Moritanya'nın eski Cumhurbaşkanı mahkeme önünde servetinin kaynaklarını açıkladı

Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Abdulaziz, aile üyeleriyle ilişkili şirketlere halka açık anlaşmalar yapılmasına müdahale etmediğini söyledi

Moritanya'nın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Abdulaziz (AFP)
Moritanya'nın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Abdulaziz (AFP)
TT

Moritanya'nın eski Cumhurbaşkanı mahkeme önünde servetinin kaynaklarını açıkladı

Moritanya'nın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Abdulaziz (AFP)
Moritanya'nın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Abdulaziz (AFP)

Moritanya'nın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Abdulaziz’in yolsuzluk ve kara para aklama gibi suçlamalarla yargılandığı dava, kendisine yöneltilen suçlamalarla ilgili ve özellikle daha önce ‘büyük’ olarak tanımladığı, ancak ‘meşru kaynaklardan’ olduğunu da defalarca kez doğruladığı servetinin kaynakları hakkında sorgulamanın başladığı bu hafta kritik bir aşamaya girdi.

Muhammed Vild Abdulaziz, ülkeyi yönettiği 2009-2019 yılları arasında kendisiyle birlikte çalışan diğer isimlerle birlikte geçtiğimiz Ocak ayının sonlarından bu yana yolsuzluk suçlarına bakan Ağır Ceza Mahkemesi karşısına çıktı. Vild Abdulaziz’in 10 yıllık iktidarı boyunca Moritanya'da bu konuda pek çok tartışma yaşandı ve özellikle Vild Abdulaziz iktidardan ayrıldığında ve yargının 41 milyar ugiyalık (120 milyon dolar) ‘devasa’ bir servete sahip olduğuna dair çelişkili görüşler ortaya atıldı. Vild Abdulaziz, dün yapılan duruşmada Moritanya Anayasası’nın kendisine eski bir cumhurbaşkanı olarak dokunulmazlık verdiğini söylediği, ancak Moritanyalı anayasa uzmanlarının farklı görüşler bildirdikleri 93. maddesine bağlı olduğunun altını çizdi. Söz konusu maddenin eski Cumhurbaşkanı’nın yargılanmasını engellediği düşünülse de Vild Abdulaziz, mahkemenin sorularını yanıtlamayı bir çeşit iş birliği olarak kabul etti. Vild Abdulaziz, mahkemede, “Dava dosyasının yalan ve iftiradan ibaret. Dosya araştırıldığında sahte olduğu anlaşılmaktadır. Tanınmış bir grubun uydurduğu bir dosyadır ve amacı bilinmektedir. Öncelikle siyasi bir dosyadır, ancak yolsuzlukla kaplıdır” ifadelerini kullandı.

Ancak mahkeme daha önce aralarında iş adamları ve tüccarların da bulunduğu tanıkları dinlemişti. Tanıklar, Vild Abdulaziz ve bazı aile üyelerinin kendilerine büyük miktarlarda (milyarlarca ugiya) para yatırdığını teyit ettiler. Mahkeme ayrıca genç bir iş adamını da dinledi. Bu genç iş adamı, eski Cumhurbaşkanı’nın ailesinin kendisine, özellikle döviz ve altın külçelerinin ülke dışına transfer edilmesi görevini verdiğini ve cumhurbaşkanlığı koruması altında havaalanından ayrıldığını belirtti.

Mahkeme ayrıca, eski cumhurbaşkanının aile üyeleriyle ilişkili şirketlere bazı kamu ihalelerinin verilmesine ve başkent Nuakşot’ta pahalı arazilerin satın alınmasına müdahale edilmesi gibi bazı belgelerin yanı sıra Vildi Abdulaziz’in Moritanya Anayasası'nın Cumhurbaşkanı'na herhangi bir ticari iş yapmasını yasaklayan maddesine aykırı olarak bir kısmı aile fertlerinin adına olan fabrika, şirket, otel ve benzin istasyonlarına sahip olduğunu gösteren belgeleri de sundu. Ancak Vild Abdulaziz, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları kategorik olarak reddederek zenginliğinin kaynağının ‘kardeş devlet başkanlarından’ aldığı hediyelerin yanı sıra vatandaşlardan ve bazı yabancı şahsiyetlerden destek aldığı 10 yıl boyunca yürüttüğü 3 seçim kampanyasının finansmanından kalan fonlar olduğunu vurguladı.

Muhammed Vild Abdulaziz, mahkeme huzurunda şunları söyledi:

Sorduğunuz şirketlerin sahipleri var, belgeleri var. Onları dinleyebilirsiniz. 2 Ağustos 2019 tarihinde kanunları çiğnemeden, herhangi bir şirketin sahibi olmadan, herhangi bir ticaret yapmadan görevden ayrıldım ve ülkeyi terk ettim. Aynı şekilde iktidara gelmeden önce de sonra da herhangi bir ticari işe girmedim. Dosyadaki her şey uydurma olup beni haklarımdan alıkoymaya yöneliktir.

Ancak mahkeme başkanı ise kendisine, “Soruşturma belgeleri, bizzat sizin, aile fertlerinizin ve yakınlarınızın büyük bir servete sahip olduğunu açıkça gösteriyor. Elbette cumhurbaşkanı olduğunuz dönemde sizin ve ailenizin bu serveti elde etmeyi sağlayacak ticari faaliyetlerde bulunmadığınız açık. Bu zenginliğin kaynağı nedir?” diye sordu. Eski Cumhurbaşkanı yanıtında, “Paramın tamamı haklı ve meşrudur. Diğerleri mülklerinin kaynaklarını açıklamak zorundalar, benim devlete ait ya da gayri meşru tek kuruşum yok” ifadelerini kullandı.

Moritanya hukuku, bir cumhurbaşkanı iktidara gelir gelmez ve görevden ayrılırken malvarlığını beyan etmesini gerektiriyor. Vild Abdulaziz de bunu yaptı. Ancak mahkeme, Vild Abdulaziz’in mal beyanında ‘tüm malvarlığının yer almadığını’ açıkladı. Bunu reddeden Vild Abdulaziz, “İki beyanım da yasalara ve sahip olduklarımla uyumlu. Ancak iktidardan ayrıldıktan sonra bir miktar para aldım” dedi.

Ancak mahkeme, eski Cumhurbaşkanına sorgusunda, Şeffaflık Komitesi’ne 2,5 milyon dolarlık pahalı eşyalara sahip olduğunu beyan ettiğini hatırlatarak kendisine bunların kaynağını sordu. Mahkeme ayrıca ‘kardeş bir ülkenin başkanından’ bir insani yardım zarfı içinde hediye edilen 6,5 milyon doların ayrıntılarını da sordu. Vild Abdulaziz, bunların dostlarından kendisine verilmiş hediyeler oldukları yanıtı verirken daha fazla ayrıntıya girmekten kaçındı.

