Eski Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi tutuklandı

Eski Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, resmi belgeleri kötüye kullandığı gerekçesiyle tutuklandı

 Eski Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi (Şarku’l Avsat)
Eski Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi (Şarku’l Avsat)
TT

Eski Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi tutuklandı

 Eski Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi (Şarku’l Avsat)
Eski Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi (Şarku’l Avsat)

Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki polis, siyasi kazanç için diplomatik telgraf kullanmak suçlamasıyla eski Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi’yi tutukladı.

Bölgenin İçişleri Bakanı Serfiraz Bugti medyaya verdiği demeçte, Kureyşi’nin tutuklanmasının resmi belgelerin kötüye kullanılmasıyla ilgili bir davayla bağlantılı olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Pakistan basınından aktardığına göre Bugti, “Davada ismi geçenlerin tümü yasaya uygun olarak tutuklanacak” dedi.

Pakistan Federal Soruşturma Ajansı, ülkenin eski başbakanı İmran Han ve aralarında Kureyşi’nin de bulunduğu bir gruba telgraf yoluyla bilgi paylaşmak ve Resmi Sırlar Yasası’nı ihlal etmek suçlamasıyla dava açtı.

Han, ABD’nin hükümetini devirmek için bir komplo kurduğunu iddia etti. Bu, geçen yılki güven oylaması öncesinde destek toplamak amacıyla ABD karşıtı duygulardan yararlanma girişimi olarak görülen bir hareket.

Soruşturma Ajansı, ABD merkezli haber kuruluşu The Intercept’in bu ayın başlarında gizli belgeyi yayınlamasının ardından soruşturmanın kapsamını genişletti.

Muhalefetteki Pakistan Adalet Hareketi Partisi yaptığı açıklamada, “Gizli belgelerin kötüye kullanıldığına dair gerekçe yok. Kureyşi’yi tutuklamak usulsüz” dedi.

Parti, Kureyşi’nin Han’dan ayrıldığı ve genel seçimleri erteleme planlarını açıkladığı için cezalandırıldığını söyledi.

Kureyşi düzenlediği basın toplantısında partisinin Yüksek Mahkeme’den Anayasaya uygun olarak 90 gün içinde seçim yapılmasını isteyeceğini açıklamıştı. Ancak Seçim Komisyonu bunun mümkün olmadığını belirtti.

Han, bu ayın başlarında bir mahkemenin yolsuzluk suçlamasıyla üç yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından tutuklandı.



Dünya resesyona doğru mu gidiyor?

Endekslerin dün ağır kayıplar vermesinin ardından New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki bir yatırımcı (Reuters)
Endekslerin dün ağır kayıplar vermesinin ardından New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki bir yatırımcı (Reuters)
TT

Dünya resesyona doğru mu gidiyor?

Endekslerin dün ağır kayıplar vermesinin ardından New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki bir yatırımcı (Reuters)
Endekslerin dün ağır kayıplar vermesinin ardından New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki bir yatırımcı (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni gümrük vergileri küresel borsalarda büyük çalkantılara yol açarak küresel resesyon korkularını körükledi.

Küresel borsalarda hisse senetlerinin endişe verici bir şekilde düştüğü fırtınalı bir günün ardından, piyasalar bugün biraz sakinleşti.

Ancak Trump'ın dün Çin'e yönelik gümrük vergisi tehditlerini arttırması ve Avrupa Birliği'nin (AB) karşı gümrük vergileri uygulama planları yapması, küresel ekonomiyi resesyona itebilecek uzun süreli bir ticaret savaşına ilişkin korkuları arttırdı.

Resesyon, üretimin, ülkelerin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH), satışlarının ve ihracatının art arda iki 3 aylık dönem boyunca daraldığı genel ekonomik faaliyetteki bir yavaşlamadır.

Hisse senedi piyasaları

BBC'nin görüştüğü bazı ekonomistler, ‘borsada yaşananların ekonomide yaşananlardan farklı olduğunu, hisse senedi fiyatlarındaki düşüşün her zaman ekonomik sefaletin yaklaştığı anlamına gelmediğini, ancak aynı zamanda daha geniş çaplı bir durgunluğa da yol açabileceğini’ söyledi.

