Somali Cumhurbaşkanı, ‘ülkenin durumunu’ iyileştirmek için eski liderlerden yardım istiyor

Eş-Şebab saflarında önde gelen bir lider de dahil olmak üzere çok sayıda kayıp verildi.

Somali Cumhurbaşkanı’nın ülkenin eski liderleriyle toplantısından (SONNA)
Somali Cumhurbaşkanı’nın ülkenin eski liderleriyle toplantısından (SONNA)
TT

Somali Cumhurbaşkanı, ‘ülkenin durumunu’ iyileştirmek için eski liderlerden yardım istiyor

Somali Cumhurbaşkanı’nın ülkenin eski liderleriyle toplantısından (SONNA)
Somali Cumhurbaşkanı’nın ülkenin eski liderleriyle toplantısından (SONNA)

Somali Devlet Başkanı Hassan Şeyh Mahmud, başkent Mogadişu'da liderler, eski hükümet başkanları ve eski cumhurbaşkanlarının katıldığı ilk kez gerçekleşen bir toplantının açılışını yaptı. Enformasyon Bakanı Daoud Gamea, dün (Çarşamba) gerçekleşen toplantının "ülkenin durumuyla ilgili ufuk açacağını" söyledi. Bakan, toplumun tüm kesimleriyle istişareye dayalı federal devlet politikasını uygulamak için eyalet liderleri, eski liderlerin "federal cumhuriyetin kaderi" konusundaki tavsiyelerini dinlerken, böyle bir toplantının ilk kez düzenlediğini vurguladı.

Somali Ulusal Haber Ajansı (SONNA), toplantıyı “istişareye dayalı ve önemli” bir toplantı olarak tanımladı ve ülkenin durumunun tartışılması için iki gün süreceğini belirterek, önemli kararların alınması konusunda tavsiye ve görüş alışverişinde bulunmak için federal hükümetin programı çerçevesinde yapıldığına dikkat çekti.

Somali, 2004 yılı başlarında kurulan ve ülke içinde gerçekleştirilen çok sayıda bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenen El-Kaide örgütüyle bağlantılı Eş-Şebab hareketine karşı yıllardır bir savaş yürütüyor. Bununla bağlantılı olarak, Somali ordusunun Danab olarak bilinen özel kuvvetleri dün Orta Juba vilayetindeki Wil Maro bölgesinin banliyösünde Eş-Şebab hareketi saflarında intihar saldırılarından sorumlu bir saha komutanı ve iki yardımcısını öldürdü.

fde
Aşağı Şabel vilayetindeki askeri operasyon sırasında Somalili askerler (Somali Ulusal Haber Ajansı)

SONNA, sayı vermeden askeri operasyon sonucunda hareket saflarında ölenlerin ve yaralananların olduğunu ve ellerindeki askeri teçhizatların imha edildiğini bildirdi.

Somali devlet televizyonu ise ülkenin güneyinde düzenlenen askeri bir operasyonda aralarında saha komutanlarının da bulunduğu 50 Eş-Şebab mensubunun öldürüldüğünü duyurdu. Ordu ve Jubaland vilayetindeki yerel güçlerin salı akşamı, 2008 yılından beri Eş-Şebab’ın kontrolündeki tek bölge olan Aşağı Juba bölgesinde bulunan Wil Maro kasabasında ortak bir operasyon düzenlediğini bildirdi. Kasabada Eş-Şebab unsurlarıyla çatışma yaşandığı ve çatışma sonucunda Eş-Şebab saflarında aralarında saha liderlerinin de olduğu 50 savaşçının öldüğünü kaydetti ancak kimliklerini açıklamadı.

sc
Mogadişu’daki Somali güvenlik güçleri (AFP)

Ortak kuvvetlerin hareketin kalelerini yok ettiğini ve teröristlerin elindeki askeri teçhizata el koyduğunu bildirdi. Ordunun askeri operasyonu hakkında hareketten herhangi bir açıklama gelmedi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Somali hükümeti, El-Kaide bağlantılı bu harekete karşı yıllardır savaş yürütüyor. 2004’ün başlarında kurulan hareket, ülke içinde gerçekleşen çok sayıda bombalamanın sorumluluğunu üstlenmişti.