Mahkeme, Vild Abdulaziz’e yöneltilen kara para aklama suçlamasıyla ilgili olarak da Vild Abdulaziz’in ailesinin 2016 yılında hesaplarında 24 milyar ugiyadan (70 milyon dolar) fazla meblağ bulunan ‘er-Rahme’ adlı hayır kurumunu kurduğunu söyledi. Eski cumhurbaşkanının oğullarından biri daha önce başkentte yaklaşık 1 milyon dolar değerinde bir market satın almıştı. Hayır kurumu yöneticisi tarafından sunulan bir belgeye göre marketin satın alımı için para hayır kurumunun hesaplarından ödenmişti.

Vild Abdulaziz, bu suçlamalara cevaben şunları söyledi:

Kara para aklamadım. Tüm param temizdir. Hayır kurumu yetkilileri var. Bu paranın yasal olup olmadığını sorabilirler. Parama gelince hepsi helaldir ve aklama yoktur. Bunların hepsi yalan.

Savcılık, Vild Abdulaziz’e birkaç soru sordu. Bu soruların en önemlisi, aile üyeleri adına herhangi bir para kaydettirip ettirmediğiydi. Cumhuriyet Savcısı, soruşturmanın, aile üyelerinden birinin adına bir alüminyum fabrikasının olduğunu, bunun yanı sıra aile üyelerinden birinin iki milyar ugiyalık mal varlığı bulunduğunu ortaya çıkardığını belirtti. Halka açık işlerde imtiyazlar elde edildi. Ancak Vild Abdulaziz, aile üyeleri adına herhangi bir para kaydettirmediğini belirterek “Benim o para hakkında hiçbir bilgim yok, ben cumhurbaşkanıydım ve ticaret yapmadım. Cumhurbaşkanının akrabalarının ve yakınlarının ticaret yapmalarının yasak olduğunu bilmiyordum” şeklinde konuştu.

Vild Abdulaziz, iktidarı sırasında yolsuzluğa karşı şiddetli bir savaş yürüttüğünü, bu yüzden bugün ‘intikam ve siyasi hesaplaşma’ ile karşı karşıya olduğunu vurgulayarak “Hakkımdaki suçlamaların hiçbirinin delili yok. Bunlar siyasi olarak başlayan, güvenlikten geçen ve sonunda yargıya kadar ulaşan can sıkıcı suçlamalardır. Bu, yolsuzluk örtüsüne bürünmüş siyasi bir dosyadır” ifadelerini kullandı.

Vild Abdulaziz, hakkındaki soruşturma kararının, 2019 sonlarında iktidar kulislerinde patlak veren ‘mercii krizi’ olarak adlandırdığı durumun bir sonucu olduğunu öne sürdü. Eski Cumhurbaşkanı, ülkesine döndüğünde, 2009'da kurduğu ve ‘siyasi mercii’ olan iktidar partisi içinde iktidara gelmeye karar verdi. Ancak kendisinden siyaseti bırakmasını ve ‘eski cumhurbaşkanı’ olmakla yetinmesini isteyen partisinin öne gelen isimlerinin güçlü muhalefetiyle karşılaştı.

Muhalefet partilerinin Parlamentodaki temsilcilerinin girişimiyle, Vild Abdulaziz'i iktidarda olduğu yıllar boyunca yolsuzluk yapmakla suçlayan muhalefetin baskılarıyla, bir meclis soruşturma komisyonu kuruldu. 2020 yılının ortalarında, Vild Abdulaziz'in iktidarı sırasında yolsuzluk şüpheleri hakkında ayrıntılı bir rapor yayınlandı. Ardından yargıya sevk edildi.



Moritanyalılar genel seçimlerin ikinci turunda oy kullanıyor

Genel seçimlerin ikinci turundan bir kare (AFP)
Genel seçimlerin ikinci turundan bir kare (AFP)
TT

Moritanyalılar genel seçimlerin ikinci turunda oy kullanıyor

Genel seçimlerin ikinci turundan bir kare (AFP)
Genel seçimlerin ikinci turundan bir kare (AFP)

Moritanyalı seçmenler dün (Cumartesi), genel seçimlerin ikinci tura kalmasının ardından yurtdışında bulunan dört seçim bölgesi (Asya, Avrupa, Afrika ve ABD) dahil olmak üzere 22 seçim bölgesinde oy kullandı.

İlk turda iktidardaki Adalet Partisi 176 sandalyeden 80’ini kazandı. 400 binden fazla Moritanyalı seçmen, Meclis’te geri kalan 36 milletvekilini seçmek için sandık başına gitti. Adalet Partisi’nin mutlak çoğunluğu elde etmek için 9 sandalyeye ihtiyacı var ve 15’ten fazla seçim bölgesinde ikinci turda yarışıyor.

Saatler süren oylamanın ardından, Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu sözcüsü Muhammed Taki Allah Veled Adhem düzenlediği basın toplantısında, katılımın öğle saatlerinde yüzde 34’e ulaştığını söyledi. İkinci turun ‘şeffaf, sorunsuz ve sakin bir şekilde gerçekleştiğine’ dikkat çekti.

Sözcü komitenin ‘herhangi bir sorun kaydetmediğini ve oy kullanma noktalarının herhangi bir gecikme olmaksızın zamanında açıldığını’ sözlerine ekledi. Sorun yaşanmamasını, ilk yarıdaki gibi 6 farklı liste üzerinden 5 bin ofis yerine, ikinci turda bir milletvekili seçim listesi ve bin sandıkla sınırlı olmasına bağladı.

Seçmenler, bir sandık merkezinin duvarının yanında güneşten korunuyor (Şarku’l Avsat)
Seçmenler, bir sandık merkezinin duvarının yanında güneşten korunuyor (Şarku’l Avsat)

Muhalefet partileri, seçimlerin ilk turuna hile karıştığına ifade ederek sonuçları kabul etmeyi reddediyor. Perşembe günü yeniden seçim talebiyle gösteriler düzenlendi ancak Ulusal Reform ve Kalkınma Birliği (Müslüman Kardeşler), Cumhuriyetçi Birlik ve Demokrasi Cephesi (Liberal) ve İlerici Halk İttifakı Partisi (Milliyetçi Nasırcı) gibi bazı muhalefet partileri ikinci tura katıldı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’daki Moritanya topluluklarının oy kullandığı Asya’daki seçim bölgesinde, iktidardaki Adalet Partisi ile yarışan muhalif Ulusal Reform ve Kalkınma Birliği partisi, ikinci turda bazı ihlalleri kaydettiğini söyledi ve Abu Dabi’deki oy verme merkezlerinden birinde parti temsilcisinin ‘kovulduğunu ve tehdit edildiğini’ belirtti.

Parti, yaptığı basın açıklamasında, Moritanya Büyükelçiliği çalışanlarının oylamayı izlerken temsilcilerine yönelik ‘taciz ve baskı’ uyguladığını açıkladı. Parti, yaşananları ‘ilk yarıdaki yolsuzluğun ve başarısızlığın devamını teyit eden demokratik olmayan bir uygulama’ olarak nitelendirdi.

Ancak Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu, muhalefet partisinin söylediklerini yalanladı. Parti temsilcisinin oylamanın gidişatını gözlemlediği bir fotoğrafını yayınladı ve ‘oylamanın herhangi bir ihlal veya engel olmaksızın sorunsuz bir şekilde yürütüldüğünü’ açıkladı.

 Moritanya’nın güneyindeki Rosso’da bir sandık merkezinin kapısında bekleyen seçmenler (Şarku’l Avsat)
Moritanya’nın güneyindeki Rosso’da bir sandık merkezinin kapısında bekleyen seçmenler (Şarku’l Avsat)

İktidardaki Adalet Partisi, gelecekte diğer partilerle ittifak kurma ihtiyacı duymadan bir hükümet kurmasını sağlayacak bir şekilde parlamentoda çoğunluğu elde etme eğilimindeyken, parti ülke içindeki seçim bölgelerine egemenliğini kuruyor ve 2024 yılının ortalarında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmaya hazırlanıyor. Bununla birlikte iktidar partisi, bu seçimlerde, Moritanya’da demokrasinin başlangıcından bu yana ilk kez oylamanın yapıldığı yurt dışındaki seçim bölgelerinde, muhalefet partilerinin şiddetli rekabetiyle karşı karşıya kaldı. Zira ilk turda tam bir başarıya ulaşamadı. İki muhalefet partisinin ikinci turda yarıştığı ABD’de rekabetin dışarıda kalırken, Avrupa, Asya ve Afrika çevrelerinde muhalefet partileri koalisyonu ile karşı karşıya kaldı.

Bu seçimler, 2019’da iktidara gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Gazvani liderliğindeki ilk seçimler olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Söz konusu seçimler aynı zamanda muhalefetin sonuçlarını sorgulamasına rağmen, geçen Eylül ayında imzalanan bir siyasi anlaşmaya göre, muhalefet ve sadık partiler arasında anlaşmaya varılarak yapılacak ilk seçim oluyor.


Moritanya’da muhalefet seçimlerin iptalini talep etti

İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri, Seçim Komisyonu temsilcileriyle yaptığı toplantıda (İçişleri Bakanlığı)
İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri, Seçim Komisyonu temsilcileriyle yaptığı toplantıda (İçişleri Bakanlığı)
TT

Moritanya’da muhalefet seçimlerin iptalini talep etti

İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri, Seçim Komisyonu temsilcileriyle yaptığı toplantıda (İçişleri Bakanlığı)
İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri, Seçim Komisyonu temsilcileriyle yaptığı toplantıda (İçişleri Bakanlığı)

Moritanya İçişleri Bakanlığı dün (Çarşamba) siyasi partilerle 13 Mayıs Cumartesi günü düzenlenen seçimlerin sonuçları ile ilgili gece başlayan ve bugün sabaha kadar devam eden bir toplantı yaptı. Bazı partiler seçimlerin yeniden yapılması yönünde taleplerini sundular. 7 saatten fazla süren toplantıya, Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu temsilcilerinin yanı sıra ülkedeki tüm siyasi partilerin (25) temsilcileri katıldı. Bu toplantı, geçen yılın Eylül ayında hükümet ve partiler arasında imzalanan siyasi anlaşmanın şartlarının uygulanması çerçevesinde gerçekleşti. Siyasi anlaşma seçimlerin çeşitli partiler arasında katılımcı bir şekilde düzenlenmesinin önünü açtı.

Bahse konu toplantıda muhalefet partileri seçimlerin yeniden düzenlenmesi yönünde talepte bulundu. Muhalefet partileri seçimlerin, ‘büyük organizasyonel boşluklar ve yaygın hilecilik’ gölgesinde yapıldığını iddia ediyor.

Toplantı sırasında muhalefet temsilcisi, seçim sonuçlarının güvenilirliğini sarsan ‘ihlallerin boyutlarını kanıtlayan deliller’ olduğunu söyledi. Muhalefetin öne sürdüğü en önemli argümanlardan biri, iktidar ve muhalefetteki siyasi partiler arasında bir anlaşma olmasına rağmen seçimlerin erken yapılması ve anayasal süreye uyulmaması. Muhalefet, seçim tarihinin öne alınmasının seçimlerin yeniden yapılmasını gerektiren büyük sorunlara neden olduğunu savunuyor.

Muhalefetin ihlallerle suçladığı seçim kampanyası atmosferinden bir kare (Şarku’l Avsat)
Muhalefetin ihlallerle suçladığı seçim kampanyası atmosferinden bir kare (Şarku’l Avsat)

İktidar kanadındaki bir parti muhalefetin seçimlerde hile iddiasını destekledi. Ancak iktidardaki İnsaf Partisi ve siyasi yelpazenin geri kalanı buna şiddetle karşı çıktı. İnsaf Partisi temsilcisi seçimlerde yaşanan boşluklardan ve sorunlardan etkilendiklerini ancak ortada kanıt olmadan seçimlerde ‘hile’den bahsetmenin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Örgütlenme sorunlarının nihai sonuçları etkileyecek boyuta ulaşmadığını vurgulayan iktidar partisi temsilcisi, "Bu nedenle, yeniden seçim talebi mantıksız ve çok fazla çaba ve zaman kaybına yol açacaktır" dedi.

Moritanya Cumhurbaşkanı geçtiğimiz Cumartesi seçimlerinde oyunu kullanırken (Şarku’l Avsat)
Moritanya Cumhurbaşkanı geçtiğimiz Cumartesi seçimlerinde oyunu kullanırken (Şarku’l Avsat)

Çoğunluk koalisyonundaki diğer bazı partiler de yeniden seçim talebini reddetti. Bu partiler iktidar bloğundaki Adalet Partisi’ne karşı seçimleri kazanan partiler. Adalet Partisi ise seçimleri kaybetmesine rağmen muhalefetin seçimlerde hile iddialarını reddediyor.

