Önceden Titanik gezisine çıkan Simpsonlar'ın senaristi, kurtarma çalışmalarından umutlu değil

Titan'ın sahipleriyle üç keşif gezisine çıkan komedi yazarı, denizaltıdaki "neredeyse her seferinde iletişimi kaybetmiş"

Titanik'in batışı sırasında bölgedeki su sıcaklığının -2,2 derece olduğu hesaplanmıştı (Reuters)
Titanik'in batışı sırasında bölgedeki su sıcaklığının -2,2 derece olduğu hesaplanmıştı (Reuters)
TT

Önceden Titanik gezisine çıkan Simpsonlar'ın senaristi, kurtarma çalışmalarından umutlu değil

Titanik'in batışı sırasında bölgedeki su sıcaklığının -2,2 derece olduğu hesaplanmıştı (Reuters)
Titanik'in batışı sırasında bölgedeki su sıcaklığının -2,2 derece olduğu hesaplanmıştı (Reuters)

Titanik gezisine geçen sene katılan, Simpsonlar'ın (The Simpsons) senaristi ve eski dizi sorumlusu Mike Reiss halihazırda devam eden, turistleri taşıyan kayıp denizaltıyı kurtarma görevi hakkında "iyimser hissetmediğini" söyledi.

Batık gemi Titanik'in enkazını keşfetmeyi amaçlayan ve Titan diye bilinen deniz gözlem aracı 18 Haziran Pazar gününden bu yana içindeki 5 kişiyle beraber Atlas Okyanusu'nda kayıp.

Reiss 19 Haziran Pazartesi günü BBC Breakfast'e, "Bunun lojistiğini biliyorum, okyanusun ne kadar engin ve bu aracın ne kadar ufak olduğunu biliyorum" dedi.

Komedi yazarı şöyle ekledi:

Eğer araç dibe kadar inmişse yukarı çıkarmak bir yana, birilerinin araca nasıl erişebileceğini bile bilmiyorum.

Reiss, Titan'ın sahibi OceanGate Expeditions şirketiyle üç farklı dalış yaptığını ve "neredeyse her seferinde iletişimi kaybettiklerini" anlattı.

Senarist şöyle dedi: 

Denizaltıya bindiğimde aklımın bir köşesinde 'Bu şeyden hiç çıkamayabilirim' düşüncesi vardı, bu düşünce hep aklınızda kalıyor.

Reiss, Titan'ın "güzel tasarlanmış bir araç" olduğunu fakat keşif gezisinin doğası itibarıyla sorun çıkma ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

Titan'ın kalitesiz bir gemi olduğunu falan söylemiyorum. Sadece bu tamamen yeni bir teknoloji ve ilerledikçe öğreniyorlar. Ne yapıldığını kavramaya çalışırken pek çok hatanın görüldüğü uzay programının veya havacılığın ilk günlerini hatırlamamız gerekiyor.

Titan'daki 5 kişilik ekipte Britanyalı milyarder kaşif Hamish Harding, ünlü Fransız dalgıç Paul-Henri Nargeolet, Pakistanlı iş insanı Şehzade Davut'la 19 yaşındaki oğlu Süleyman Davut ve OceanGate Expeditions'ın kurucusu Stockton Rush yer alıyor.

Titanik deneyiminin bir bileti 250 bin dolar tutuyor.

Titan'da yer alan 4 günlük acil durum oksijen stoğu perşembe günü TSİ 13.30 civarında tükenecek.

ITV'nin sohbet programı Loose Women'ın 20 Haziran Salı günkü bölümünde Janet Street-Porter, denizaltı turizminin "ahlaki" yönünü sorguladı.

Street-Porter, "Kalpsiz görünmek istemem ama araçtakiler riskleri anlamıştır diye düşünüyorum" dedi.

Çünkü bu tür geziler, uzay gezilerinde ve artık sualtı gezilerinde ve dünyanın en yüksek dağlarına tırmananlarda gördüğümüz yeni bir turizm türü. Sadece dünyanın en zengin kişileri böyle bir turizmi karşılayabiliyor.

Street-Porter, "... Umalım ki birileri onları kurtarmaya çalışırken hayatını tehlikeye atmasın çünkü bu kişiler çok daha az para aldıkları bir işi yapıyor.

Independent Türkçe



İran Cumhurbaşkanı, “Bölgesel Güvenliği Sağlamak” için Pakistan'da

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
TT

İran Cumhurbaşkanı, “Bölgesel Güvenliği Sağlamak” için Pakistan'da

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, bugün iki günlük resmi bir ziyaret için Pakistan'a geldi. Ziyaret sırasında, iki komşu ülke, bölgede ve bölge dışında artan gerilimler ortamında ikili ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Pezeşkiyan, ülkenin doğusundaki Lahor kentine geldi ve yerel medya, uçağının inişini gösteren görüntüleri yayınladı. Eski Başbakan Navaz Şerif ve kızı, Pencap eyaleti başbakanı Meryem Şerif, Pezeşkiyan'ı karşıladı.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İran Cumhurbaşkanı'nın ilk ziyaretinde Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari ve Başbakan Şahbaz Şerif ile görüşmelerde bulunması planlanıyor.

Pakistan dün, İran ile ABD arasındaki gerginliği yatıştırma rolünü sürdüreceğini açıkladı.

Pezeşkiyan, Pakistan'a gitmeden önce yaptığı açıklamada, iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmeye çalıştığını vurgulayarak, iki ülke halkları arasında derin dini ve ideolojik bağlar olduğunu belirtti.

Ziyaretin ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini de belirten Pezeşkiyan, “Bu ziyaret sırasında, bölgesel güvenlik ve sınır meseleleri bizim ve Pakistan'daki değerli kardeşlerimiz için son derece önemlidir. Gerekli koordinasyonu sağlayarak bölgesel güvenliğin tesis edilmesi için var gücümüzle çalışacağız” ifadelerini kullandı.