Öte yandan Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Nur, Ürdün Genelkurmay Başkanı Yusuf Huneyti ile iki ülke arasında savunma alanındaki ilişkilerin güçlendirilmesini görüştü. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, şu anda Ürdün’ü ziyaret eden Nur’un Huneyti’ye, ülkenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden teröre karşı Somali ordusunun yaptığı son askeri operasyonlar hakkında bilgi verdiği belirtildi.



'Mossad önümüzdeki yıllarda da İran'da kalacak', Barnea gizli operasyonları ilk kez açıkladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Mossad Başkanı David Barnea (DPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Mossad Başkanı David Barnea (DPA)
TT

'Mossad önümüzdeki yıllarda da İran'da kalacak', Barnea gizli operasyonları ilk kez açıkladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Mossad Başkanı David Barnea (DPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Mossad Başkanı David Barnea (DPA)

Mossad Başkanı David Barnea, nadir görülen bir hareketle, teşkilatın İran içindeki operasyonları hakkında heyecan verici ayrıntıları açıkladı. Barnea, İsrail'in "önümüzdeki yıllarda" da İran içinde istihbarat varlığını sürdüreceğini vurguladı.

Barnea, 13 Haziran'da ve sonrasında İran hedeflerine yönelik gizli operasyonlara katılan Mossad ajanlarına yaptığı konuşmada, elde edilen başarıları "hayal gücünün ötesinde" olarak nitelendirdi. Mossad’ın askeri liderlere ve nükleer bilim adamlarına yönelik suikastlar, nükleer tesislerde patlamalar, insansız hava araçları (İHA) ve balistik füze üretim tesisleri gibi karmaşık operasyonlar gerçekleştirdiğini vurguladı.

İran içinde yüzlerce ajan

Mossad Başkanı, daha önce benzeri görülmemiş bir ifşaatla, operasyonların en yoğun olduğu dönemde İran topraklarında “yüzlerce ajan” çalıştırdıklarını ve son gerilimin başlangıcından bu yana İran rejiminin kafasını karıştırdıklarını itiraf etti.

Bu operasyonların aylar ve yıllar süren dikkatli istihbarat çalışmalarının bir sonucu olduğunu ve icra anının uzun hazırlıkların ve “sahnenin ciddiyetinin” derinlemesine anlaşılmasının ardından geldiğini vurguladı.

Barnea, bu operasyonlardaki “hayati iş birliği” için İsrail askeri istihbaratına, Genelkurmay Başkanı General Eyal Zamir'e ve ABD istihbarat servisine (CIA) teşekkür etti.

Gazze'deki rehinelerin iadesi taahhüdü

Gazze cephesiyle ilgili olarak Barnea,, Mossad'ın 50 İsrailli rehinenin tamamını iade etme taahhüdünü yineledi ve 20'sinin hala hayatta olduğunu, ikisinin durumunun ise hala belirsiz olduğunu ifade etti.

İran içindeki operasyonların nadir görüntülerini yayınladı

Kayda değer bir gelişme olarak Mossad, İsrail Hava Kuvvetleri ile iş birliği içinde İran tesislerinin İHA’larla hedef alındığını gösteren nadir videolar yayınladı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Ajanların yüzlerinin bulanıklaştırıldığı videolarda İran'ın balistik füze mevzilerini ve hava savunma sistemlerini hedef alan saldırılar görülüyor.

Bu İHA’lardan bazılarının, yakın zamana kadar resmi olarak tanınmadan gölgede yürütülen gizli operasyonlarda, İran topraklarının içinden fırlatıldığı tahmin ediliyor.

İran daha önce de Mossad'ı Haziran 2021'de Karaj nükleer tesisine düzenlenen İHA saldırılarından sorumlu olmakla suçlamıştı.