Putin, Ukrayna topraklarında "sıhhi bölge" oluşturabileceklerini duyurdu

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Putin, Ukrayna topraklarında "sıhhi bölge" oluşturabileceklerini duyurdu

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin sınırında bulunan Belgorod bölgesine yönelik yapılan saldırılara karşılık Rus topraklarına erişimin engellenmesi için Ukrayna topraklarında “sıhhi bölge” oluşturabileceklerini bildirdi.

Putin, Kremlin Sarayı’nda Rus savaş muhabirlerinin Ukrayna’daki duruma ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik özel askeri operasyonunun amacının mevcut duruma göre değişiklik gösterdiğini belirten Putin, “Ama genel olarak elbette hiçbir şey değiştirmeyeceğiz. Belirlenen amaçlar bizim için temel niteliktedir. Operasyonun başında belirlediğimiz hedefler açısından prensip olarak bir değişiklik yok.” ifadelerini kullandı.

Putin, Ukrayna’nın militarizmden arındırılmasını yavaş yavaş metodik olarak gerçekleştirdiklerini, üstelik Ukrayna savunma sanayisinin uzun süredir üretim yapmadığını, ülkeye silahların dışarıdan getirildiğini söyledi.

-“Ukrayna karşı saldırıda başarılı olamadı”

Kiev yönetiminin 4 Haziran’dan itibaren büyük çaplı karşı saldırıya geçtiğine dikkati çeken Putin, “Bu büyük çaplı saldırı Vremevskiy çıkıntısında, Şahtаr ve Zaporijya yönünde başladı. Tam olarak stratejik rezervlerin kullanılmasıyla başlatıldı. Şu anda devam ediyor. Düşman hiçbir bölgede başarılı olamadı. Büyük kayıpları var.” dedi.

Putin, bu çatışmalarda Rus ordusunun 54 tank, Ukrayna ordusunun ise 160’tan fazla tank ve 360 zırhlı araç kaybettiğine işaret ederek, Kiev’in kaybettiği askeri teknik araçların yüzde 25-30’unun ülke dışından getirildiğini aktardı.

Kahovka Barajı’nın patlatılması ile ilgili olarak Ukrayna tarafını suçlayan Putin, Rusya’nın barajın patlatılmasıyla ilgisinin olmadığını, çünkü patlamanın sonuçlarının Rusya’nın kontrolündeki bölgelerde durumu zorlaştırdığını anlattı.

Putin, Moskova’da Kremlin Sarayı’na ve Rusya’ya insansız hava aracı (İHA) ile yapılan saldırılara benzer saldırıların Suriye’de Hmeymim Rus askeri üssüne de yapıldığını hatırlatarak, “Oldukça hızlı bir şekilde onlarla başa çıkmayı çeşitli araçlar ve yollarla öğrendik. Bu bazen kolay değil ama çözülebilir bir iş.” diye konuştu.

-“Rusya sınırını güçlendirme süreci hızla devam ediyor”

Rus lider Putin, Rusya’nın Ukrayna sınırında bulunan Belgorod bölgesine Ukrayna tarafından sabotaj grupları, roket ve İHA'larla yapılan saldırıların sürdüğüne işaret ederek, sınırı güçlendirmek için sürecin hızlı bir şekilde devam ettiğini bildirdi.

Buradan yapılan topçu saldırılarına karşı konulsa da İHA’larla saldırıların devam edebileceğine dikkati çeken Putin, bölgeyi korumak için gerekirse Ukrayna topraklarında güvenlik alanı oluşturacaklarına işaret etti.

Putin, “Eğer bu saldırılar sürerse Rusya topraklarına erişmenin mümkün olmayacağı bir mesafede Ukrayna topraklarında bir tür sıhhi bölge oluşturma konusunu ele alacağız.” şeklinde konuştu.

Söz konusu bölgenin Ukrayna’da oluşturulması düşüncesinin mevcut olduğunu vurgulayan Putin, ancak bunun hemen hayata geçirilmeyeceğini, bölgedeki durumun gelişmesine bağlı olduğunu dile getirdi.

Putin, Ukrayna’nın Belgorod bölgesine saldırarak Rusya’nın dikkatini başka yöne çekmeye çalıştığının altını çizdi, vatandaşları korumak için her şeyi yapacaklarını ancak ülke genelinde sıkıyönetim getirmenin anlamı olmadığını bildirdi.

-“Gönüllü ve sözleşmeli asker sayısı artıyor”

Ülkede yeni bir seferberlik ilanına da ihtiyaç duyulmadığını söyleyen Putin, orduya gönüllü ve sözleşmeli katılanların sayısının arttığını vurguladı. Kısmi seferberlikle orduya 300 bin kişinin alındığını anımsatan Putin, sadece gönüllülerle birlikte orduya katılan sözleşmeli asker sayısının ise 156 bin olduğunu, geçen hafta sadece 9 bin 500 sözleşmeli asker alımı yapıldığını kaydetti.

-“Kırmızı çizgilerimizin ihlaline Ukrayna’daki operasyon ile cevap verdik”

Rusya’nın bazı kırmızı çizgilerinin ihlal edilmesine karşı cevabının ne olduğunun sorulması üzerine Putin, şunları söyledi:

“(Ukrayna’daki) Özel askeri operasyon, bu çizgilerin aşılmasına cevaptır. Bu en önemlisi. Birçok defa söyledik yapmayın, müzakerelere hazırız diye. Nihayetinde 2014’te başlattıkları savaşın devam etmesini sağlamak için bizi zorladılar.”

