Kızıl Haç, Kahovka Barajı'ndan gelen sel sularının Ukrayna'nın güney kesimlerinde geniş alanlara mayınları sürüklemesinin önümüzdeki on yıllar boyunca siviller için ciddi bir tehlike oluşturabileceği uyarısında bulundu.
Rus kontrolündeki bölgede yer alan, Sovyet döneminden kalma dev Kahovka Barajı'nın bir kısmı salı günü erken saatlerde çökerek savaş bölgesinin geniş alanlarını sular altında bıraktı. On binlerce kişinin hayatını ve güvenliğini tehdit etti.
Kiev yönetimi barajın vurulmasından Moskova’yı sorumlu tutarken Rusya ise Ukrayna'nın Batı'nın emriyle Kırım'a su tedarikini sınırlamak ve dikkati sendeleyen bir karşı saldırıdan başka yöne çekmek için barajı sabote ettiğini savundu.
15 aylık savaş sırasında döşenen sayısız mayın sel suları sebebiyle sürüklendi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre mayınlar nehir çamuruna veya daha geniş alandaki tarla ve bahçelere sürüklenmiş olabilir.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi Silah Kirliliği Birimi başkanı Erik Tollefsen, yaptığı açıklamada “Geçmişte tehlikelerin nerede olduğunu biliyorduk. Şimdi bilmiyoruz. Tek bildiğimiz, bunların akıntı yönünde bir yerlerde olduğu” ifadelerini kullandı.
Tollefsen, 2015'te Danimarka'da su altında bulunan İkinci Dünya Savaşı mayınlarının halen faal olduğuna dikkat çekti.
Sayıları fazla
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da görülenlerin en büyüğü olan Ukrayna'daki savaş, ülkenin dört bir yanında çok sayıda mayın ve patlamamış mühimmat bıraktı. Tollefsen, Ukrayna'daki mayınların kesin sayısının belirsiz olduğunu söylese de "Sayılarının çok fazla olduğunu biliyoruz" dedi.