Toplantıyı yöneten Moritanya İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri ise şunları söyledi:

Farklı bakış açıları doğal bir meseledir, ancak önemli olan herkesi tatmin edecek bir çözüme ulaşmak için görüşmelerin devam etmesidir. Bakanlık seçimlerde sorunlar ve boşluklar olduğunun farkında, ancak tüm bu engellerin aşılması için toplantı ve görüşmelerin açık kalması gerekiyor. Siyasi partiler arasında istişarelerin sürdürülmesi önemli. Çünkü ülke gelecek yıl cumhurbaşkanlığı seçimleri yapacak. Üst makamlar tüm teklif ve görüşlere açıktır ve tartışılan her şey hakkında bir rapor sunulacaktır. Bu kapsamda muhalefet partileri gerilimi tırmandırmamalı. İstişare için bir fırsat verilmeli.

Muhalefet partileri ‘seçimlerde hile’ yapıldığını öne sürerek bugün (Perşembe) gösteri düzenleyecek. Muhalefet, iktidar ve muhalefet partileri arasındaki uzlaşma ile oluşturulmuş ve üyelerinin yarısı muhalefet partileri tarafından seçilmiş olmasına rağmen seçimlerin ‘başarısızlığından’ Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu’nu sorumlu tutuyor.

Seçim Komisyonu Genel Sekreteri, "Zaman yetersizliğinin bazı eksikliklere ve boşluklara yol açması bekleniyordu. Ancak komite seçimlerden önce bu hataların önüne geçmek için teklifler sundu ve bu teklifleri reddeden muhalefetin kendisi oldu. Komite tüm siyasi partilerin gözlemlerine açık. Herhangi bir şikayet veya tebligat gelmedi. Yalnızca bir hile vakası kanıtlandı ve uygun işlem yapıldı" açıklamalarında bulundu.

Bu toplantılarla bağlantılı olarak ülke, 22 seçim bölgesinde yapılacak olan oylamanın ikinci turuna hazırlanıyor. Tüm bölgesel ve yerel meclisler ile parlamento bölgelerinin çoğu ilk turda kararını verdi. Seçim Komisyonu tarafından açıklanan ön sonuçlara göre, iktidardaki Adalet Partisi kesin galibiyet elde etti.

Seçim sonuçlarıyla ilgili tartışmalar alevlenirken, Moritanya polisi dün sabah (Çarşamba) seçim adayı Biram Velid Abid'i ifadeye çağırdı. Bir insan hakları aktivisti ve daha önce iki kez başkan adayı olan Abid, iddialara göre iktidar partisini seçimlere hile karıştırmakla suçlamış ve seçmenlerin oylarını korumaları için ‘silah taşıma’ uyarısında bulunmuştu.


Moritanya’da seçimlere bir hafta kala rekabet alevleniyor

Moritanya’daki seçim kampanyalarından bir kare (Şarku’l Avsat)
Moritanya’daki seçim kampanyalarından bir kare (Şarku’l Avsat)
TT

Moritanya’da seçimlere bir hafta kala rekabet alevleniyor

Moritanya’daki seçim kampanyalarından bir kare (Şarku’l Avsat)
Moritanya’daki seçim kampanyalarından bir kare (Şarku’l Avsat)

Moritanya’da 13 Mayıs Cumartesi günü yapılacak bölgesel ve yerel seçimlerin yaklaşmasıyla siyasi partiler arasındaki rekabet de arttı. Rekabet, özellikle bazı bakanların iktidardaki el-İnsaf Partisi’ni desteklemek üzere sahaya çıkmasıyla medyada bir ‘ağız dalaşı’ şeklinde kendini gösterdi.

Ülkedeki bazı şehirleri ziyaret eden ve festivallere katılarak seçmenlerden iktidar partisinin adaylarına oy vermelerini isteyen Başbakan Muhammed Ould Bilal de dahil olmak üzere bir dizi hükümet yetkilisi, iktidar partisi adına kampanya yürütmeye odaklanmak için izin aldı.

Moritanya’da bakanların siyasi partilerinin propagandasını yapması yaygın bir durum olarak biliniyor. Diğer yandan Başbakan, yayınladığı bir bildiride, iktidar partisinin adaylarıyla rekabet edenlerin cezalandırılacağını ima etti. Bu tehdidin bağlamını anlamak için geçtiğimiz aylara geri dönüp bakmamız gerekiyor. Zira geçtiğimiz aylarda, iktidar partisi ile yüzlerce siyasi ve askeri şahsiyet, iş adamı ve aşiret reisi arasında seçimlere aday olabilmek için kıyasıya bir rekabet patlak verdi. Bu şahsiyetlerden bazıları istediklerini alamayınca tartışma çıkardı ve içlerinden bazıları amaçlarının iktidar partisini yenmek olduğunu açıkladı. Bu nedenle Başbakan, iktidar partisinin, bazı partilerin güçlü rekabetiyle karşı karşıya kaldığı önemli seçim bölgelerine atıfta bulunarak, sadık partilerden bazı seçim bölgelerinde ‘adaylıklarını dondurmalarını’ istedi.

Başbakan başka bir açıklamada, hükümet üyelerinin bir hafta sonra, seçmenin sandığa gitmesi ile zor bir durumla karşı karşıya olan el-İnsaf Partisi’ne yardım etmek için sahaya inme kararı aldığını söyledi. Başbakan ve hükümetin geri kalanı bu açıklamaları kişisel ve siyasi sıfatlarıyla yapsalar da açıklamaları birçok tartışmaya yol açtı. Şarku’l Avsat’a konuşan ancak ismini vermek istemeyen bir yetkili, bunları ‘tek parti sistemine geri dönme girişimi’ olarak nitelendirdi.

Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lalla Bint Hassan, bakanların açıklamalarının ‘uygunsuz’ olduğunu söyledi. Seçimlerden sonra yandaş partilerden aday olup iktidar partisiyle rekabet edenler için bir ‘hesaplaşma’ yaşanacağı uyarısında bulundu. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled eş-Şeyh el-Gazvani’nin ‘kendisini destekleyen tüm partilere aynı mesafede durduğu’ vurgulandı. Başkent Nuakşot’ta iktidar partisi ile yarışan Bint Hassan Başbakan ve diğer bakanların açıklamalarının ‘siyasi konumunu değiştirmeyeceğini’ vurguladı. Son olarak, “İnsaf Partisi’nden öfkeli çıkışa Refah Partisi neden olmadı. Bununla birlikte Moritanya halkını kızdıran, İnsan Partisi’nin kendisi oldu” ifadelerine yer verdi.

