı verildiğini öğrendiğini bildirdi. İnternet üzerinden yayımlamayı kapsayan suçlar için ağır cezalar öngören bu kararname, siber suçları düzenleyen bir yasa niteliği taşıyor.
İnsan hakları kuruluşları yasanın hükümet eleştirmenlerini kovuşturmak ve ifade özgürlüğünü kısıtlamak amacıyla giderek artan biçimde kullanıldığını savunurken yetkililer yasanın dezenformasyonla ve çevrimiçi tacizle mücadele için zorunlu olduğunu öne sürüyor.
Geçtiğimiz aralık ayında Paris'e gittiğini açıklayan Bukarim, “Cumhurbaşkanı ve çevresini eleştiren tutumlarım nedeniyle hakkımda birkaç dava hazırlandığını öğrenince Tunus'u terk etmek zorunda kaldım" dedi. Şarku’l Avsatın Reuters'ten aktardığına göre telefon aracılığıyla açıklamada bulunan Bukarim, "Bu karar, bağımsız gazetecilik ile güçlü ve eleştirel seslere yönelik hedef almanın devamıdır" diye ekledi.
Konuyla ilgili yetkililerden henüz yorum alınamadı.
İnsan hakları kuruluşları, Cumhurbaşkanı Said'in 2022'de seçilmiş parlamentoyu feshederek yönetimi kararname yetkisiyle devraldığından bu yana kalan bağımsız sesleri susturmaya yönelik girişimlerin hız kazandığı konusunda uyarıda bulunuyor.
2011 yılında eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali'yi deviren halk ayaklanmasının ardından ifade özgürlüğü canlanma dönemine girmişti.
Tunus'ta başlıca muhalefet partilerinin liderleri, onlarca siyasetçi, aktivist ve iş insanıyla birlikte devlet güvenliğine karşı komplo, kara para aklama ve yolsuzluk suçlamalarıyla cezaevinde bulunuyor. Bu kişiler söz konusu davaların seslerini kısaltmak amacıyla uydurulduğunu öne sürüyor.
Said ise adı ve konumu ne olursa olsun hesap vermekten kimsenin muaf tutulamayacağını vurgularken diktatör olmadığını ve Tunus'ta özgürlüklerin güvence altında olduğunu ısrarla savunuyor.
Fahd Ebu Heykel, telefonunda İsrail işgal askerleri tarafından el Halil’de (Hebron) öldürülen 7 aylık oğlu Sam'in fotoğrafını gösteriyor (AP).
Yedi aylık Sam Fahd Ebu Heykel, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan el Halil’de, içinde bulundukları araca İsrail askerinin ateş açmasından birkaç dakika sonra babasının kollarında görülüyor (B'Tselem videosu- Reuters)
Feryal Ebu Heykel, el Halil’de İsrail işgal askerleri tarafından öldürülen 7 aylık torunu Sam'e veda ediyor (AP)