Avrupa'nın refahı, başta Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık olmak üzere kıta genelinde kötüleşen ekonomik koşulların etkisiyle öfkeleri biriken Avrupalıların çoğunluğunun uykularını kaçıran bir saplantı haline gelen hayat pahalılığı nedeniyle tehdit altında.
Dünya on yıllardır Avrupa Birliği (AB) ülkelerini bir refah, güvenlik ve istikrar vahası, iyi iş fırsatları ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunun vatandaşlarını umutsuzluğa ve içe kapanıklığa sürükleyen endemik savaş, kargaşa ve krizlerden uzak daha iyi bir gelecek inşa etmenin kaynağı olarak gördü. Bu da birçoğunu vaat edilen Avrupa topraklarına ulaşmak için her türlü riski almaya itti.
Ancak bu manzara son yıllarda değişti ve Avrupa sahnesinin gökyüzünde fırtınalar koptu, suları Avrupa projesinin temel direklerinden biri olan refah sistemini tehdit eden ekonomik krizlerin ve yapısal değişikliklerin art arda gelmesiyle oluşan öfke ve endişe akıntılarıyla kesişmeye başlayan gölün dinginliğini bozdu. Birleşik Krallık, Avusturya, Almanya ve Çek Cumhuriyeti'nde kitlesel protestolarla dolu bir kışın ardından Avrupa, özellikle Emmanuel Macron'un ifadesiyle refahın sonunun geldiğini kabul etmeyi reddeden Fransa'da öfkeli bir bahara tanık olurken, Avrupalıların çoğunluğu refah devletinin temellerinin hızla aşındığını, sağlık ve örgün eğitim gibi temel hizmetlerin kötüleştiğini, ev sahibi olmanın bir lüks haline geldiğini ve orta sınıfın çöküşün eşiğinde olduğunu düşünüyor.
Tüm bunlar, özellikle AB'den çıkışının ardından Birleşik Krallık'ın yaşadığı gibi Avrupa'nın uzun yıllardır tanık olmadığı genel grevlere ya da geçtiğimiz baharın başlarında Almanya'da ulaşım sektörünü felç eden greve veya Portekiz'in bazı şehirlerinde ulaşım maliyetlerinin yüksekliğine karşı düzenlenen kitlesel protestolara neden oldu. Avrupa ülkelerinin çoğunda hiperenflasyona karşı düzinelerce gösteri düzenlendi.