NATO’dan Kosova’ya Bayraktar uyarısı

NATO, Kosova’yı SİHA satın almanın sonuçları konusunda uyardı

Kosova’daki KFOR gücünden 2 Amerikan askeri (AP)
Kosova’daki KFOR gücünden 2 Amerikan askeri (AP)
TT

NATO’dan Kosova’ya Bayraktar uyarısı

Kosova’daki KFOR gücünden 2 Amerikan askeri (AP)
Kosova’daki KFOR gücünden 2 Amerikan askeri (AP)

Kosova’daki NATO güçleri, Kosova hükümetini, Türkiye’den yakın zamanda aldığı silahlı insansız hava araçları (SİHA) almasının sonuçları konusunda uyardı. NATO’nun Kosova Gücü (KFOR) hala Kosova hava sahasından sorumlu olduğunu vurguladı.

KFOR açıklamasını, Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin Türkiye’den Bayraktar TB-2 tipi SİHA’ları satın aldığını açıklamasından bir gün sonra yaptı.

KFOR yaptığı açıklamada, “Bayraktar TB-2 SİHA’ları da dahil olmak üzere tüm kategorilerdeki İHA VE SİHA’ların kullanımı ve ilgili kısıtlamalarla ilgili olarak Kosova’daki KFOR, Kosova hava sahasıyla ilgili birincil otorite sahibidir” ifadelerine yer verdi.

Kosova’da Mayıs ayında etnik Sırp protestocularla çıkan çatışmada KFOR saflarında 30’dan fazla kişinin yaralanmasına neden olan protestolar dahil olmak üzere, kuzeydeki ağırlıklı olarak Sırp bölgelerinde aylarca süren huzursuzluğun ardından gerginlik halen had safhada.

Kurti, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ile bu hafta Brüksel’de görüşecek ve bu da her 2 tarafa da gerginliği kontrol altına almak için artan baskı uyguluyor.

Geçtiğimiz Pazar günü sosyal medyada Kurti’nin yeni SİHA’ların yanında göründüğü fotoğraflar yayınladı. Kurti, “Türkiye’den aldığımız Bayraktar TB-2 SİHA’larını ordumuzun cephaneliğine ekledik. Kosova artık her zaman daha güvenli ve daha gururlu” ifadelerini kullandı.

Hükümet Kosova güvenlik güçlerini, 3 bin yedek unsurun ekleneceği 5 bin kişilik bir orduya dönüştürmeye çalışıyor.

Kosova güvenlik güçleri, yangınla mücadele, patlayıcı mühimmat imhası ve arama kurtarma misyonları gibi sivil operasyonlar yürütüyor.

Ancak KFOR, NATO üyeleri ve ortakları arasında dağıtılan 27 ülkeden 4 bin 500 unsurla Kosova’nın en yüksek güvenlik kurumu.

KFOR, etnik Arnavut bağımsızlık savaşçıları ile Sırp güçleri arasındaki savaşın (1998-1999) sona ermesinden bu yana Kosova’da bulunuyor.

Kosova’da etnik Arnavut çoğunluğu var, ancak etnik Sırplar kuzeyde Sırbistan sınırına yakın birçok bölgede bulunuyor.

Kuzey, Kosova’nın 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana bölünmeler ve huzursuzluklarla parçalandı.

Belgrad, Çin ve Rusya ile birlikte Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Türkiye üretimi Bayraktar TB-2 SİHA’ları, geçen yıl Rus işgalinin başlamasının ardından kullanıldığı Libya ve Azerbaycan’ın ardından Ukrayna’da etkinliğini kanıtladı.



Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
TT

Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama dün yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya uygulaması "Tik Tok"u gelecek yıldan itibaren en az bir yıl süreyle kapatacağını duyurdu.

Tiran'da Arnavut öğretmenler, ebeveynler ve psikologlarla yaptığı toplantıda Rama, "(TikTok) mahallenin haydutudur" dedi ve Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre “bu haydutu mahallemizden bir yıl boyunca kovacağız" ifadelerini kullandı.

Rama, hükümetin "öğrenci eğitimine hizmet eden ve ebeveynlerin çocuklarının yolculuğunu takip etmelerine yardımcı olan" programlar başlatacağına dikkat çekti. Bir yıl boyunca tamamen herkese kapatacağız” diye vurguladı ve “Arnavutluk'ta TikTok olmayacak” dedi.

Reuters'ın haberine göre Rama şunları söyledi: “Bugünkü mesele çocuklarımız değil, bugünkü mesele biziz, bugünkü mesele toplumumuz, bugünkü mesele TikTok ve çocuklarımızı ele geçiren diğer uygulamalar.”

Tartışmalı uygulamanın yasaklanması, Tiran'da bir okul yakınlarında sosyal medya tartışmasıyla başlayan kavgada bir öğrencinin ölmesi ve diğerinin de yaralanmasının ardından bir aydan kısa süre sonra geldi.

Bu olay, ülkede ebeveynler, psikologlar ve eğitim kurumları arasında sosyal ağların gençler üzerindeki etkisi konusunda bir tartışma başlattı.

Rama sordu “Çin'de TikTok, öğrencilerin eğitim materyallerini nasıl alabileceklerini, doğayı nasıl koruyacaklarını, gelenekleri nasıl koruyacaklarını teşvik ediyor, ancak Çin dışındaki TikTok'ta sadece pislik ve balçık görüyoruz. Buna neden ihtiyacımız var?”

Sonsuz kısa video akışlarıyla gençlerin ilgisini çeken uygulamanın dünya çapında bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.

TikTok, ABD'de casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı ve Romanya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini aşırı sağcı bir aday lehine etkilemek için kullanıldığı iddiaları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından soruşturma altında.

Birçok ülkede devlet kurumları çalışanlarının bu sosyal medya platformunu kullanması yasaklandı. Aralarında Fransa, Almanya ve Belçika'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesi, çocukların sosyal medya kullanımına kısıtlamalar getirdi.