Bakanların açıklamaları sadık partilere yönelik değildi ve muhalefeti de kızdırdı. Ulusal Reform ve Kalkınma Partisi (Tavasul) tarafından ifade edilen ve bunu ‘yasanın ihlali’ ve seçim yarışı sırasında hükümetin ‘tarafsızlığını korumama’ olarak nitelendirdi. Son iki milletvekili seçiminde (2013-2018) muhalefet partilerinde ilk sırada yer alan parti, bakanların tehditlerinin ‘kabul edilemez, demokratik değerlere ve rekabet kurallarına aykırı bir davranış’ olduğunu belirten bir açıklama yaptı. “Bakanlar yüzsüzce halka yönelmekte ısrar ediyor ve devletin ve imkanlarının halkın geçim kaynakları üzerindeki etkisini tehdit ediyor” ifadelerini de sözlerine ekledi.

Bu sırada, Nasırcı milliyetçi eğilimleri olan İlerici Halk İttifakı Partisi, bakanların açıklamalarını kınadı. Bunların ‘devletin prestijini ve seçimlere hile karıştırma araçlarını kullanmayı amaçlayan bir gözdağı ve ayartma politikasına’ ait olduğunu söyledi. Ayrıca bunun ‘demokratik rekabetin en temel kurallarından korkunç bir sapmayı’ temsil ettiğini de açıkladı.

Başkent Novakşot’ta, bölgedeki konumunu korumak isteyen iktidar partisinin adayı Fatima bint Abdulmalik ile güçlü rakibi İslamcı Tavasul Partisi’nin adayı Hasan Ould Muhammed arasındaki rekabet kızışıyor. Bu bağlamda yazar ve gazeteci Sidi Muhammed Ould Belamiş, “Göreliliğin uygulanmadığı birçok çevrede ikinci yarıya başvurulması iktidar partisinin bu çevrelerden bazılarını kaybetmesine neden olabilir. Cumhurbaşkanı için ezici bir parlamento çoğunluğu olacak, ancak bu iktidar partisine özel değil” ifadelerini kullandı.

Belamiş seçim kampanyasının ilk haftası hakkında “Muhalefet içindeki köklü ve radikal değişiklikleri gösterdi. Muhalefet sahnesinde liderliği ele geçiren genç siyasi figürlerin kayda değer yükselişi karşısında, Demokratik Güçler Bloğu ve İlerici Güçler Birliği gibi geleneksel muhalefet partileri geriledi” ifadelerini kullandı. Ayrıca “Muhalefet, Parlamentodaki sandalyelerin en iyi ihtimalle üçte birini elde edebilir” ifadelerini de vurguladı.

Bu seçimlerde 25 siyasi parti yarışıyor ve hem yandaş hem de muhalif tüm siyasi partiler arasındaki siyasi anlaşmaya göre örgütleniyorlar. Moritanya’daki siyasi sahnenin özelliklerini yeniden çizecek bu seçim, Cumhurbaşkanı Muhammed Veled eş-Şeyh el-Gazvani’nin 2019’da iktidara gelmesinden bu yana yapılan ilk seçim olacak.


Moritanyalı eski Guantanamo tutuklusu Kanada'ya dava açıyor

Eski Guantanamo tutuklusu Mohamedou Ould Slahi’nin arşivlerden bir fotoğrafı (AFP)
Eski Guantanamo tutuklusu Mohamedou Ould Slahi’nin arşivlerden bir fotoğrafı (AFP)
TT

Moritanyalı eski Guantanamo tutuklusu Kanada'ya dava açıyor

Eski Guantanamo tutuklusu Mohamedou Ould Slahi’nin arşivlerden bir fotoğrafı (AFP)
Eski Guantanamo tutuklusu Mohamedou Ould Slahi’nin arşivlerden bir fotoğrafı (AFP)

Terörizm şüphesiyle tutuklanan ve 14 yıl boyunca suçsuz yere Guantanamo Hapishanesi’nde tutulan bir Moritanya vatandaşı, tutuklanmasından sorumlu olan Kanada'ya dava açtı.
Cuma günü şikayette bulunan 51 yaşındaki Mohamedou Ould Slahi, Montreal'deki daimi ikamet dönemi hakkında Kanada'nın verdiği ‘yanlış bilgilerin’ tutuklanmasına neden olduğunu savunuyor.
Şarku’l Avsat’ın Fransız haber Ajansı AFP’den aktardığı habere göre eski tutuklu, uğradığı zararlar için Kanada hükümetinden 35 milyon dolar tazminat talep ediyor.
Kanada makamları tarafından verilen yanlış bilgilerin, ABD askeri hapishanesinde tutuklanmasına yol açtığını savunan Ould Slahi, dayak, uykusuz bırakma, cinsel saldırı, ölüm tehditleri ve bu gibi ‘çeşitli işkencelere ve tarif edilemez bir şekilde kötü muameleye’ maruz kaldığını söyledi.


Guantanamo'daki yüksek güvenlikli askeri kampın ilk girişi (Şarku’l Avsat)

Ould Slahi, Kanadalı yetkilileri maruz kaldığı işkenceye ‘zımnen müsamaha göstermekle’ ve işkence altında kendisinden alınan itiraflara dayanan bilgileri ‘kullanmakla’ suçluyor.
Ould Slahi, hikayesini kitaplaştırmış ve kitabı çok satanlar listesine oturmuştu. Daha sonra kitap, ABD üssündeki ağır gözaltı koşullarını anlatan ‘The Mauritanian’ adlı bir filme dönüştürülmüştü.
Ould Slahi, 2002-2016 yılları arasında yargılama olmaksızın Guantanamo'da tutulmuştu. 2001 yılında Moritanya'da tutuklanarak, önce Ürdün ve Afganistan'a, ardından da Guantanamo’ya nakledilmişti. Ould Slahi bu süreci kitabında ‘işkence ve aşağılanmak için dünya turu’ şeklinde nitelendiriyor.
ABD makamları Ould Slahi’yi, El-Kaide mensubu ve 11 Eylül saldırılarıyla bağlantılı ‘Hamburg hücresinin’ (Almanya) üyesi olmakla suçlamıştı.


