Çin, Japonya Başbakanı Kişida'nın Yasukuni Tapınağı'na adak göndermesini protesto etti

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Çin, Japonya Başbakanı Kişida'nın Yasukuni Tapınağı'na adak göndermesini protesto etti

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Çin, Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun, Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'nda teslim olmasının 78. yıl dönümünde bazı Japon savaş suçlularının mezarlarının bulunduğu tartışmalı Yasukuni Tapınağı'na adak göndermesini kınadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, Kişida'nın söz konusu eyleminin Japonya'nın tarihsel sorunlara yönelik hatalı tutumunu bir kez daha ortaya koyduğunu savundu.

Sözcü Vang, eylemi kınadıklarını ve Japonya'yı protesto ettiklerini bildirdi.

Japonya'nın koşulsuz tesliminin yıl dönümü olan 15 Ağustos'un, "Çin halkının diğer dünya halklarıyla birlikte Japon faşizmini ve askeri saldırganlığını yenilgiye uğrattığı tarih olduğunu" ifade eden Vang, Yasukini Tapınağı'nın Japon militarizminin yol açtığı savaşların sembolü olduğunu belirtti.

Vang, Japonya'nın Asya'daki komşularıyla ilişkilerini düzeltmesi ve normalleştirmesi için tarihle yüzleşmesi ve hesaplaşması gerektiği vurgulayarak, "Japon tarafına tarihten ders çıkarmasını, militarizmle bağlarını geride bırakarak barışçı kalkınma yoluna bağlı kalmasını ve Asyalı komşularıyla uluslararası toplumun güvenini kaybetmesine yol açacak adımlardan kaçınmasını salık veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Kişida, A-sınıfı savaş suçlarından hükümlü 14 askerin mezarlarının bulunduğu tartışmalı Yasukuni Tapınağı'na adak göndermiş, Ekonomi Güvenliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Takaiçi Sanae'nin yanı sıra aralarında bazı eski bakanların da bulunduğu yetkililer tartışmalı Yasukini Tapınağı'na ziyaret gerçekleştirmişti.



Trump: Gazze konusunda birkaç gün içinde anlaşma sağlanabilir

Trump, New Jersey'e giderken Air Force One uçağında basın mensuplarına konuşuyor (Reuters)
Trump, New Jersey'e giderken Air Force One uçağında basın mensuplarına konuşuyor (Reuters)
TT

Trump: Gazze konusunda birkaç gün içinde anlaşma sağlanabilir

Trump, New Jersey'e giderken Air Force One uçağında basın mensuplarına konuşuyor (Reuters)
Trump, New Jersey'e giderken Air Force One uçağında basın mensuplarına konuşuyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump bugün, Filistinli Hamas hareketinin ABD arabuluculuğuyla Gazze'de ateşkes önerisine “olumlu bir ruhla” yanıt verdiğini söylemesinin iyi olduğunu belirtti.

Trump başkanlık uçağında gazetecilere, bu hafta Gazze'de ateşkes anlaşması sağlanabileceğini, ancak müzakerelerin şu anki durumuyla ilgili bilgi sahibi olmadığını ifade etti.

Hamas, dün, arabulucuların Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların durdurulması için sunduğu son öneriye ilişkin iç istişarelerini ve Filistinli gruplar ve güçlerle görüşmelerini tamamladığını duyurdu.

Hareket basın açıklamasında, arabuluculara yanıtını ilettiğini ve yanıtın olumlu olduğunu belirtti. Ayrıca, bu çerçevenin uygulanmasına ilişkin mekanizma hakkında müzakerelere derhal başlamaya hazır olduğunu vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre konuya yakın bir Filistinli yetkili  yaptığı açıklamada, Hamas'ın ABD arabuluculuğunda sunulan ateşkes önerisine yanıt verdiğini, önerinin olumlu olduğunu ve bir anlaşmaya olanak sağlama olasılığının yüksek olduğunu söyledi.