İran'da halka açık idam için büyük bir kalabalık toplandı: "Bu bir ortaçağ uygulaması"

Mahkum 2016'da, "dünyada yolsuzluğu yayma" suçlamasıyla idama çarptırılmıştı

Birleşik Krallık halkı Londra'da, İran'daki idamları prostesto ediyor (Reuters)
Birleşik Krallık halkı Londra'da, İran'daki idamları prostesto ediyor (Reuters)
TT

İran'da halka açık idam için büyük bir kalabalık toplandı: "Bu bir ortaçağ uygulaması"

Birleşik Krallık halkı Londra'da, İran'daki idamları prostesto ediyor (Reuters)
Birleşik Krallık halkı Londra'da, İran'daki idamları prostesto ediyor (Reuters)

İran'da perşembe günü yolsuzluk ve fuhuş suçlamasıyla bir kişinin idam edildiği bildirilirken aktivistlerin "ortaçağdan kalma" diye adlandırdığı, "nadiren" halka açık yapılan infaza tanıklık etmek için büyük bir kalabalık toplandı.

Yerel medyaya göre İran'ın kuzeybatısındaki Meraga şehrinin savcısı Mahmud Nemati, infaz edilen erkeğin "kadınlar ve kız çocuklarıyla yasadışı ilişkilere" girdiğini ve "yaptıklarını kaydettiği materyallerle belgelediğini" söylüyor.

Fars haber ajansına göre kişinin adının Emir Mehdi olduğu tespit edildi.

Meraga Devrim Mahkemesi 2016'da yakalanan Mehdi'yi "dünyada yolsuzluğu yayma" suçlamasıyla idam cezasına çarptırmıştı. IranWire'ın bildirdiğine göre daha sonra Yüksek Mahkeme bu cezayı onamıştı.

Perşembe günü İran haber siteleri, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde infazı izlemek üzere toplanan kalabalık grupları gösteren fotoğraflar yayımladı.

The Independent'ın haberine göre, Mehdi, yüzlerini örtmek için kar maskesi takan iki celladın yanında gözleri bağlı halde görülüyordu.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) Direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam "Uluslararası toplum bu tür ortaçağ uygulamalarını destekleyemez" diye belirtiyor. Amiry-Moghaddam bu infazın "zulüm, aşağılama ve toplumu sindirme yoluyla ömrünü uzatmaya çalışan bir hükümetin gerçek yüzünü" gösterdiğini de sözlerine ekliyor.

Ülkedeki insan hakları aktivistleri, 25 Mayıs'ta uyuşturucu ve cinayetle ilgili suçlamalarla İran'da en az 7 kişinin idam edildiğini söylüyor.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, İran'da Çin hariç diğer tüm ülkelerden daha fazla kişi idam edilmesine rağmen, Mehdi'ninki gibi halka açık infazlar nadir görülüyor. Geçen ay İran'da 110'dan fazla kişi idam edildi.

Gözlemciler, özellikle geçen yıldan bu yana rejimi sarsan kitlesel protestoların ardından rejimin halka korku atmosferi aşılamak istemesi nedeniyle İran'da halihazırda idamlarda sert bir artış görüldüğüne dikkat çekiyor. Mahsa Emini'nin polis nezaretinde ölmesinin ardından eylülde başlayan rejim karşıtı protestolardan beri yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Bir hafta önce Uluslararası Af Örgütü, üç protestocunun infaz edilmesine tepki göstererek şu açıklamayı yapmıştı:

Hükümetler kamuoyu açıklamaları ve diplomatik eylemlerle, acilen ve mümkün olan en güçlü ifadelerle bu idamları kınamalı. Ancak İranlı yetkililerin ölüm cezasını amansızca kullanması karşısında bu yeterli değil. İran halkının zaman gibi bir lüksü yok; adli infaz kisvesi altında korkunç bir hızla keyfi olarak hayatları ellerinden alınıyor.

Af Örgütü açıklamasında, "Tüm devletleri, işkence ve uluslararası hukuk kapsamındaki diğer suçlarla ilgili cezai sorumluluk taşıdığına dair yeterli muteber kanıt bulunan tüm İranlı yetkililer üzerinde, evrensel yargı yetkisini kullanmaya çağırıyoruz" diye belirtmişti.

İranlı yetkililer, ölüm cezasını bir siyasi baskı aracı olarak kullanmayı artırmaları karşısında dünyanın seyirci kalmayacağını kesin bir biçimde anlamalı.



İran, yangınlar devam ederken kuzey ormanlarına girişi yasakladı

İran devlet televizyonunun yayımladığı fotoğrafta, ülkenin kuzeyindeki Hazar Denizi kıyısını Zagros Dağları'ndan ayıran Hirkani ormanlarında yangın söndürme çalışmaları görülüyor 
İran devlet televizyonunun yayımladığı fotoğrafta, ülkenin kuzeyindeki Hazar Denizi kıyısını Zagros Dağları'ndan ayıran Hirkani ormanlarında yangın söndürme çalışmaları görülüyor 
TT

İran, yangınlar devam ederken kuzey ormanlarına girişi yasakladı

İran devlet televizyonunun yayımladığı fotoğrafta, ülkenin kuzeyindeki Hazar Denizi kıyısını Zagros Dağları'ndan ayıran Hirkani ormanlarında yangın söndürme çalışmaları görülüyor 
İran devlet televizyonunun yayımladığı fotoğrafta, ülkenin kuzeyindeki Hazar Denizi kıyısını Zagros Dağları'ndan ayıran Hirkani ormanlarında yangın söndürme çalışmaları görülüyor 

Yerel basında çarşamba günü yer alan habere göre, İranlı yetkililer, ülkenin orman yangınını kontrol altına almaya çalıştığı sırada ülkenin kuzeyindeki ormanlık alanların çoğuna geçici erişim yasağı getirdi.

