ABD yönetimi barış için güçlü bir Ukrayna istiyor

Blinken (AFP)
Blinken (AFP)
TT

ABD yönetimi barış için güçlü bir Ukrayna istiyor

Blinken (AFP)
Blinken (AFP)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile herhangi bir barış anlaşması yapılmadan önce ülkesinin güçlü bir Ukrayna görmek istediğini dile getirdi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak isteyen Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de açıklama yapan Blinken, “Putin'in Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı stratejik bir başarısızlıktır. Rusya'nın askeri, ekonomik ve diplomatik gücünü ve nüfuzunu önümüzdeki yıllar için büyük ölçüde azaltmıştır. Ukrayna'nın gücüne yatırım yapmak diplomasiden götürmez, aksine bunun yolunu açar” ifadelerini kullandı. ABD’li Bakan ayrıca artan müzakere çağrılarına, yanılsamalara ve olası bir ateşkesin temsil ettiği ‘sahte barışa’ karşı uyarıda bulundu.

Çin'in Avrasya İşleri Özel Temsilcisi Li Hui ise ülkesinin Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilafı çözmek için yürüttüğü arabuluculuğun başarısı konusunda temkinli bir iyimserlik gösterdi. Durumun karmaşıklığının bir göstergesi olarak tüm tarafların verimli görüşmeler için bir araya gelmesinin zor olabileceğini söyledi.

Ukrayna, Rusya, Fransa ve Almanya gibi bazı ülkelere yaptığı son ziyaretin ardından açıklamada bulunan Li Hui, savaşta gerilim risklerinin hala yüksek olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca, “Çatışma bir çıkmaza girdi, savaş alanı belirsizlikle dolu. Bazı tarafların çözüm bulmak için inisiyatif alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kursk Valisi Roman Starovoit’in dün sabah yaptığı açıklamaya göre Moskova, hava savunma sistemleri ile Ukrayna sınırındaki Kursk şehri yakınlarında Ukrayna’ya ait çok sayıda insansız hava aracını (İHA) düşürdü. Telegram hesabından açıklamada bulunan Starovoit, “Bu gece, bir hava savunma sistemi Kursk yakınlarında birkaç Ukrayna İHA’sı düşürdü. Kursk halkından sakin olmalarını rica ediyoruz. Şehir, ordumuzun güvenilir koruması altındadır” açıklamalarında bulundu. Rusya'nın sınır bölgesi olan Kursk, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna güçleri tarafından düzenli olarak bombalanıyor.

Ayrıca Moskova, Ukrayna kuvvetlerinin Belgorod bölgesini işgal etme girişimini engellediğini açıkladı. Beş tank ve dört zırhlı araç ile başlatılan saldırıya yaklaşık 70 savaşçının katıldığını bildiren Rusya Savunma Bakanlığı, 50'den fazla Ukraynalı savaşçının öldürüldüğünü duyurdu.



ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
TT

ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)

ABD ve İsrail, Washington'ın savaş sonrası Gazze'de geçici bir süre için yönetime liderlik etmesi hakkında görüşme yaptı.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’li ve İsrailli üst düzey yetkililer arasında yapılan görüşmede, Washington’ın tamamen silahsızlandırılana dek Gazze’yi denetlemesi gündeme getirildi.

ABD'li bir yetkilinin başkanlık edeceği geçiş yönetiminde, Hamas veya Filistin Ulusal Yönetimi’nin söz sahibi olmayacağı fakat Filistinli teknokratların yönetime katılabileceği belirtiliyor. Ayrıca yönetimde yer alması için başka ülkelerin de davet edilebileceği aktarılıyor.

Kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söylüyor. Teklifi ABD tarafının mı yoksa İsrail’in mi getirdiğine dair bilgi paylaşılmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmeler hakkında yorum paylaşılmazken, “Biz barış sağlanmasını ve rehinelerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisiyse yorum taleplerini reddetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Sky News Arabia'ya nisanda verdiği röportajda, savaş sonrasında "ılımlı Arap ülkelerinin" de dahil olduğu uluslararası bir mütevelli heyetinin Gazze'yi denetleyeceğini söylemişti.

Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi yorum yapmazken Hamas, ABD liderliğinde kurulacak bir geçiş yönetimi fikrini reddettiklerini bildirdi.

Irak’ta 2003’te Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından ABD öncülüğünde Geçici Koalisyon Yönetimi kurulmuştu. ABD ve Birleşik Krallık’a ek olarak 32 ülkenin daha katkı sağladığı bu yönetim, birçok Iraklı tarafından işgalci güç olarak görülmüştü. Geçici yönetim, ülkede çıkan isyanı kontrol altına alamayınca iktidarı geçici bir Irak hükümetine devretmişti.

Reuters’ın analizinde, Gazze'de ABD öncülüğünde kurulacak bir geçici yönetimin Washington’ı savaşa daha fazla çekeceğine ve ABD’nin Irak işgalinden bu yana Ortadoğu'daki en büyük müdahalesi anlamına geleceğine dikkat çekiliyor.

BAE, ABD ve İsrail'e Gazze'nin savaş sonrası yönetiminin uluslararası bir koalisyon tarafından denetlenmesini ocak ayında önermişti. Ancak bu yönetime Filistin Ulusal Yönetimi'nin dahil edilmesi ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlar atılmasını şart koşmuştu.

BAE Dışişleri Bakanlığı, Filistin Yönetimi'nin yer almadığı ABD liderliğindeki bir geçici yönetimi destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi. Netanyahu hükümetiyse “İsrail karşıtı” olmakla suçladığı Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir rol üstlenmesini kesinlikle reddediyor.

Netanyahu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas’a saldırıların yoğunlaştırılacağını duyurmuş, bu adımı Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in tavsiyesiyle attığını söylemişti. İsrail Güvenlik Kabinesi de Gazze Şeridi’ne saldırıların genişletilmesini pazar günü onaylamıştı. Plan kapsamında Gazze’deki "tampon bölgelerin" genişletileceği, askerlerin de kara harekatlarıyla ele geçirilen bölgelerden geri çekilmeyip işgali sürdüreceği aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, New Arab