Uzmanlar, borsa değerlerinde şu anda yaşananlar gibi çok büyük düşüşlerin, küresel borsaları oluşturan şirketlerin gelecekteki kazançlarının radikal bir şekilde yeniden değerlendirilmesi anlamına geldiğini belirttiler.

Piyasaların makul beklentisi, artan gümrük tarifelerinin daha yüksek maliyetlere ve daha düşük kârlara yol açması.

Şarku’l Avsat’ın BBC'den aktardığına göre, bu bir resesyonun kaçınılmaz olduğu anlamına gelmiyor, ancak resesyon ihtimali Trump'ın son yüzyılın en sert ve en geniş gümrük tarifelerini açıklamasından öncesine kıyasla çok daha yüksek.

BlackRock CEO'su Larry Fink dün Reuters’a verdiği demeçte, ABD'nin ağır gümrük vergileri uygulaması nedeniyle ABD borsalarının yüzde 20 oranında düşmeye devam edebileceğini ve ekonominin halihazırda resesyonda olabileceğini öne sürdü.

New York Ekonomi Kulübü'nde konuşan Fink, enflasyonist baskıların piyasanın beklediğinden çok daha büyük olduğu yönündeki endişelerini dile getirdi.

Emtia borsaları

Bakır ve petrol fiyatları küresel ekonominin sağlığının bir barometresidir. Trump'ın gümrük vergilerini açıklamasından bu yana her ikisi de düştü.

Dünkü seansta petrol fiyatları, son tarifelerin enerji talebini azaltacağı endişesiyle yüzde 2 düşerek 4 yılın en düşük seviyesine yaklaştı. Ancak petrol fiyatları bugün yüzde 1'den fazla yükseldi.

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, ticaret savaşı devam ederken küresel petrol göstergesi Brent ham petrolünün varil fiyatının 40 doların altına düşebileceğini söyledi.

Bankalar

Bankalar genellikle ekonomik faaliyetin göstergesi olarak görülür.

Trump'ın gümrük tarifelerinin açıklanmasından bu yana, aralarında gümrük tarifeleri ve karşı tarifeler nedeniyle küresel resesyon ihtimalinin yüzde 60 olduğunu tahmin eden JP Morgan'ın da bulunduğu en az yedi büyük yatırım bankası resesyon riski tahminlerini yükseltti.

Yatırımcılar tüketici harcamalarında, kredi talebinde ve anlaşma yapımında düşüşe hazırlanıyor. ABD bankası Wells Fargo'da analist olan Mike Mayo Reuters'a verdiği demeçte, “Bankaların gelecekte kredi zararı rezervlerini artırmaları gerekecek ve bu da kârları etkileyecek” dedi.

New York Menkul Kıymetler Borsası'ndaki bazı yatırımcıların görüşleri

ABD'nin en büyük menkul kıymetler borsası olan New York Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem yapan Stephen, The Guardian'a verdiği demeçte, piyasadaki dalgalanmanın ‘kimsenin ne olup bittiğini bilmediğini’ gösterdiğini söyledi. Stephen, “Biz de bilmiyoruz. Dün inanılmaz bir dalgalanma yaşadık. Piyasa o kadar ani çakıldı ki hepimizin kafası karıştı. Trump'ın açıklamadığı bir eylem planı olduğunu ummak zorundayız. Ben umutlarımı buna bağlıyorum. Çünkü gerçekte bu çok korkutucu ve felaket olabilir” ifadelerini kullandı.

Bir diğer yatırımcı Gordon, bugün piyasalarda bir miktar toparlanma olmasına rağmen, bunun durumun istikrara kavuştuğu anlamına gelmediğini; önümüzdeki birkaç gün içinde daha fazla dalgalanma beklediğini söyledi.

Bir başka deneyimli yatırımcı Anthony ise “Şu anda bir durgunluk içinde olduğumuza şüphe yok. Ancak Donald Trump dönemi sonsuza kadar sürmeyecek. Şu anda onun insafına kalmış olabiliriz ama hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Resesyona neden olan bir başkan asla yeniden seçilemeyeceği gibi partisi de seçilemeyecektir” şeklinde konuştu.