1 Kasım'da kuzey İran'da çıkan yangın, birkaç gün sonra kontrol altına alınmıştı. Ancak yerel basına göre şiddetli rüzgarlar ve alışılmadık derecede şiddetli kuraklık nedeniyle 15 Kasım'da yangın yeniden alevlendi.

İran, bu ayın 22'sinde, Hazar Denizi kıyısında İran ve komşu Azerbaycan'da yaklaşık 1000 kilometre boyunca uzanan ormanlarda çıkan büyük yangını söndürmek için acilen dış yardım talebinde bulundu. 25 ila 50 milyon yıllık olan bu ormanlar, 3 bin 200'den fazla bitki türünü barındırarak biyolojik çeşitlilikleriyle öne çıkıyor.

frgthy
İran devlet televizyonunun yayınladığı fotoğrafta, İran'ın kuzeyindeki ormanlarda yangın söndürme çalışmaları görülüyor.

Orman korumadan sorumlu birimin komutanı Mecid Zekeriya, devlet haber ajansı Mehr'e yaptığı açıklamada, "Benzer olayların tekrarlanmasını önlemek için sonbahar yağmurlarından önce koruma bölgeleri ve kamu parkları dışındaki ormanlık alanlara girişin yasaklanması yönünde illere bilgi verdik" dedi.

Şarku’l Avsat’ın İran medyasından aktardığına göre yangın salı günü büyük ölçüde kontrol altına alındı, ancak tamamen söndürme çalışmaları devam ediyor.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) bağlı Tasnim haber ajansı, yangının kasıtlı olarak çıkarıldığını ve yangını, İran'ın kuzeyindeki Mazenderan eyaletine bağlı Elit'in kayalık bölgesinde balıkçıların çıkardığına inanıldığını bildirdi.

Yangın, İran'ın meteorolojik kayıtların altmış yıl önce başladığı tarihten bu yana en kötü kuraklıklarından biriyle karşı karşıya kaldığı bir dönemde çıktı.

İran'ın kuzeyindeki Gülistan eyaletinden bir yetkili, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Yapılan çalışmalar sayesinde eyaletteki şehirlerde yangınların kontrol altına alındığını ilan edebiliyoruz" dedi.

Ancak, Hirkani ormanlarının bir kısmını da içeren komşu Semnan eyaletinin çevre yetkilisi Ali Rıza Race, resmi İran haber ajansı IRNA'ya yangının kendi eyaletine de sıçradığını söyledi.

"Semnan ve Gülistan eyaletleri sınırında bulunan Hirkani Ormanı'nda büyük bir yangın çıktı" diyen yetkili, itfaiye ekiplerinin yangını kontrol altına almaya çalıştığını ifade etti.

Yetkililer, hasarın boyutu veya yanan alan hakkında henüz bir bilgi vermedi.

Yerel haber sitesi Fararu, Hirkani ormanlarının "barut fıçısı"na dönüştüğünü bildirdi. Yerel halk, mevcut tatil amaçlı seyahat artışının Mazandaran eyaletindeki Hirkani ormanlarının bazı kısımlarını yeniden sorumsuz doğa turizminin merkezi haline getirebileceğinden ve potansiyel olarak yeni yangınlara yol açabileceğinden endişe ediyor. 

Hazar Denizi kıyısındaki kuzey bölgeleri, başkent Tahran sakinleri için gözde bir destinasyondur.

Adını Hazar Denizi'nin güneyindeki Hirkani bölgesinden alan İran Hirkani Ormanları, 2019 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.

BM kuruluşu, internet sitesinde bu ormanların "çok sayıda nadir ve endemik ağaç türü" barındırdığını ve "nesli tehlike altında olan birçok bitki türüne" ev sahipliği yaptığını vurguluyor.


Avustralya, İran Devrim Muhafızları'nı terörü destekleyen organizasyon listesine ekledi

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong (Arşiv- AP)
Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong (Arşiv- AP)
TT

Avustralya, İran Devrim Muhafızları'nı terörü destekleyen organizasyon listesine ekledi

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong (Arşiv- AP)
Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong (Arşiv- AP)

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, bugün yaptığı açıklamada, istihbarat değerlendirmesinin Avustralya'daki Yahudilere yönelik saldırıları organize ettiği sonucuna varmasının ardından, ülkesinin İran Devrim Muhafızları'nı terörü destekleyen organizasyonlar listesine eklediğini söyledi.

Avustralya, ağustos ayında İran'ı Sidney ve Melbourne'de iki anti-Semitik kundaklama saldırısı düzenlemekle suçlamış ve Tahran büyükelçisine salı günü ülkeyi terk etmesi için yedi gün süre vermişti. Bu, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk sınır dışı etmeydi.


Beyaz Saray yakınında silahlı saldırı: 2 ABD askeri vuruldu Beyaz Saray kapatıldı

Beyaz Saray (Arşiv - Reuters)
Beyaz Saray (Arşiv - Reuters)
TT

Beyaz Saray yakınında silahlı saldırı: 2 ABD askeri vuruldu Beyaz Saray kapatıldı

Beyaz Saray (Arşiv - Reuters)
Beyaz Saray (Arşiv - Reuters)

ABD medyası ABC News, Washington’da Beyaz Saray yakınında iki askerin silahlı saldırıya uğradığını bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsü, Başkan Donald Trump’ın olay hakkında bilgilendirildiğini ve Beyaz Saray’ın kapatıldığını açıkladı.

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem ise iki Ulusal Muhafız mensubunun Washington’da silahlı saldırıya maruz kaldığını doğruladı, ancak detay vermedi.