Çin, Japonya Başbakanı Kişida'nın Yasukuni Tapınağı'na adak göndermesini protesto etti

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Çin, Japonya Başbakanı Kişida'nın Yasukuni Tapınağı'na adak göndermesini protesto etti

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Çin, Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun, Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'nda teslim olmasının 78. yıl dönümünde bazı Japon savaş suçlularının mezarlarının bulunduğu tartışmalı Yasukuni Tapınağı'na adak göndermesini kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, Kişida'nın söz konusu eyleminin Japonya'nın tarihsel sorunlara yönelik hatalı tutumunu bir kez daha ortaya koyduğunu savundu.

Sözcü Vang, eylemi kınadıklarını ve Japonya'yı protesto ettiklerini bildirdi.

Japonya'nın koşulsuz tesliminin yıl dönümü olan 15 Ağustos'un, "Çin halkının diğer dünya halklarıyla birlikte Japon faşizmini ve askeri saldırganlığını yenilgiye uğrattığı tarih olduğunu" ifade eden Vang, Yasukini Tapınağı'nın Japon militarizminin yol açtığı savaşların sembolü olduğunu belirtti.

Vang, Japonya'nın Asya'daki komşularıyla ilişkilerini düzeltmesi ve normalleştirmesi için tarihle yüzleşmesi ve hesaplaşması gerektiği vurgulayarak, "Japon tarafına tarihten ders çıkarmasını, militarizmle bağlarını geride bırakarak barışçı kalkınma yoluna bağlı kalmasını ve Asyalı komşularıyla uluslararası toplumun güvenini kaybetmesine yol açacak adımlardan kaçınmasını salık veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Kişida, A-sınıfı savaş suçlarından hükümlü 14 askerin mezarlarının bulunduğu tartışmalı Yasukuni Tapınağı'na adak göndermiş, Ekonomi Güvenliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Takaiçi Sanae'nin yanı sıra aralarında bazı eski bakanların da bulunduğu yetkililer tartışmalı Yasukini Tapınağı'na ziyaret gerçekleştirmişti.



"Putin'in beyni" Dugin, ABD'de kıymete bindi

Dugin, Rusya liderini "Putin'in beyni" diye nitelendirilecek kadar etkilemediğini düşünüyor (AP)
Dugin, Rusya liderini "Putin'in beyni" diye nitelendirilecek kadar etkilemediğini düşünüyor (AP)
TT

"Putin'in beyni" Dugin, ABD'de kıymete bindi

Dugin, Rusya liderini "Putin'in beyni" diye nitelendirilecek kadar etkilemediğini düşünüyor (AP)
Dugin, Rusya liderini "Putin'in beyni" diye nitelendirilecek kadar etkilemediğini düşünüyor (AP)

Rus siyaset uzmanı, sosyolog ve filozof Aleksandr Dugin, ABD'de ilgi görmeye başladı.

Donald Trump'ın başını çektiği Amerika'yı Yeniden Harika Yap (Make America Great Again/MAGA) hareketine bağlı kişilerin podcast'lerinde gittikçe daha fazla görünüyor. 

Wall Street Journal (WSJ) "Putin'in beyni" diye anıldığını bildirdiği 63 yaşındaki Rus'u okuyucularına tanıttı. 

Rus radikal sağının önde gelenlerinden Dugin'in Moskova'ya Batı tarzı liberal demokrasiye sırtını dönüp Ortodoks Hıristiyan değerlerine dayanan Rusya İmparatorluğu'nu yeniden kurma çağrısını uzun süredir yaptığı ve Vladimir Putin'in de zamanla bu fikre yanaştığı bildirildi. 

Tucker Carlson ve Alex Jones gibi ünlü sunuculara röportaj veren Dugin'in George Soros, duyarcılık (wokeism) ve trans aktivizmi karşıtlığıyla Trump destekçilerinin ilgisini çektiği aktarıldı. 

Rusya'yla ABD'nin ilişkilerini geliştirmeye çalışan Trump döneminde, Dugin'in de kültürel olarak benzer bir yakınlaşmanın peşinde olduğu savunuldu. 

WSJ'ye yazılı açıklama gönderen Dugin, "Trump ve Trumpçılıkla ilgileniyorum. Trumpçılar da muhtemelen benim fikirlerim, teorilerim ve felsefi-ideolojik keşiflerimle ilgileniyor" dedi. 

Yeni kitabı Trump Devrimi'nde, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nı (USAID) kapatma planlarını öven Dugin, bu hamleyi "Küreselciliğin genel merkezine yönelik bir füze saldırısı" diye nitelemişti.

Bunu hatırlatan WSJ, Rusya'nın eski Sovyetler Birliği topraklarını yeniden ele geçirmesi için ABD'nin küresel süpergüç olma iddiasından vazgeçmesinin önemli olduğunu belirtiyor. 

Diğer yandan onu eleştirenler, Dugin'in Kiev yönetimini Nazi diye adlandırarak Ukrayna'da soykırım yapılmasını savunduğunu söylüyor. 

Örneğin Stockholm Doğu Avrupa Çalışmaları Merkezi'nden Andreas Umland şöyle diyor:

O yalnızca bir Rus faşisti. Çok aşırı tarafta, toksik bile denebilir.

Ağustos 2022'de bir festivale katılan Dugin, Rus devlet kanallarında yorum yapan kızı Darya'nın bindiği otomobile son anda binmedi. 

Bu hamle onun hayatını kurtarsa da 30 yaşındaki Darya Dugina, içinde bulunduğu aracın Moskova bölgesindeki Odintsovo yakınlarında infilak etmesi sonucu öldü.

Moskova, Ukrayna'nın bu saldırıyı düzenlediğini bildirirken ülkedeki yayın organları asıl hedefin Aleksandr Dugin olduğunu iddia etti. 

ABD istihbaratı da Washington'ın haberi olmadan Ukrayna'nın böyle bir işe giriştiğini belirtse de Kiev sorumluluğu reddediyor. 

Dugin bu olay sonrasında verdiği röportajlarda kızının siyah beyaz bir fotoğrafını arkasına yerleştiriyor. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP