Batı, Belarus’ta nükleer silah yayma anlaşmasını iptal etme çağrısında bulundu

Kriviy şehri, Rus kuvvetleri tarafından hedef alındı (AFP)
Kriviy şehri, Rus kuvvetleri tarafından hedef alındı (AFP)
TT

Batı, Belarus’ta nükleer silah yayma anlaşmasını iptal etme çağrısında bulundu

Kriviy şehri, Rus kuvvetleri tarafından hedef alındı (AFP)
Kriviy şehri, Rus kuvvetleri tarafından hedef alındı (AFP)

Bugün (15 Haziran Perşembe) Ukrayna’yı destekleyen Batılı ülkeler, Brüksel’deki NATO karargahında Ukrayna Savunma Bakanı’nın da katılacağı bir toplantı yapacak. Toplantıda, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin ayrıntı vermeden birkaç gün önce başlatıldığını söylediği Ukrayna ‘karşı saldırısının’ ilerleyişiyle ilgili en son saha gelişmeleri ele alınacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 14 Haziran’da yaptığı açıklamada “Askeri bloğun üyeleri, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı saldırısını sürdürmek için yeterli silaha erişimini sürdürmesini sağlamalıdır” dedi. Stoltenberg, gazetecilere yaptığı açıklamada, "En önemli şey, Ukraynalıların saldırıya devam etmek için gereken silah, malzeme ve bakıma sahip olduklarından emin olmaktır” dedi. Ukrayna’nın, ağır şekilde güçlendirilmiş Rus hatlarına nüfuz etmeye çalıştığı için zarara uğrayacağının bilindiğini belirten Stoltenberg, “Modern NATO teçhizatı açısından da kayıplar olacaktır” ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri, Ukrayna’nın saldırısının ilerlediğini doğrularken, “Ancak hala emekleme aşamasında ve bu saldırının savaşta bir dönüm noktası olup olmayacağını bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

44 ülke, Rusya ile Belarus arasında Rus taktik nükleer silahlarının komşu ülkede konuşlandırılmasına ilişkin anlaşmadan derin endişe duyduğunu dile getirdi ve iki tarafa anlaşmayı iptal etmesi çağrısı yapıldı. Çağrı, Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Konferansı toplantısında Kiev tarafından yapılan ortak açıklamada ortaya koyuldu.

Öte yandan Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müttefiki Dmitriy Medvedev, 14 Haziran’da “Batı ülkelerinin Kuzey Akımı’nı havaya uçurmadaki kanıtlanmış suç ortaklığından yola çıkarsak, düşmanlarımızın okyanus tabanındaki kablo iletişimini yok etmemizi engelleyecek hiçbir kısıtlamamız yok” ifadelerini kullandı.



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe