Lavrov, Wagner’in Rus yönetimine isyanıyla ilgili konuştu:

Lavrov, Wagner’in Rus yönetimine isyanıyla ilgili konuştu:
TT

Lavrov, Wagner’in Rus yönetimine isyanıyla ilgili konuştu:

Lavrov, Wagner’in Rus yönetimine isyanıyla ilgili konuştu:

 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinde Rus güvenlik şirketi Wagner'in yönetime isyanının barışçıl yollarla çözülmesinde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun çabalarını vurguladı.

Lavrov, Russia Today'e verdiği röportajda, Wagner’in Rus yönetimine isyan girişimini değerlendirdi.

Wagner krizinin barışçıl yollarla çözülmesinde Lukaşenko’nun rolüne değinen Lavrov, "24 Haziran sabahı iki liderin (Lukaşenko-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) telefon görüşmesinde Lukaşenko isyancı birliklerin Moskova'ya doğru ilerlemeye devam etmesi halinde kaçınılmaz olarak meydana gelecek kan dökülmesini önlemek için durumun barışçıl yollarla çözülmesinden yana olduğunu defalarca ve ayrıntılı olarak açıkladı. Bu öneri Devlet Başkanı Putin tarafından desteklendi." dedi.

Lavrov, Wagner isyanının etkili olduğu 24 Haziran’da birçok ortak ülke liderinin Rusya Devlet Başkanı Putin’i arayarak destek mesajları verdiklerini ve durumun kontrol altında olacağından emin olduklarını söylediklerini aktardı.

Başarısız isyanın Rusya’nın yabancı ortaklarıyla ilişkilerinde sorun yaratıp yaratmayacağı sorusuna Lavrov, "Ortaklarla ve dostlarla hayır. Geri kalanlar umurumuzda değil. Kolektif Batı’nın bizimle ilişkisi onların inisiyatifiyle bozuldu." değerlendirmesini yaptı.

Lavrov, Batılı ülkelerin "akılları başlarına geldiğinde ve ilişkileri yeniden tesis etmek için öneride bulunduklarında" ne isteyeceklerine bakacaklarını söyledi.

Wagner krizinin Rusya'nın Afrika'da istikrar sağlayıcı bir güç olarak imajı üzerinde olumsuz etkisi yaratıp yaratmayacağı sorusuna Lavrov, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’nin resmi olarak Rusya’dan özel bir askeri şirket talebinde bulunan ülkeler olduğuna işaret ederek, bu ülkelerin Fransızlar ve diğer Avrupalılar tarafından terk edildiğinde haydutlarla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

Söz konusu Afrika ülkelerinin yönetimlerinin güvenliğini sağlamak talebiyle Wagner’e başvurduğunu dile getiren Lavrov, "Wagner’le ilişkilerinin dışında bu ülkelerin bizim yönetimle temasları var. Onların talebi üzerine birkaç yüz asker Orta Afrika Cumhuriyeti'nde eğitmen olarak görev yapıyor. Bu çalışma devam edecek." diye konuştu.

Lavrov ayrıca Afrika-Rusya Zirvesi için hazırlıkların tam hızıyla devam ettiğini söyledi.

24 Haziran olaylarıyla ilgili Batı'nın "hayali gerçek gibi gösterme" yöntemine kapıldığını belirten Lavrov, "Rusya’daki olayların nasıl yansıtıldığına baktım. CNN, ABD istihbaratının birkaç gün öncesinden isyan hazırlıklarından haberi olduğunu ancak isyanın başarılı olacağı umuduyla kimseye söylememe kararı aldığını yazdı. CNN dün ABD istihbarat analistlerine dayandırdığı bir haber yayınladı. Habere göre, (Wagner'in kurucusu Yevgeniy) Prigojin’in Moskova'ya yürüyüşünün gerçekte olduğundan çok daha fazla direnişle karşılaşması ve çok daha kanlı olması bekleniyordu." diye konuştu.

Lavrov, Rusya’nın Zaporijya nükleer santralinde terör saldırısı planladığı yönündeki iddiaları "saçmalık” olarak nitelendirdi.