-“Bizim de elimizde zayıflatılmış uranyumlu mühimmat var”

Putin, ABD’nin Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevkiyatı konusuna da değinerek, kendilerinde de aynı mühimmattan bulunduğunu, gerekirse kullanacaklarını vurguladı.

Batı’nın cephanelerinde artık mühimmat kalmadığını, bu yüzden ellerinde kalan zayıflatılmış uranyumlu mühimmatları Ukrayna’ya vermeye karar verdiklerini savunan Putin, ayrıca Ukrayna’ya gönderebilmek için ABD’nin sadece Güney Kore ve İsrail’de mühimmatlarının kaldığını söyledi.

Putin, Ukrayna’nın Rus ordusuna karşı kullandığı mühimmat sayısının ABD’deki üretilen günlük mühimmat sayısından fazla olduğunu da ifade etti.

-“Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasını dost ülkelerimiz için yapıyoruz”

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus tahıl çıkışına izin verilmese de Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasını Ukrayna’nın çıkarı için değil, Afrika ve Latin Amerika’daki dost ülkeler için yaptıklarını söyledi.

Ayrıca Ukrayna’nın karşı saldırısına yönelik Rusya’nın nasıl bir planı olduğu sorusuna cevap veren Putin, “Biz de durumun ne olacağına bakacağız ve bundan yola çıkarak daha ileri adımlar atacağız. Bir şeyler yapmayı gerekli gördüğümüzde gelişecek duruma bağlı olarak farklı nitelikte planlarımız var.” ifadelerini kullandı.



Bernie Sanders, Trump'ın üçüncü dönem planlarını yorumladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Bernie Sanders, Trump'ın üçüncü dönem planlarını yorumladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Senatör Bernie Sanders, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2028'de Oval Ofis'te üçüncü bir dönem için aday olacağı yönündeki göndermeleri karşısında sessizliğini bozdu.

83 yaşındaki Vermont senatörüne, birçok Cumhuriyetçi gibi kendisinin de üçüncü dönem önerisine gülüp gülmediği soruldu.

CBS News'e, "Hayır, gülmüyorum. Üçüncü dönem fikri mi? Neden olmasın? Hukukun üstünlüğüne inanmıyorlar. Anayasaya inanmıyorlar. Dolayısıyla evet, bunu ciddiye alırım" dedi.

Geçen hafta Trump, NBC News'e verdiği röportajda üçüncü dönem için "yöntemler" düşündüğünü söylemişti.

Daha sonra Florida'dan Washington'a giderken Air Force One'da gazetecilere yaptığı açıklamada "Üçüncü bir dönem daha görev yapmamı isteyen çok sayıda kişi var, ki bu bir bakıma 4. dönem çünkü diğer seçim, yani 2020 seçimi tamamen hileliydi" dedi. Trump o seçimi Demokrat Joe Biden'a karşı kaybetmişti.

Trump yine de şunları ekledi:

Şu anda üçüncü bir dönem hakkında konuşmak istemiyorum çünkü nereden bakarsanız bakın, önümüzde hâlâ uzun bir zaman var.

zxscdfrgt
Senatör Bernie Sanders son yorumlarını CBS News'e verdiği yeni röportajda yaptı (CBS News)

CBS röportajında Sanders, Trump ve DOGE lideri Elon Musk'a oligarşi karşıtı duyguları desteklemekte "daha fazla aciliyet" yarattıkları için "teşekkür" etti.

Sanders, Robert Costa'ya, "Sanırım korku ve öfke görüyorum. Halkımızın yüzde 60'ı ay sonunu zor getiriyor. Medya bundan bahsetmiyor. Kongre'de bunu yeterince konuşmuyoruz" dedi.

Sanders başkanlık için yeniden yarışmıyor ama kambur ve kır saçlı demokratik sosyalist, Trump'ın ikinci başkanlığına karşı direnişin lideri oldu. Trump'ın iktidarı ele geçirmesini eleştiren ve onbinlerce kamu çalışanının işten çıkarılmasının sonuçları konusunda uyarıda bulunan Sanders, Demokratların yumurta fiyatına odaklanmasını ya da "pes edip ölü taklidi yapmasını" isteyenlere karşı çıkıyor.

En azından şimdilik Sanders, yayılan Trump karşıtı hareketin korku ve öfkesini dizginlemek için ulusal bir kampanya yürütmeye istekli tek seçilmiş ilerici olarak yalnız başına.

Beyaz Saray'ı kaybettiğinden bu yana Washington'daki Demokratlar, Trump'ın hükümet işgücünü azaltmaya, federal denetimi zayıflatmaya ve Musk'a vizyonunu uygulama yetkisi vermeye yönelik agresif hamlelerini durdurmak için tutarlı bir mesaj ya da elçi arkasında birleşmekte zorlanıyor.

Trump karşıtı direnişi organize edecek merkezi bir hareket oluşmadı.

"Etrafınıza bakıyorsunuz, bunu başka kim yapıyor? Hiç kimse" diyen Temsilci Alexandria Ocasio-Cortez, Sanders'ın çabaları hakkında şunları söyledi:

Umudum, Demokratların hücuma geçmesi açısından barajın yıkılması ... Tartışmayı doğrudan halka götürmemiz gerekiyor.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

Independent Türkçe