Moritanya: Siyasi istişareler için hazırlık oturumları başlıyor

Moritanya Başbakanı Muhammed Veled Bilal (AFP)
Moritanya Başbakanı Muhammed Veled Bilal (AFP)
TT

Moritanya: Siyasi istişareler için hazırlık oturumları başlıyor

Moritanya Başbakanı Muhammed Veled Bilal (AFP)
Moritanya Başbakanı Muhammed Veled Bilal (AFP)

Moritanya Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, ulusal istişare için bugün (Cumartesi) tarafları, hazırlık toplantısı düzenlemek amacıyla, iktidar ve muhalefet partilerinin çoğunun yer aldığı komitenin ilk toplantısına davet etti. Toplantının, siyasi istişarenin başlaması, istişarelerin mekanizmaları ve ele alınacak konuların kararlaştırılması için bir tarih belirlemesi ile sonuçlanması bekleniyor.
Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled eş-Şeyh el-Gazvani, ulusal istişare hazırlıklarını denetleyecek komiteye başkanlık etmek üzere Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Yahya Veled Ahmed el-Vakf’ı görevlendirdi. Komite iktidardan 9, muhalefetten 9 üyeden oluşuyor ve birkaç ay önce üyelerinin isimlerinin açıklanmasından bu yana hiç bir toplantı yapılmadı.
Veled Ahmed el-Vakf, komite üyelerini başkent Nuakşot’taki diplomatik akademi binalarında ‘Komite Çalışması’ olarak adlandırdığı bir toplantıya katılmaları için davet gönderdi. Yerel basında yayınlanan mesajda “Ulusal istişare hazırlıklarını koordine etmek üzere Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilmem sebebiyle, sizleri cumartesi günü yapılacak açılış oturumu ile başlayacak hazırlık komitesi çalışmalarına katılmaya davet etmekten memnuniyet duyuyorum” ifadelerine yer verildi.
Toplantıda ulusal istişarede ele alınması gereken konular, istişarenin mekanizması ve verilen tavsiyelerin nasıl uygulanacağı ile ilgili istişare tarafları arasındaki anlaşmazlıkların ele alınacağı söylense de, mektupta Komite Çalışmaları açılış oturumunda tartışılacak konular hakkında herhangi bir ayrıntı açıklanmadı.
Muhalefetten bir kaynak, hazırlık oturumlarında, istişarelerde ele alınacak konular, bu konuların nasıl tartışılacağı, tartışma sırasında sunulacak öneri ve fikirleri formüle edecek karar vericilerin isimlerinin belirlenmesi ve birçok teknik ve biçimsel nokta gibi önemli anlaşmazlıkların çözülmesi gerektiğini belirtti.
2009-2019 yılları arasında 10 yıllık iktidarı boyunca muhalefetle ilişkileri kesen önceki Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdul Aziz dönemindeki durumun aksine, Veled eş-Şeyh el-Gazvani 2019 yılının ortalarında iktidara gelmesinden bu yana, ülkedeki siyasi ortamı sakinleştirmeyi başardı ve muhalefet partilerinin liderleriyle iyi ilişkiler kurdu ve muhalefetle düzenli toplantılar gerçekleştirdi. Muhalefet, el-Gazvani’den siyasi bir diyalog düzenlemesini istedi. El-Gazvani ilk başta bu talebi parti liderleriyle düzenli olarak istişarelerde bulunduğunu ve ülkede siyasi bir kriz olmadığı için diyaloğa gerek olmadığını vurgulayarak reddetti. Ancak daha sonra muhalefetin ısrarı üzerine, ‘ulusal istişare’ olarak adlandırdığı bir toplantı düzenlemeyi kabul etti.
Bununla birlikte söz konusu istişare konusunda, bazı muhalefet partilerinin el-Gazvani ciddiyetini sorgulamasına neden olacak kadar uzun bir süre ilerleme kaydedilmedi. Diğer yandan, iktidardaki Cumhuriyet İçin Birlik Partisi, istişarelerin başlamasındaki gecikmenin nedeninin muhalefetteki iç anlaşmazlıklar olduğunu söyledi.
İstişare için hazırlık oturumlarının (bugün) yeniden başlaması, yeni bir hükümetin atanması ve Moritanya’nın sosyal ve politik yansımaları olabilecek yüksek fiyat dalgası sebebiyle duyduğu endişe sonrasında geliyor.


Moritanya'da hükümet istifa etti

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Şeyh el-Gazvani, Şarku’l Avsat’a açıklamada bulunuyor (Fotoğraf/Ahmed Fethi)
Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Şeyh el-Gazvani, Şarku’l Avsat’a açıklamada bulunuyor (Fotoğraf/Ahmed Fethi)
TT

Moritanya'da hükümet istifa etti

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Şeyh el-Gazvani, Şarku’l Avsat’a açıklamada bulunuyor (Fotoğraf/Ahmed Fethi)
Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Şeyh el-Gazvani, Şarku’l Avsat’a açıklamada bulunuyor (Fotoğraf/Ahmed Fethi)

Moritanya Başbakanı Muhammed Vild Bilal, Cumhurbaşkanı Muhammed Vild Şeyh el-Gazvani’ye istifasını sundu.
Moritanya devlet televizyonunun haberine göre, Ağustos 2020’de yolsuzluk iddiaları sonrası görevini bırakan Başbakan İsmail Vild Şeyh Sidia’nın yerine gelen Bilal, görevinden istifa etti.
Başbakan Bilal ve hükümetinin istifası, Devlet Başkanı Gazvani’nin hükümetin performansını şiddetli biçimde eleştirdiği ve ülke yönetimindeki bazı "dengesizliklerin" vatandaşın yönetime güvenini yitirmesine neden olduğu şeklindeki konuşmasından günler sonra geldi.
Gazvani, 24 Mart’ta, "Bakanlıkların çoğunda vatandaşların sorunlarını çözecek yeterli kadro yok. Bu, kabul edilemez. Kamu hizmetlerinde büyük bir denetim eksikliği var." ifadelerini kullandığı konuşmasında, hükümeti sorumluluk sahibi olmaya ve görevlerini yerine getirmede istekli davranmaya çağırmıştı.
Bilal, göreve gelmeden önce Cumhurbaşkanı Gazvani’nin danışmanı olarak görev yapıyordu.


