Suudi Arabistan’ın Sudan halkına verdiği destek ve ülkelerinin içinden geçmekte olduğu krizin aşılmasına yönelik yardımları çerçevesinde, dün 30 ton gıda ve tıbbi malzeme taşıyan 6. yardım uçağı, Sudan’daki Port Sudan Uluslararası Havalimanı’na ulaştı.
Söz konusu yardımlar, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz’in talimatları doğrultusunda, Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) tarafından yürütülüyor.
Mısır Kızılayı
Mısır’ın Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile işbirliği kapsamında, Mısır Kızılayı, hükümetin Sudan kriziyle yüzleşmek için güney sınırındaki çabalarını güçlendirmek için 27 ton acil sağlık malzemesi taşımaya başladı.
Mısır Kızılayı, dün Sosyal Dayanışma Bakanı ve Mısır Kızılayı Başkan Yardımcısı Nevine El Kabbaj ve Mısır Kızılayı İcra Direktörü Dr. Rami El Nazer, Avrupa Birliği Mısır Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Alessandro Fracassetti’nin katılımıyla genişletilmiş bir basın toplantısı düzenledi.
Sosyal Dayanışma Bakanı Kabbaj burada yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Sosyal Dayanışma Bakanlığı, AB ve UNDP ile işbirliği kapsamında sağlanan yardımlar, uluslararası toplumun, Mısır içi ve dışında insanlığa hizmet etme çabalarından dolayı Mısır Kızılayı’na duyduğu takdiri ve güveni yansıtıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre, Sudan savaşından kaynaklanan mülteci krizi, Suriye ve Afganistan’dan sonra dünyanın üçüncü büyük mülteci krizidir. Sudanlı mültecilerin yüzde 63’ü 18 yaşın altında ve Sudan’dan yerinden edilenlerin çoğunluğu şiddetten kaçan kadın ve çocuklardan oluşuyor.”
Mısır’ın özellikle son yıllarda farklı ülkelerden yaklaşık 8 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını vurgulayan Kabbaj, “Bu nedenle Bakanlık, kendi çabaları ve Mısır Kızılayı’nın çabalarına daha fazla destek bekliyor” dedi.
Avrupa Birliği Mısır Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise, “AB ve üye devletleri, bu zor zamanlarda Mısır ve Sudan’ı desteklemeye kararlıdır. AB, Sudan’dan Mısır’a gelenlere yardımcı olmak için Mısır Kızılayı’na 200 bin euro sağladı” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Alessandro Fracassetti de, “Program Mısır’daki ev sahibi toplulukların ve Sudanlıların geçim kaynaklarını inşa etmeye ve korumaya odaklanacak. İlk hedef, krizden etkilenenlere hayati temel hizmetler sağlamak için hükümetin ve ilgili yerel makamların kapasitelerini güçlendirmek olacaktır” diye konuştu.
Mısır Kızılayı İcra Direktörü Dr. Rami El Nazer, “Mısır-Sudan sınırında gece gündüz hazır bulunan Mısır Kızılayı gönüllüleri, Sudan krizinin başlangıcından bu yana Kızılay ve Kızılhaç hareketinin ilkeleri doğrultusunda sınırı geçenlere insani ve tıbbi yardım hizmeti veriyor. Mısır’ın bu kritik dönemde uluslararası aktörlerle kurduğu ortaklık, etkileri Mısır Kızılayı’nın çabalarına azami fayda sağlayacak olan stratejik ve etkili bir ortaklıktır” dedi.