Guterres: Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız

Guterres (Reuters)
Guterres (Reuters)
TT

Guterres: Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız

Guterres (Reuters)
Guterres (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gazze'de açık bir şekilde şahit olduğumuz uluslararası insani hukuk ihlallerinden derin endişe duyuyorum." dedi.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumunda konuştu.

Orta Doğu'da durumun "her saat" daha da kötüye gittiğine dikkati çeken Guterres, "Gazze'deki savaş giderek şiddetleniyor ve bölgeye yayılma riski artıyor." uyarısında bulundu.

Guterres, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ancak Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı."

"Toplu cezalandırma meşru kılınamaz"

Söz konusu durumun da Hamas'ın saldırılarını meşru kılamayacağına işaret eden Guterres, "(Hamas'ın) Korkunç saldırıları da Filistin halkına yönelik toplu cezalandırmayı meşru kılamaz. Savaşların bile kuralları vardır." ifadelerini kullandı.

Guterres, İsrail güçlerinin Gazze'yi insafsızca bombalamasının çok büyük sivil can kaybına ve tüm mahallelerin yok olmasına neden olduğunu dile getirerek, "Durum çok alarm verici." dedi.

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) 35 meslektaşını kaybettiğini aktaran Guterres, buna neden olan saldırıları kınadığını dile getirdi.

"Uluslararası insani hukuk ihlallerinden derin endişe duyuyorum"

Guterres, silahlı çatışmada sivillerin korunmasının büyük önem taşıdığına işaret ederek, "Sivilleri korumak onları kalkan olarak kullanmak anlamına gelmiyor. Sivilleri korumak 1 milyon kişiyi barınak, gıda, su, ilaç ve yakıtın olmadığı güneye gitmeye zorlamak ve orayı bombalamak anlamına gelmiyor. Gazze'de açık bir şekilde şahit olduğumuz uluslararası insani hukuk ihlallerinden derin endişe duyuyorum. Silahlı çatışmada hiçbir taraf uluslararası insani hukukun üstünde değildir." diye konuştu.

Gazze'ye yoğun çabalar sonucu az miktarda da olsa insani yardımın girmeye başladığını belirten Guterres, "Giren yardımlar, deniz kadar yardıma ihtiyaç olan bir yerde bir damla suya tekabül ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Guterres, BM'nin Gazze'deki yakıtının da tükenmek üzere olduğunun altını çizerek, "Bu da başka bir felakete yol açar." uyarısını yaptı.

Gazze'ye sürekli yardım sağlanmasının önemini vurgulayan Guterres, yardımların da kısıtlama olmadan yapılması gerektiğini kaydetti.

Guterres, insani ateşkes çağrısını da yineleyerek, "Her türlü Yahudi, Müslüman karşıtlığı ve nefret söylemine karşı durmalıyız." ifadelerini kullandı.

 



Libya 2011 yılından bu yana dondurulmuş haldeki fonların ve varlıkların serbest bırakılmasını sağlamayı başardı

UBH Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe (UBH)
UBH Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe (UBH)
TT

Libya 2011 yılından bu yana dondurulmuş haldeki fonların ve varlıkların serbest bırakılmasını sağlamayı başardı

UBH Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe (UBH)
UBH Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe (UBH)

Libya Yatırım Otoritesi (LIA) tarafından dün yapılan açıklamada, Belçika'da dondurulmuş haldeki fonlarının ve varlıklarının üzerindeki tüm adli hacizleri kaldırmayı başardığı duyuruldu. Açıklamada Brüksel Temyiz Mahkemesi'nin 21 Ocak'ta aldığı karardan duyulan memnuniyet dile getirildi.

LIA tarafından yapılan açıklamaya göre, karar Euroclear Brussels Bank'ta bulunan fonları üzerindeki tüm adli hacizleri kaldırdı. LIA’nın artık Belçika’daki varlıkları üzerinde herhangi bir adli haciz bulunmuyor.

LIA, Belçika’daki fonlarının 2017 ekiminden bu yana dondurulmuş halde olduğunu ve mal varlığını korumaya yönelik yasal stratejisi çerçevesinde buna itiraz ettiğini belirtti. Geçtiğimiz yıllarda Belçika’daki mahkemelerde çeşitli davalar açıldı ve bu çabalar LIA tarafından yapılan itirazın kabul edilmesi ve yetkisi altındaki fonların iade edilmesiyle sonuçlandı.

Ancak bu fonlar halen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 2011 yılından bu yana uygulanan Libya’nın uluslararası varlıklarının ve fonlarının dondurulması tedbirlerine tabi.

Fonların üzerine koyulan adli hacizlerin kaldırılmasındaki bu başarı, Vakfın dondurulmuş nakit rezervlerine yatırım yapmasına izin veren 2025 tarihli ve 2769 sayılı BMGK Kararı'nın yayınladığı bir dönemde gerçekleşti. Bu sayede fonlar değer kaybı riskinden korunacak, piyasa değerleri en üst düzeye çıkarılacak ve büyümeye devam etmeleri sağlanacak.

LIA bu vesileyle Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı ve LIA Mütevelli Heyeti Başkanı Abdulhamid ed-Dibeybe’ye bu önemli dosyayı yakından takip ettiği ve LIA’nın çabalarına verdiği destek için teşekkür ve takdirlerini sundu. LIA  ayrıca varlıklarını Libya halkının yararına koruyacak ve muhafaza edecek bir strateji izlemeye devam edeceğinin altını çizdi.