Moritanya, öldürülen vatandaşlar için Mali’ye heyet gönderdi

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild el-Gazvani (EPA)
Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild el-Gazvani (EPA)
TT

Moritanya, öldürülen vatandaşlar için Mali’ye heyet gönderdi

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild el-Gazvani (EPA)
Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild el-Gazvani (EPA)

Moritanya makamları, geçtiğimiz haftalarda Mali'de birkaç Moritanyalının öldürülmesinin ardından soruşturulma yürütülmesi adına Bamako'ya bir güvenlik uzmanı ve müfettişlerden oluşan bir ekip gönderdi. Her iki ülkenin bu görev için oluşturmayı kabul ettiği ortak misyon, bu tarz olayların bir daha yaşanmaması adına sınırda askeri devriyelerin yürütülmesi dahil bir çok ortak faaliyet düzenleyecek.
Moritanya resmi haber ajansına göre, geçtiğimiz hafta Nuakşot’ta yapılan görüşmelerde iki ülkenin üzerinde anlaşmaya vardığı konu hakkında her iki ülkeden uzmanlar ve müfettişler soruşturmayı yürütmek için olayın yaşandığı noktaya gidecek.
Kaynaklar, Mali’deki Moritanyalı müfettişlerin, 5 Mart'ta meydana gelen trajik olayla ilgili detayların ortaya çıkarılması ve Mali’deki Moritanyalı vatandaşların can ve malına zarar gelmemesi için alınacak tedbirleri belirleyerek, iki ülkenin taahhütlerini yerine getirme iradesini ortaya koyduğunu söyledi.
Son aylarda iki ülke arasındaki sınır boyunda onlarca Moritanyalı çoban ve tüccar öldürüldü. Yerel kaynaklar, onları hedef alanın Mali ordusu olduğunu söylerken, Malili yetkililer bu suçlamaları şiddetle reddediyor ve ordunun “profesyonel olduğunu ve insan haklarına saygı duyduğunu” iddia ediyor.
Yaşanan olayın ardından Mali Geçiş Süreci Cumhurbaşkanı Albay Assimi Goita ve Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Vild el-Gazvani uzun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, son zamanlarda iki ülke sınırında yaşanan gerginlik ve onlarca Moritanya vatandaşının öldürülmesi sonucu ortaya çıkan diplomatik kriz ele alındı. Gazvani, Mali ordusunu suçlarken, Goita, Bamako’nun olayla ilgili soruşturma açıldığını ve şimdiye kadar orduyu ima eden bir kanıt olmadığını bildirdi.
Bamako geçiş hükümeti, Goita ve Gazvani arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından, Mali topraklarında kaybolan Moritanyalıların sayısı ve akıbetleri hakkında bilgi verilmemesine rağmen bu kişiler için çalışma başlatılması kararı alındığını duyurdu. Ayrıca Nuakşot’a üst düzey bir heyet göndermeye karar verdiğini ve özellikle “ortak sınırların yönetimi, savunma ve insan ve mal güvenliğinin sağlanması alanında iki ülke arasındaki kardeşlik ve işbirliğini vurgulamak” olarak tanımlanan ortak misyona dikkati çekti.
Moritanya Dışişleri Bakanlığı, birkaç gün Mali'nin Nuakşot'taki büyükelçisinin dışişlerine çağrıldığını açıkladı. Nuakşot, Mali ordusu tarafından ülke topraklarındaki Moritanya vatandaşlarına karşı işlenen suçlara karşı tepkisini büyükelçiye bildirdi.


Moritanya Cumhurbaşkanı Gazvani İspanya’da

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled el-Gazvani (AFP)
Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled el-Gazvani (AFP)
TT

Moritanya Cumhurbaşkanı Gazvani İspanya’da

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled el-Gazvani (AFP)
Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled el-Gazvani (AFP)

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled eş-Şeyh el-Gazvani, bugün İspanya Kralı’nın davetlisi olarak İspanya'da resmi bir ziyarete başladı.
DPA’nın haberine göre Nuakşot'taki resmi kaynaklar, iki gün sürmesi planlanan bu ziyaret, askeri ve güvenlik başta olmak üzere çeşitli alanlarda ikili iş birliğini güçlendirmeyi ve geliştirmeyi amaçladığını söyledi. Moritanya, Madrid için stratejik ortak statü elde etmek istiyor. Özellikle de iki ülke arasında yasa dışı göçle mücadele alanında imzalanan anlaşmalar sonucunda Moritanya, binlerce Afrikalı göçmenin yakındaki İspanyol kıyılarına yelken açmasını engelliyor. Onları göz alına alıp 4,5 milyon euro karşılığında menşe ülkelerine geri gönderiyor. Söz konusu meblağ, Avrupa Birliği ve İspanya tarafından bu alandaki yeteneklerini geliştirmek için Moritanya güvenlik güçlerine veriyor.
Moritanya Cumhurbaşkanı’nın İspanya ziyareti, ülkeye ilk ziyareti oldu. Ziyaretin geçtiğimiz Ocak ayının başında gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Gazvani’nin koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle enfekte olması, ziyaretin ertelenmesine neden oldu.


Fas-Moritanya Yüksek Komitesi toplantılarında siyasi uzlaşı

Fas-Moritanya Ortak Yüksek Komitesi dün Rabat'ta, üst düzey yetkililer düzeyinde sekizinci oturumunu düzenledi. (Şarku'l Avsat)
Fas-Moritanya Ortak Yüksek Komitesi dün Rabat'ta, üst düzey yetkililer düzeyinde sekizinci oturumunu düzenledi. (Şarku'l Avsat)
TT

Fas-Moritanya Yüksek Komitesi toplantılarında siyasi uzlaşı

Fas-Moritanya Ortak Yüksek Komitesi dün Rabat'ta, üst düzey yetkililer düzeyinde sekizinci oturumunu düzenledi. (Şarku'l Avsat)
Fas-Moritanya Ortak Yüksek Komitesi dün Rabat'ta, üst düzey yetkililer düzeyinde sekizinci oturumunu düzenledi. (Şarku'l Avsat)

