Eski Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Ukrayna'yı ‘tarafsız’ tutma ve Kırım Yarımadası'nın ilhakını ‘tanımaya’ götürecek bir referandum yapma çağrıları, politikacılar ve uzmanlar tarafından ‘utanç verici’ olarak nitelendirildi. Bazı kesimler ise Sarkozy'e Rusya tarafından ‘satın alındığı’ şeklinde suçlamalar yöneltti.
Sarkozy, geçtiğimiz Çarşamba günü Fransız ‘Le Figaro’ gazetesine verdiği röportajda, göçmenlik dosyalarından banliyölerdeki huzursuzluklara ve Ukrayna'ya kadar Fransa yönetiminin tüm faaliyetlerini eleştirdi.
Sarkozy, Kırım Yarımadası pahasına da olsa Moskova ile bir ‘uzlaşmayı’ savunarak mevcut Fransız dış politikasına karşı olduğunu söyledi. Ayrıca “Her şeyin eski haline dönmesi bir yanılsamadır" dedi.
Röportajın yayımlanmasının hemen ardından Sarkozy'nin sözlerine tepkiler yağdı.
Yeşil Parti'nin önde gelen milletvekillerinden Julian Bayou, LCI televizyonuna verdiği demeçte, Sarkozy’nin açıklamalarını ‘hayali ve şok edici’ bulduğunu belirterek, “Eski bir başkan bunu söylememeli. Sarkozy ‘korkunç bir hata’ yapıyor” dedi. Sarkozy'nin bir Rus sigorta şirketiyle ilişkilerine yönelik devam eden bir soruşturmaya atıfta bulunan Bayou, "Ruslar tarafından satın aldığını öğrendiğinizde bunu daha iyi anlıyorsunuz" şeklinde konuştu.
Ulusal Mali Savcılık, 2021'den bu yana 3 milyon euroluk bir sözleşme hakkında Sarkozy'e yönelik ‘nüfuz-istismar’ ve ‘suç veya kabahat aklama’ şüphesiyle soruşturma yürütüyor.
Fransız gazeteci Frédéric Bayrou, eski Başbakan François Fillon'un petrol sektöründeki faaliyetlerine ve Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin Rusya'dan aldığı banka kredisine atıfta bulunarak, bunun Rusya'nın seçkinler üzerindeki kontrolünün bir başka kanıtı olduğuna inanıyor.
Ayrıca, çoğunluğu oluşturan bir grup olan Avrupa Parlamentosu Üyesi Natalie Loiseau, X platformunda ‘Vladimir Putin'in görüşlerine bağlı olan Avrupa siyasi sınıfının bir kısmını’ kınadı.
Belçikalı mevkidaşı Guy Verhofstadt, Sarkozy'nin açıklamaları için “Gülünmeli mi yoksa ağlanmalı mı” ifadelerini kullandı. Bunları Rusya'ya karşı ‘trajik hatalar’ olarak nitelendiren Verhofstadt, Rusya'nın artık ‘terörist bir devlet’ haline geldiğini söyledi.
Fransa Ulusal Meclisi'nde Fransa-Rusya Dostluk Grubu Başkanlığını yürüten, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki Cumhuriyete İlerleme Partisi'nden Milletvekili Natalia Pouzyreff, "Ukrayna'daki savaşa bir çözüm bulmaya evet, Putin ile konuşmaya hayır" dedi.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, resmi pozisyonun değişmediğine dair bir açıklama yaptı ve "Fransa'nın Ukrayna'daki Rus savaşına karşı tutumu iyi biliniyor" dedi.
Fransa Ulusal Meclisi Avrupa İşleri Komitesi Başkanı Pierre-Alexandre Anglade, "Fransa ve Avrupa Birliği, ihtiyaç duyulan sürece kadar Ukraynalıların yanında olacak" dedi.
Nicolas Sarkozy'nin eski istihbarat danışmanı Jérôme Beauvoir, LCI televizyonuna verdiği demeçte, eski cumhurbaşkanının açıklamalarının ‘utanç verici’ olduğunu söyledi. Beauvoir, "2007-2012 yılları arasında görev yaptığı dönemde ne olduğunu veya ne yaptığını anlama yeteneğine sahip değil" dedi. Beauvoir, Sarkozy'nin 2008'de Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO'ya katılmasına karşı çıkan önde gelen seslerden biri olduğunu hatırlattı.
Ukrayna makamları da Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı Mykhailo Podolyak aracılığıyla Nicolas Sarkozy'nin açıklamalarına yorum yaptı ve bunları ‘suçlu mantık’ ve ‘saldırganlığı haklı çıkaran’ bir temele dayandırdı. Podolyak ayrıca, Sarkozy'nin açıklamalarının ‘doğrudan suç ortaklığı’ düzeyine ulaştığını söyledi.
Rusya eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ise Sarkozy'nin ‘cesur ve adil açıklamalarına’ övgüde bulundu.