Trump: Malezya'da Tayland ve Kamboçya arasında barış anlaşması imzalayacağız

ABD Başkanı Donald Trump, Katar'da aktarma yapan Air Force One uçağında basın mensuplarına konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Katar'da aktarma yapan Air Force One uçağında basın mensuplarına konuşuyor (Reuters)
TT

Trump: Malezya'da Tayland ve Kamboçya arasında barış anlaşması imzalayacağız

ABD Başkanı Donald Trump, Katar'da aktarma yapan Air Force One uçağında basın mensuplarına konuşuyor (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Katar'da aktarma yapan Air Force One uçağında basın mensuplarına konuşuyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social'da yaptığı paylaşımda, Malezya'da bugün Tayland ile Kamboçya arasında bir barış anlaşmasının imzalanacağını duyurdu.

Truth Social'da yaptığı paylaşımda Trump şu ifadeleri kullandı: “Kamboçya ve Tayland arasında gururla arabuluculuk yaptığım büyük Barış Anlaşmasını imzalamak üzere Malezya'ya gidiyorum. Ne yazık ki, Tayland Kraliçesi annesi vefat etti. Tayland'ın büyük halkına başsağlığı diliyorum. Uçağımız indiğinde, onların harika Başbakanını göreceğim. Bu önemli etkinliğe herkesin katılabilmesi için, varır varmaz Barış Anlaşmasını imzalayacağız. Yakında görüşürüz! Başkan DJT”

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) zirvesine katılmak üzere Kuala Lumpur'a giden Trump, “Vardığımız anda barış anlaşmasını imzalayacağız” dedi.

Trump, Temmuz ayında 40'tan fazla kişinin hayatını kaybettiği sınır çatışmalarının ardından iki ülke arasında ateşkes sağlandı.


PKK: Abdullah Öcalan’ın onayıyla Türkiye’deki tüm güçlerimizi geri çekiyoruz

PKK: Abdullah Öcalan’ın onayıyla Türkiye’deki tüm güçlerimizi geri çekiyoruz
TT

PKK: Abdullah Öcalan’ın onayıyla Türkiye’deki tüm güçlerimizi geri çekiyoruz

PKK: Abdullah Öcalan’ın onayıyla Türkiye’deki tüm güçlerimizi geri çekiyoruz

PKK, “Barış ve Demokratik Toplum” sürecini ikinci aşamaya taşımak için Türkiye’deki güçlerini geri çektiklerini duyurdu.

PKK, Türkiye’de devam eden “Barış ve Demokratik Toplum” adını verdikleri sürecin önünü açmak amacıyla attığı adımı Kandil’de bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.

Açıklamada, PKK 12’nci Kongre kararları kapsamında ve Abdullah Öcalan’ın onayıyla Türkiye’deki tüm güçlerini geri çekmeye başladıklarını duyurdu. Açıklamada, 12. Kongre kararlarına bağlıyız. Bunların pratikleşmesi için hukuki ve siyasi yaklaşımlar gecikmeden gösterilmelidir vurgusu yapıldı.


Rusya’dan El Kaide kuşatması nedeniyle yakıt krizine sürüklenen Mali'ye yardım eli

Mali ordusu, komşu ülkelerdeki limanlardan gelen yakıt tankerlerini terör saldırılarından korumaya çalışıyor (AFP)
Mali ordusu, komşu ülkelerdeki limanlardan gelen yakıt tankerlerini terör saldırılarından korumaya çalışıyor (AFP)
TT

Rusya’dan El Kaide kuşatması nedeniyle yakıt krizine sürüklenen Mali'ye yardım eli

Mali ordusu, komşu ülkelerdeki limanlardan gelen yakıt tankerlerini terör saldırılarından korumaya çalışıyor (AFP)
Mali ordusu, komşu ülkelerdeki limanlardan gelen yakıt tankerlerini terör saldırılarından korumaya çalışıyor (AFP)

Rusya’dan gelen bir heyet, cuma günü Mali’nin başkenti Bamako'yu ziyaret ederek geçici Cumhurbaşkanı General Assimi Goïta ile görüştü.  Ülke, El Kaide'nin başkent Bamako başta olmak üzere büyük şehirlere uyguladığı kuşatma nedeniyle ciddi bir kriz yaşarken, yakıt ve tahıl sevkiyatlarının yakında şehirlere ulaşacağı bildirildi.