Fas Başbakanı Aziz Ahnuş ve Moritanya Başbakanı Muhammed Vild Bilal Mesud başkanlığındaki Fas-Moritanya Ortak Yüksek Komitesi'nin sekizinci oturumu, 13 yasal metin üzerinde anlaşmaya varılarak sona erdi. Ticaret ve yatırım, sanayi ve turizm, konut, çevre ve sürdürülebilir kalkınma, güvenlik ve sağlık, kültür, tarım ve balıkçılık, mevduat ve yönetim ve mesleki eğitim sektörlerini kapsayan sekizinci oturumda anlaşmalar, mutabakat zaptı, yürütme programları ve protokoller de yer aldı. Siyasi istişare düzeyindeki toplantılarda, iki tarafın ortak çıkarlarını ilgilendiren birçok bölgesel ve uluslararası konuda fikir birliği içinde olduğu kaydedildi. Mağrip alanı, ortak Arap eylemi, Filistin davası, Libya, Yemen ve Suriye çatışmalarının yanı sıra Sahel ve Sahra bölgesi ve Afrika Kıtası’ndaki kalkınma ile ilgili konularda esas olarak görüş birliğine varıldı.
Fas Başbakanı, ekonomik iş birliğini etkinleştirmek ve iki ülke arasındaki ticaret alışverişini geliştirmek için Fas ve Moritanya'daki ekonomi alanında çalışmalar yürütenlere ve özel sektöre daha fazla katılım çağrısında bulundu.
Ahnuş, oturumun çalışmasına başkanlık ederken iki ülkedeki ekonomi alanında görevli aktörlerin katılımının, ‘her iki tarafa da fayda sağlayacak ortak yatırım projelerine erişime ve Güney-Güney iş birliği için bir model olarak, stratejik boyutu olan kârlı üretken projeler ve ortaklıkların kurulmasına olanak sağlayacağını söyledi. Toplantının, derin bölgesel değişimler, büyük uluslararası dönüşümler, şu an bölge ülkelerine dayatılan güvenlik sorunları, meşruiyet, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı ile terörizm sorunlarının gölgesinde gerçekleştiğine dikkat çekti.
Diğer yandan Moritanya Başbakanı, Fas ve Moritanya'nın iki kardeş halkın refah ve kapsamlı büyüme umutlarını ve isteklerini gerçekleştirmek için ilişkilerini en geniş ufuklara taşımaya kararlı olduklarını belirtti. Muhammed Vild Bilal Mesud, “İki kardeş ülkeyi ve halklarımızı birleştiren kardeşlik bağları, sağlam manevi temellere ve her alanda uzun dayanışma ve ikili iş birliği yürüyüşlerine dayalı, samimi ve güçlüdür” dedi.
Mesud ayrıca oturumda imzalanan anlaşmaların, mutabakat zaptı ve yürütme programlarının ‘ikili iş birliği için istenilen dinamiği ileriye taşıyabileceğini, zira çoğunun gelişme alanını ve iki ülkenin iş adamları arasındaki ortaklığın güçlendirilmesini’ kapsadığını vurguladı.
Fas hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, Fas ve Moritanya'nın liderler düzeyinde ‘ayrıcalıklı ve kardeş’ ilişkilere sahip olduğu göz önüne alındığında zirvenin, ‘iki ülkenin ortaklığını yansıttığı’ ifade edildi. Bu bağlamda Moritanya tarafı, Kudüs Komitesi Başkanı Fas Kralı 6. Muhammed tarafından Kudüs’ü korumak için sarf edilen çabalara ve Komite’nin yürütme kolu olan Bayt Mal Al-Quds Al-Sharif Agency tarafından gerçekleştirilen insani ve sosyal projelere de övgüde bulundu. Ayrıca Kral 6. Muhammed’in beş Sahel ülkesinin Afrika’da sürdürülebilir kalkınma ve Kıta’da barış, güvenlik ve istikrarın temellerini sağlamlaştırma konusundaki rolüne de övgüde bulundu. Fas tarafı da Moritanya Devlet Başkanı Muhammed Vild Şeyh el-Gazvani'nin kalkınma sürecinde tüm grupların entegrasyonunu sağlayan kapsamlı bir sosyal koruma sistemi kurmayı amaçlayan politikasını ve bu kardeş ülkenin Sahel'deki rolünü takdir etti. Oturumun gündeminde sektörel alanda iş birliği de vardı. Fas-Moritanya Yüksek Komitesi, bir dizi ekonomik, kültürel, eğitimsel ve teknik alandaki iş birliğini gözden geçirdi ve bu bağlamda kaydedilen sonuca dikkat çekti. Ayrıca iki ülke için öncelikli sektörlerde ikili iş birliği mekanizmalarını geliştirmenin yolları da incelendi.
Moritanya Başbakanı önceki gün Rabat'ı bakanlar, üst düzey yetkililer ve iş insanlarından oluşan bir heyet eşliğinde ziyaret etti. Ortak Yüksek Komite'nin sekizinci oturumunun çalışmaları, geçtiğimiz çarşamba ve perşembe günü iki ülkeden çeşitli bakanlık temsilcilerin de katılımıyla, üst düzey yetkililer düzeyinde gerçekleştirildi.


Fas ile Moritanya 13 iş birliği anlaşması imzaladı

Fas ile Moritanya 13 iş birliği anlaşması imzaladı
TT

Fas ile Moritanya 13 iş birliği anlaşması imzaladı

Fas ile Moritanya 13 iş birliği anlaşması imzaladı

Fas ile Moritanya arasında 9 yıl aradan sonra düzenlenen Ortak Yüksek Komite toplantısında 13 iş birliği anlaşması imzalandı.
Fas’ın başkenti Rabat’ta çarşamba günü başlayan Ortak Yüksek Komitesinin son gün toplantısına Fas Başbakanı Aziz Ahnuş ile Moritanya Başbakanı Muhammed Veled Bilal başkanlık etti.
Toplantıda, tarım, hayvansal üretim, balıkçılık, çevre koruma, turizm, sanayi, sağlık, mesleki eğitim, konut, güvenlik ve özel sektörü kapsayan 13 anlaşma imzalandı.
Fas Başbakanı Ahnuş, imza töreninde yaptığı konuşmada, uluslararası zorluklar göz önüne alındığında iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Ahnuş, bu kapsamda iki ülke arasındaki hava ve kara taşımacılığının güçlendirilmesi, ilişkilere dinamizm kazandıracak alışveriş ve ticaretin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Konuk Başbakan Muhammed Veled Bilal de anlaşmaların pek çok alanda iş birliğini ilerleteceğine vurgu yaptı.
Bilal, Fas-Moritanya Ortak Yüksek Komitesinin sekizinci toplantılarına katılmak üzere dün Rabat’a gelmişti.

Ortak komite en son 2013'te toplanmıştı
Komitenin yedinci oturum çalışmaları Nisan 2013'te Moritanya'nın başkenti Nuakşot’ta gerçekleştirilmişti. Rabat ve Nuakşot makamları, söz konusu komitenin yıllardır toplanamamasının nedenlerine ilişkin açıklamada bulunmadı.
Uzun yıllar çeşitli gerginliklere sahne olan iki ülke ilişkilerinde son dönemde dikkate değer iyileşme görülüyor.
İki başkentin pozisyonları, bölgesel meselelerde, özellikle Fas ile Polisario Cephesi arasındaki tartışmalı Batı Sahra bölgesi ve ayrıca zaman zaman Nuakşot'ta Polisario yetkililerinin kabul edilmesinde farklılık gösteriyor.
Moritanya, Polisario ile Fas arasındaki bu çatışmaya ilişkin tutumunun tarafsız olduğunu ve bölgede olayların tırmanma riskini ortadan kaldıracak barışçıl bir çözüm bulmayı hedeflediğini söylüyor.