İngiltere Başbakanı, sığınmacıların gemilere taşınması planında kararlı olduklarını söyledi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

İngiltere Başbakanı, sığınmacıların gemilere taşınması planında kararlı olduklarını söyledi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ülkedeki otellerde tutulan düzensiz göçmenlerin barınak gemilere taşınması işleminde kararlı olduklarını söyledi.

Sunak, Buckinghamshire bölgesindeki bir hastanede düzenlenen programda, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Sunak, Bibby Stockholm gemisinin bir tür akciğer hastalığına yol açan lejyonella bakterisinin bulunması nedeniyle boşaltılmasıyla ilgili olarak, sığınmacıların güvenliği ve sağlığı için tüm testlerin yapılması gerektiğini söyledi.

Gemi seçeneğinin otellere göre daha az maliyetli olduğunu belirten Sunak, "Ülkenin her yerinde otellerdeki yasa dışı göçmenlerin barınması için İngiliz vergi mükelleflerinin cebinden günlük 5-6 milyon sterlin çıkıyor." dedi.

Sunak, otellerde kalan sığınmacıların yerel halk üzerinde de baskıya sebep olduğunu dile getirerek, "Alternatifler bulmalıyız ve barınak gemisi de bunlardan biri. Bu yüzden bunda kararlıyız." diye konuştu.

İngiltere, otellerde tutulan düzensiz göçmenleri ekonomi üzerindeki etkilerini azaltmak için alternatif noktalara taşıma kararı doğrultusunda 7 Ağustos'ta Bibby Stockholm gemisine nakillere başlamıştı.

İngiltere'nin ilk etapta 39 göçmenin getirildiği gemiye 18 ay içinde 18-65 yaş grubu 500 erkek göçmeni taşıma planı, gemide lejyonella bakterisi bulunmasıyla sekteye uğramıştı.

Demirlediği limanda ilk göçmenleri 3 hafta sonra ağırlamaya başlayan Bibby Stockholm, sığınmacıların gelişinden 4 gün sonra boşaltılmıştı.

Sağlık Bakanlığı, tekrar otellere taşınan sığınmacılarda şu ana kadar bakterinin sebep olduğu lejyoner hastalığı semptomları görülmediğini açıklamıştı.



Körfez piyasaları, ABD gümrük vergilerinin askıya alınmasının ardından bugünkü açılışta güçlü bir toparlanma yaşadı

Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senedi bilgilerini gösteren bir ekranın önünde konuşan yatırımcılar (Reuters)
Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senedi bilgilerini gösteren bir ekranın önünde konuşan yatırımcılar (Reuters)
TT

Körfez piyasaları, ABD gümrük vergilerinin askıya alınmasının ardından bugünkü açılışta güçlü bir toparlanma yaşadı

Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senedi bilgilerini gösteren bir ekranın önünde konuşan yatırımcılar (Reuters)
Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senedi bilgilerini gösteren bir ekranın önünde konuşan yatırımcılar (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın bir dizi ticaret ortağına yönelik gümrük vergilerinin 90 gün süreyle askıya alındığını açıklamasının ardından Körfez piyasaları bugün erken işlemlerde toplu sıçrama kaydetti. Yatırımcı duyarlılığını olumlu yönde etkileyen bu hamle, piyasaların Çin'in misilleme önlemlerinden etkilendiği keskin düşüşler ve çalkantılı günlerin ardından geniş çaplı bir ralliyi tetikledi.

Suudi Arabistan Menkul Kıymetler Borsası erken işlemlerde yükselişe öncülük etti ve TASI Endeksi yüzde 3,59 yükselerek son beş seansta yüzde 7'den fazla olan kayıplarının bir kısmını telafi etti. Bu güçlü toparlanma, petrol fiyatlarının varil başına 60 doların altına düşmesiyle piyasanın dün yüzde 2'lik keskin bir düşüş yaşayarak 200 puandan fazla değer kaybedip 11.096 puandan kapanmasının ardından geldi.

Dubai Finans Piyasası (DFM) endeksinde yüzde 2,57'lik artışla dikkat çekici bir performans görüldü. Abu Dabi Menkul Kıymetler Borsası Endeksi de bankacılık ve emlak hisselerindeki kayda değer hareketliliğin etkisiyle yüzde 1,18 oranında yükseldi. Katar Borsası, Çin'in 10 Nisan'da gümrük vergilerini artırma kararı öncesinde kazanımlarını genişleterek yüzde 2,20 yükseldi.

Bu arada Kuveyt Borsası yüzde 1,95, Maskat Menkul Kıymetler Borsası yüzde 0,64 yükselirken, Bahreyn Borsası yüzde 0,38'lik hafif bir kazanç kaydetti.

Bu toplu sıçrama, Çin'in ABD'den ithal edilen mallara uyguladığı misilleme gümrük vergisini yüzde 34'ten yüzde 84'e yükselttiğini açıklamasıyla piyasaların sert bir darbe aldığı dalgalı bir haftanın ardından geldi.