El Kaide ile bağlantılı Ensaruddin örgütü, eylül ayı başlarında Batı Afrika limanlarından Mali'ye mal taşımacılığını engelleyeceğini ve özellikle yakıt tankerlerini hedef alacağını duyurdu.

Başkent Bamako ve ülkenin diğer büyük şehirlerindeki benzin istasyonlarının önünde, sınırlı miktardaki yakıttan alabilmek için saatlerce bekleyen arabalardan ve motosikletlerden uzun kuyrukları oluşuyor. Mali ordusu, komşu ülkelerin limanlarından, özellikle Dakar ve Abidjan'dan gelen ve genellikle teröristler tarafından ateşe verilen yakıt tankerlerini korumak için mücadele ediyor.

Kriz devam ederken Rusya’dan Afrika Sermaye Otoritesi Koordinasyon ve Operasyon Direktörü Alexey Kulikov başkanlığındaki bir heyet Bamako'ya geldi. Rusya Afrika Sermaye Otoritesi, başta Mali, Nijer ve Burkina Faso (Sahel ülkeleri) olmak üzere Moskova ile stratejik ortaklıkları olan Afrika ülkelerine odaklanan bir Rus finansman kuruluşudur.

Heyet, Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo'nun da katıldığı toplantıda, Mali'nin geçici Cumhurbaşkanı General Assimi Goïta ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüşmelerde bulundu. Görüşmelerin sonunda Rus yetkili Kulikov, ziyaretin, Sovyetler Birliği döneminden bu yana iki ülke arasındaki tarihi dostluğu yansıtan uzun soluklu iş birliği kapsamında, Malili yetkililere tahıl ve gübre sevkiyatlarının yakında ulaşacağını bildirmeyi amaçladığını açıkladı.

İki ülke, ‘stratejik ortaklık’ taahhütlerini yeniden teyit ederken görüşme, Bamako'nun ciddi yakıt kıtlığı içinde olduğu ve sık sık yaşanan tedarik kesintileriyle boğuştuğu bir dönemde aylık 160 bin ila 200 bin ton petrol, buğday ve gübre gibi ürünlerin tedarikini içeren hayati bir destek paketinin duyurulmasıyla sonuçlandı.

İki taraf, bu malzemelerin Mali'ye nasıl ulaşacağı konusunda bilgi vermedi. Mali, El Kaide tarafından kuşatılan ve neredeyse tamamen komşu ülkelerin limanlarına bağımlı olan bir kara ülkesi. Öte yandan Mali ordusu, Kremlin'e doğrudan bağlı Afrika Kolordusu’nun desteğiyle, ablukayı kırmak için haftalardır büyük çaplı bir askeri operasyon yürütüyor.

Kulikov, Mali'nin geçici Cumhurbaşkanı General Goïta ile görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Mali'yi Rusya için ‘stratejik bir ortak’ olarak nitelendirerek, Mali'nin ‘Rusya ile Batı Afrika ülkeleri arasında ekonomik bir köprü görevi gördüğünü’ de sözlerine ekledi.

Görüşmelerde ekonomik iş birliği bağlamında, Ruslar tarafından yürütülen ve birkaç ay önce temeli atılan Mali'deki altın rafinerisi projesi de ele alındı. Kulikov, projenin ‘somut ilerleme kaydettiğini’ doğrulayarak, yönetim kurulunun ilk toplantısının önümüzdeki ay Rusya’dan yeni bir heyetin Bamako'ya yapacağı uzun ziyaret sırasında gerçekleştirileceğini açıkladı.

Gözlemcilere göre Rusya’dan Mali’ye yapılan bu ziyaret, karmaşık güvenlik ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya olan ve eski Batılı ortaklarıyla yaşanan kopukluk nedeniyle stratejik ihtiyaçlarını karşılayabilecek ortaklar arayan Mali’deki geçiş dönemi yetkilileri için çok hassas bir zamanda gerçekleşti.