Netanyahu, 10 milyon sol görüşlü Yahudiyi yok etmek isteyen bir yoldaşını partiden ihraç etti

Netanyahu ile Itzik Zerka
Netanyahu ile Itzik Zerka
TT

Netanyahu, 10 milyon sol görüşlü Yahudiyi yok etmek isteyen bir yoldaşını partiden ihraç etti

Netanyahu ile Itzik Zerka
Netanyahu ile Itzik Zerka

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun talimatıyla, 10 milyon sol görüşlü Yahudi'nin öldürülmesini isteyen Likud Partisi’nin bir saha lideri, tespit edildikten sonra Likud Partisinden ihraç edildi. Likud Partisi, dün (Pazar) yayınladığı özel bildiriyle, parti üyesinin davranışını kınadığını ve Likud gibi demokratik bir partide ona yer olmadığını belirtti.

İhraç edilen Itzik Zerka, sola yönelik gösterileriyle tanınan bir isim. Zerka, son haftalarda iktidarın, hükümet sistemini değiştirme ve yargıyı zayıflatma planını protesto eden gösterilere katılarak protestoculara karşı açık tepkilerde bulunuyor.

as
Göstericiler, perşembe günü Kudüs'te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun evinin yakınında gerçekleştirdikleri protestolarda (EPA)

Zerka’nın Tel Aviv'de cumartesiyi pazara bağlayan gece düzenlenen bir gösteride, sayıları yaklaşık 180 bin olan göstericilerin yüzlerine tükürdüğü ve bağırdığı, ses ve videolarla belgelendi. Görüntülerde bir göstericiye “Sen Aşkenaz’sın” diyen Zerka’nın , “Alman Nazizminin elinde yakılan 6 milyon Yahudi'den kurtulmanın gururunu yaşıyorum. Senin gibi 10 milyon daha alması için Tanrı'ya dua ediyorum.” dediği görülüyor.

Söz konusu açıklamaları belgeleyen videonun yayınlanması, sosyal ağlarda infial dalgasına yol açtı ve bu çatışmaya, tartışmaya ve karşılıklı hakaretlere dönüştü. Ancak Netanyahu sarf edilen sözleri hemen eleştirerek, partisinin bu tür çirkin davranışlarda bulunan kişilerin üyeliğine müsamaha göstermediğini açıkladı.

Likud, Zerka'nın partiden ihraç edilmesiyle ilgili bir de açıklama yaptı. Açıklamada “Tüm partilerde şiddet içeren siyasi söylemler var. Bunlar ortadan kaldırılmalı ve ortak düşmanlar karşısında birliğe dönüş yapılmalı” ifadeleri yer aldı.

Sonuç olarak Zerka, sarf ettiği sözler için özür dilediği bir video yayınladı ve sözlerinin kendisine bağıran bir göstericiye yanıt olarak söylediğini iddia etti. Zerka, göstericinin kendisine “Siz Faslıları yakacağız” ve “Seni Fas'tan getirirken bir hata yaptık, yakılmalısın” dediğini iddia etti.

asde
Cumartesi günü Tel Aviv'de koalisyon hükümetine karşı düzenlenen protestoya katılan bir genç kız (Reuters)

Ancak muhalefet, Zerka'yı İsrail'deki herhangi biriyle karşılaştırmayı reddetti. Protesto liderliği, Zerka'nın göstericilere sözlü ve fiziksel saldırılar düzenleyen yüzlerce sağcı aktivistten yalnızca biri olduğunu söyledi. Zira geçmişte kendilerine karşı büyük gösteriler düzenlemeye çalıştılar. Bir kez başardılar ve sonra durdular. Halk, yanlarında olmadığı için kızgınlar. Likud liderlerinden ve müttefiklerinden aldıkları cesaret nedeniyle saldırıyorlar.

asde
Zerka’nın kişisel Facebook hesabından Başbakan ile ilişkisini gösteren bir fotoğraf

Yedioth Ahronoth gazetesi dün (Pazar), Likud üyesi Zerka'nın önceki diğer pozisyonlarını belgeleyen bir haber yayınladı. Şarku’l Avsat’ın haberden edindiği bilgiye göre Zerka son üç yıl içinde, hükümet karşıtı göstericilere sopalarla saldırmak ve bir göstericinin gözlerini oymak veya korkunç bir trafik kazası geçirmesine neden olması için Tanrı'ya dua etmek de dahil olmak üzere, şiddetli ve ırkçı tutumlar sergilediği görünüyor. Zerka’nın Facebook sayfası incelendiğinde, onun Netanyahu'yu kucakladığı, onunla ve Likud'daki diğer liderlerle birlikte resimler çektirdiği görülüyor.



