Genç Pakistanlı Emanullah Han, başkent İslamabad yakınlarındaki bir kurban pazarında müşterilerini cezbetmek için develere kına desenleri çiziyor. Bu yıl müşteriler, kurban kesmek için yüksek enflasyon nedeniyle sıkıntı çekiyor.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere Pakistan’daki yüzlerce hayvan yetiştiricisi, perşembe günü başlayan bayram için hayvanlarını satma umuduyla iki haftadır İslamabad ile Rawalpindi arasındaki hayvan pazarlarında kamp kurdu.
Ancak mayıs ayında yüzde 38’e ulaşan rekor enflasyonla birlikte bu yıl kurban pazarları daha tenhaydı.
Han’ın kuzeni Zekeriya, geçen yıl iyi karlar elde ettikten sonra pazara 18 deve getirdi ancak şu ana kadar sadece bir tanesini satabildi.
21 yaşındaki Zekeriya, AFP’ye yaptığı açıklamada “Halkın satın alma gücü yok oldu. Müşteriler pazara gelmiyor ve gelenler hayvanların fiyatlarının yüksek olması nedeniyle eli boş dönmeyi tercih ediyor” dedi.
Develer, keçi veya koyunlara kıyasla daha fazla sayıda ihtiyaç sahibine dağıtılabildiği için Pakistanlıların bayramlarda en tercih edilen kurban oluyordu
Ancak bu asırlık gelenek, yüksek fiyatlar nedeniyle orta sınıftan birçok insan için zor bir hal aldı.
46 yaşındaki inşaatçı alıcı Ali Ekber “Gelirimiz aynı ama fiyatlar çok yüksek. Bu kadar parayı nereden bulacağız?” diye sordu.
Tek bir devenin fiyatı 1 milyon rupiye (3 bin 200 euro) ulaşabiliyor.
Zekeriya, alıcıları cezbetmek amacıyla içlerinden birine deveyi yalnızca 700 bin rupi karşılığında vereceğini söyledi ancak 56 yaşında bir müşteri, daha ucuza satılan boğa ahırlarına gitmeyi tercih etti.
İslamabad kurban pazarında 250’den fazla deve ve binlerce inek, boğa, keçi ve koyun bulunuyor. Bir buzağının fiyatı 500 bin rupiye (Bin 600 euro) ulaşırken, bir koyunun fiyatı 50 ile 150 bin rupi arasında değişiyor.
Hayvan satıcıları, enflasyon ve sınırlı satışların yanı sıra piyasada kendilerine uygulanan vergiler, artan yem fiyatları ve hayvanları nakliyesi için kamyon kiralama maliyeti gibi başka sorunlarla da karşı karşıya kalıyor.
Zekeriya üzüntüyle, “Bu yıl milyonlarca rupi kaybedeceğim” dedi.
Birçok satıcı bu yıl büyük bir hayal kırıklığıyla evlerine dönecek. Onlardan biri olan, Pakistan’ın kuzeybatısındaki Mardan bölgesinden bir çiftçi olan Bakht Zaman, pazara 10 deve getirdi ve şimdiye kadar sadece birini 500 bin rupiye satabildi.
Diğer yandan Hak Navaz adlı müşteri, “Pakistan rupisinin değeri düştü. Bu kadar pahalı hayvanları kim alacak?” diye sorarak duruma ilişkin hoşnutsuzluğunu dile getirdi.