Macron: Önümüzdeki eylül ayında Suudi Arabistan ile birlikte İki Devletli Çözüm Konferansı’na başkanlık edeceğiz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (EPA)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (EPA)
TT

Macron: Önümüzdeki eylül ayında Suudi Arabistan ile birlikte İki Devletli Çözüm Konferansı’na başkanlık edeceğiz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (EPA)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (EPA)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Suudi Arabistan ile birlikte eylül ayında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantıları sırasında New York'ta düzenlenecek olan iki devletli çözümün uygulanmasına ilişkin uluslararası konferansa başkanlık edeceğini açıkladı.

Macron, sosyal medya platformu X’teki resmi hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “İsrail'in Gazze Şeridi'nde hazırladığı askeri saldırı, her iki halk için de gerçek bir felakete yol açacak ve bölgeyi kalıcı bir savaşa sürükleyecektir” dedi.

Macron, ‘bu savaşı sona erdirmenin tek yolunun Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkes sağlanması, tüm rehinelerin serbest bırakılması, halka büyük ölçekli insani yardım ulaştırılması, Hamas'ın silahsızlandırılması ve Filistin Yönetimi'nin Gazze Şeridi'ndeki rolünün güçlendirilmesi’ olduğuna inanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı bunun için ‘Gazze Şeridi'nde istikrarı sağlamak üzere uluslararası bir misyonun görevlendirilmesi ve hem İsrail hem de Filistin halklarının beklentilerini karşılayan siyasi bir çözümün geliştirilmesi için çalışılması’ gerektiğini belirtti.

Macron, ‘iki devletli çözümün rehinelerin aileleri, İsrailliler ve Filistinliler için tek güvenilir yol olduğunu’ kaydetti.

Suudi Arabistan ve Fransa, 28-29 Temmuz tarihlerinde New York'taki BM genel merkezinde bakanlar düzeyinde Filistin Sorununun Barışçıl Çözümü ve İki Devletli Çözümün Uygulanması için Uluslararası Konferans’a başkanlık etti.

(foto altı) Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, 28 Temmuz'da New York'ta düzenlenen iki devletli çözüm konulu bakanlar konferansının açılışında konuşma yaptı. (AFP)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan konferanstaki konuşmasında, ülkesinin, bölgedeki tüm halklar için güvenlik, istikrar ve refahın sağlanmasının, Filistin halkına adalet sağlanması ve onların meşru haklarını elde etmelerinin sağlanmasıyla başladığına inandığını vurguladı. Prens Faysal bin Ferhan’a göre bu hakların başında, 4 Haziran 1967 sınırları içinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devletin kurulması geliyor.

Prens Faysal bin Ferhan, “Bu sadece siyasi bir tutum değil, bağımsız bir Filistin devletinin bölgede gerçek barışın anahtarı olduğuna dair sağlam bir inanç... Konferans, iki devletli çözümü uygulamaya koyma, işgali sona erdirme ve Ortadoğu'da barış için acil ve sürdürülebilir bir vizyon gerçekleştirme yolunda bir dönüm noktası” ifadelerini kullandı.

(video)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, ‘konferans ve İki Devletli Çözümün Uygulanması için Küresel Koalisyon'un çalışmaları aracılığıyla, Filistin halkının kapasitelerini geliştirme ve ulusal kurumlarını güçlendirme çabalarını desteklemek için uluslararası düzeyde koordineli çabaların önemini’ vurguladı.

Prens Faysal bin Ferhan, Macron’un, ülkesinin Filistin devletini tanıma niyetini açıklamasına övgüde bulunarak, bunu ‘Filistin halkının bağımsız devlet kurma hakkına yönelik artan uluslararası desteği yansıtan ve iki devletli çözümün gerçekleştirilmesine elverişli bir uluslararası ortam yaratmaya katkıda bulunan tarihi bir adım’ olarak nitelendirdi.

Bakanlar konferansına katılan ülkeler, Filistinliler ve İsrailliler arasında adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışın sağlanması için çalışmak üzere bir ‘yol haritası’ üzerinde anlaştılar. Bu yol haritası, Filistin devletinin tanınmasını artırmayı ve Gazze Şeridi'ndeki savaşı ve insani felaketi durdurmak için daha fazla diplomatik çaba sarf etmeyi amaçlıyor.

Bakanlar konferansının nihai belgesi, ‘Filistin meselesine ilişkin BM'nin devam eden sorumluluğunu’ ve İsrail'in 1967'de ele geçirdiği toprakları işgaline son verilmesi gerektiğini yineledi. Belge ayrıca, ‘insani hukuk ve insan hakları hukuku dahil olmak üzere uluslararası hukuka saygının’ önemini vurguladı ve ‘Filistinli sivilleri korumak için önlemler’ alınması çağrısında bulundu.

Belge, ‘yerleşim faaliyetlerinin, ev yıkımlarının ve tüm şiddet ve provokasyon eylemlerinin derhal durdurulması’ çağrısında bulundu. İsrail'in işgal altındaki topraklardan çekilmesi çağrısının yanı sıra, Filistinlilere kendi kaderini tayin etme ve kendi devletlerini kurma hakkı verilmesi ve mülteci sorununa ‘adil bir çözüm’ bulunması çağrısında bulundu.