ABD, Ukrayna’nın karşı saldırısının başarı olacağından neden şüphe duyuyor?

Ukrayna askerleri, Donetsk bölgesindeki Bahmut yakınlarındaki Rus kuvvetlerinin mevzilerini hedef alıyor (AP)
Ukrayna askerleri, Donetsk bölgesindeki Bahmut yakınlarındaki Rus kuvvetlerinin mevzilerini hedef alıyor (AP)
TT

ABD, Ukrayna’nın karşı saldırısının başarı olacağından neden şüphe duyuyor?

Ukrayna askerleri, Donetsk bölgesindeki Bahmut yakınlarındaki Rus kuvvetlerinin mevzilerini hedef alıyor (AP)
Ukrayna askerleri, Donetsk bölgesindeki Bahmut yakınlarındaki Rus kuvvetlerinin mevzilerini hedef alıyor (AP)

ABD’li yetkililer, Ukrayna’nın karşı saldırı stratejisi konusunda giderek karamsarlaşıyor ve başarılı olacağından şüphe duyuyor.

Bu da, geçen yıl Rus işgalinin başlamasından bu yana savaşın en kritik aşamasında olan Kiev ve Washington arasındaki gerilimi derinleştiriyor.

Kiev, ABD’nin güçlü desteğiyle, yazın başlarında Rus işgal güçlerine yönelik karşı saldırısını başlattı, ancak ilerleme çok yavaş oldu.

Şarku’l Avsat’ın Financial Times gazetesinden aktardığı analize göre, analistler, Ukrayna kuvvetlerinin savaş gücü tükenmeden önce önemli toprakları yeniden ele geçirmek için mücadeleye devam edeceğini söylüyor.

Washington’un karşı saldırıya ilişkin karamsarlığı, ABD’nin Ukrayna’ya yönelik 43 milyar dolarlık fon paketinin süresinin dolmasına birkaç hafta önce ortaya çıktı.

Fonun süresinin dolması, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Ukrayna’ya daha fazla yardım için Kongre onayını almasını gerektiriyor.

Rand Corporation’da kıdemli bir siyaset bilimcisi olan Samuel Charap, “Şu anda kimsenin bunun iyi gittiğine ya da insanların iyi olarak görebileceği bir yere gittiğine inandığını sanmıyorum, ancak ABD’nin henüz B planı yok” dedi.

Görsel kaldırıldı.
Ukrayna askerleri Bahmut yakınlarındaki Rus kuvvetlerinin mevzilerini hedef alıyor (AP)

ABD ve Ukrayna başlangıçta, yaz aylarında Rus işgal güçlerini hızla geri püskürtecek bir bahar saldırısı planladı.

Ancak sahadaki yavaş ilerleme, Ukrayna’nın, ABD ve Batılı müttefiklerinin öğrettiği birleşik silahlı manevralar yerine daha geleneksel taktiklere dönmesine neden oldu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Cuma günü yaptığı bir açıklamada, “Ukrayna’yı karşı saldırısında desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ne olacağını tahmin etmeyeceğiz çünkü bu savaş doğası gereği öngörülemezdir” dedi.

Ukraynalılar, Urozhaine köyünün özgürleştirilmesi de dahil olmak üzere bu hafta bazı küçük kazanımlar elde etmeye devam etti.

Ancak ABD’li yetkililer, Kiev’e verilen desteğin devam ettiğini alenen yinelerken, gelecek yıla kadar sürecek yıpratma savaşı gibi görünen şeye özel olarak hazırlanıyor.

Carnegie Endowment for International Peace kuruluşu üyesi ve Deniz Analizleri Merkezi’nde baş araştırmacı olan Michael Kofman, “Bu taarruzda nereye bakarsanız bakın en fazla 10 kilometre ilerleme kaydedildi” dedi.

ABD’li ve Ukraynalı yetkililer arasındaki gerilimin bir noktası da, Kiev’in ordusunu nasıl konuşlandırdığına odaklandı.

ABD’li yetkililer, Ukrayna’yı riskten kaçınmaya ve kuvvetlerini tamamen güneydeki karşı taarruzun ana eksenine göndermeye teşvik etmek istedi.

Böylece Azak Denizi’ne ulaşmak için Rus hatlarını yarıp Rusya’nın önemli bir askeri merkez olan Kırım yarımadasına giden kara köprüsünü etkili bir şekilde kesme şansı olacaktı.

Washington ayrıca Ukrayna’yı güneye daha fazla savaş gücü göndermeye ve kuvvetlerinin neredeyse yarısının konuşlandığı doğuya yoğunlaşmayı bırakmaya çağırdı.

Ancak Ukrayna bunun yerine Bahmut’u yeniden ele geçirmek için en iyi savaş birimlerinden bazılarını ülkenin doğusunda konuşlandırdı.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve Biden yönetimini eleştiren bazı kişiler de dahil olmak üzere Kiev’deki yetkililer, Batı’yı Ukrayna'ya ağır silahlar sağlamaya çağırdı ve Washington daha fazla uzun menzilli silahlar ve hava gücü göndermedikçe karşı saldırının yavaş ilerleyeceğini söyledi.

Ancak ABD’li yetkililer, Washington’ın savaş alanında önemli bir fark yaratacak şekilde yeterli sayıda taktik balistik füze üretmediğini vurguladı.

Yetkililer ayrıca, Kiev’e arzu ettiği gelişmiş uzun menzilli füzeleri sağlamanın ABD ile Rusya arasındaki çatışmanın tırmanmasına yol açabileceğini belirtti.

Bazı analistler, ABD’nin kısa süre önce Ukrayna’ya azalan diğer mühimmat tedarikinin yerini alması için gönderdiği misket bombaları da dahil, giderek artan bir şekilde topçu silahlarıyla yapılan bir savaştaki mütevazi etkileri göz önüne alındığında, Kiev’in uzun menzilli silahlara odaklanmasının yanlış olduğunu söylüyor.

Charap, “Uzun menzilli füzelerin, mayın tarlaları veya tüm bu savunma sorununu çözebileceğini iddia etmek zor. Rus lojistiğini karmaşıklaştıracak, ancak Ukraynalıların bugün karşı karşıya olduğu ana veya tek sorun bu değil” yorumunda bulundu.

Kongre, Beyaz Saray’ın talep ettiği son Ukrayna fon paketini onaylasa bile, bazı ABD’li yetkililer ve analistler, yaklaşmakta olan başkanlık seçimleri göz önüne alındığında, Washington’ın gelecek yıl Ukrayna’ya aynı düzeyde yardım sunmasının pek olası olmadığını düşünüyor.

Bu ay yayınlanan bir CNN anketine göre, ABD’lilerin yüzde 55’i Ukrayna’ya daha fazla fon verilmesine karşı çıkıyor.

Bu, çatışmanın başlarında Kiev’e verilen büyük desteğin önemli ölçüde değiştiğini gösteriyor.



Lavrov: Rusya-ABD ilişkileri Ukrayna meselesine indirgenmemeli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (DPA)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (DPA)
TT

Lavrov: Rusya-ABD ilişkileri Ukrayna meselesine indirgenmemeli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (DPA)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (DPA)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün yaptığı açıklamada, Rusya-ABD ilişkilerinin Ukrayna meselesine indirgenmemesi gerektiğini söyledi. Lavrov, ilişkilerin normalleşmesi konusunda Washington ile şubat ayından bu yana temasların sürdüğünü belirtti.

Rusya merkezli haber sitesi Novosti'nin aktardığı açıklamalarda, Rusya ve ABD dışişleri bakanlıklarının müzakere ekiplerinin diplomatik misyonların çalışmalarını yeniden başlatmayı hedeflediğini belirten Lavrov, ABD ile diyaloğun hava trafiğinin yeniden başlatılması ve diplomatik mülklerin iadesi konularına kaydırılması gerektiğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Batı'nın Ukrayna'daki stratejik inisiyatifin tamamen Rusya ordusunun elinde olduğunu fark ettiğini ve ABD Başkanı Donald Trump'ın her gün Ukrayna'daki çatışmayı çözmeye ve Kiev ve Avrupa'nın baskısına direnmeye çalıştığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin görev süresinin sona ermesi nedeniyle Ukrayna'da seçimlerin yapılması gerektiğini vurgulayan Lavrov, Moskova'nın bu konuda Trump yönetiminin de aynı görüşte olduğunu düşündüğünü belirtti.

Ukrayna'daki savaşın temel nedenlerini ortadan kaldırmak için yasal olarak bağlayıcı garantiler oluşturulması gerektiğinin altını çizen Lavrov, “Ukrayna'daki seçimler, ateşkes ve Ukrayna ordusunun yeniden silahlandırılması için bir bahane olamaz. Ukrayna ve Batı, 2014 ve 2022'den sonra yeni bölgesel gerçekliği kabul etmeli.”

ABD ile ilişkiler konusunda, Rusya'nın stratejik istikrar alanında ABD'nin hamlelerini yakından izlediğini söyleyen Rus yetkili, Moskova'nın ABD'nin Başkan Vladimir Putin'in stratejik saldırı silahlarının sınırlandırılmasına ilişkin girişimini incelemesini tamamlamasını beklediğini kaydetti.

Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birçok ülke, Rusya'nın yeni START anlaşması önerisine ABD'nin net bir yanıt vermesini bekliyor.”

Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler hakkındaki bir soruya yanıt veren Lavrov, Moskova'nın Ruslara Schengen vizesi vermeyi yasaklayan AB kararına karşılık vermek için hazırlık yaptığını söyledi.


BM raportörü, İran'da eski Afgan yetkililerinin "suikast" olayına ilişkin soruşturma başlatılması çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler Afganistan'daki insan hakları durumu özel raportörü Richard Bennett (AP)
Birleşmiş Milletler Afganistan'daki insan hakları durumu özel raportörü Richard Bennett (AP)
TT

BM raportörü, İran'da eski Afgan yetkililerinin "suikast" olayına ilişkin soruşturma başlatılması çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler Afganistan'daki insan hakları durumu özel raportörü Richard Bennett (AP)
Birleşmiş Milletler Afganistan'daki insan hakları durumu özel raportörü Richard Bennett (AP)

Birleşmiş Milletler Afganistan İnsan Hakları Özel Raportörü Richard Bennett, dün Taliban'ın 2021'de iktidarı ele geçirmesiyle düşen eski Afgan cumhuriyetinin "İran'da eski güvenlik güçlerinin üyelerinin yakın zamanda öldürülmesi" olayına ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

AFP’nin haberine göre Bennett, X aracılığıyla "Afganistan İslam Cumhuriyeti güvenlik güçlerinin üyelerinin, aralarında General İkramuddin Sari ve Komutan Muhammed Emin Elmas'ın da bulunduğu kişilerin İran'da öldürülmesiyle ilgili derin endişesini" dile getirdi.

"Bu suçlar bağımsız bir soruşturmaya tabi tutulmalı ve sorumlular tespit edilerek adalete teslim edilmelidir" ifadelerini kullandı.

İranlı yetkililer, Afgan güvenlik güçlerinin iki eski komutanının öldürüldüğünü doğrulamadı.

Dün düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili sorulan bir soruya İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bekayi, “Bahsettiğiniz olay, yani Afgan mültecilerin silahlı saldırıyla hedef alınması, başından beri güvenlik ve kolluk kuvvetlerimiz tarafından yakından takip edilmektedir” dedi.

"Soruşturma devam ediyor ve sizi temin ederim ki, toplumumuzun veya burada yaşayanların güvenliğinin tehlikeye atılmasına izin vermeyeceğiz" diye devam etti.

Kendisinin eski Afgan güvenlik güçleri mensuplarından oluştuğunu söyleyen "Afganistan Kurtuluş Cephesi" adlı grup, eski yüksek rütbeli bir polis memuru olarak tanımladığı General Sari ve Muhammed Emin Elmas'ın "suikastını" kınayarak, iki operasyonun arkasında "Taliban unsurlarının" olduğunu iddia etti.


Tayvan çevresinde Çin'in büyük ölçekli askeri tatbikatları

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Bölge Komutanlığı tarafından yayınlanan bir videodan alınan bu karede, Tayvan'ın doğusunda yapılan tatbikatlar sırasında bir savaş gemisinin füze ateşlediği görülüyor (Reuters)
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Bölge Komutanlığı tarafından yayınlanan bir videodan alınan bu karede, Tayvan'ın doğusunda yapılan tatbikatlar sırasında bir savaş gemisinin füze ateşlediği görülüyor (Reuters)
TT

Tayvan çevresinde Çin'in büyük ölçekli askeri tatbikatları

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Bölge Komutanlığı tarafından yayınlanan bir videodan alınan bu karede, Tayvan'ın doğusunda yapılan tatbikatlar sırasında bir savaş gemisinin füze ateşlediği görülüyor (Reuters)
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Bölge Komutanlığı tarafından yayınlanan bir videodan alınan bu karede, Tayvan'ın doğusunda yapılan tatbikatlar sırasında bir savaş gemisinin füze ateşlediği görülüyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Tayvan için 11 milyar dolardan fazla değerde bir silah anlaşması teklifini açıklamasından günler sonra Çin, Pekin'in kendi toprağı olarak gördüğü özerk ada çevresinde deniz, hava, kara ve füze kuvvetlerini içeren askeri tatbikatlar gerçekleştirdi.

"Adalet Misyonu 2025", Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (PLA) geçen nisan ayından bu yana Tayvan çevresinde gerçekleştirdiği ilk büyük ölçekli askeri tatbikat olma özelliğini taşıyor. Bu tatbikat, Çin'in Tayvan'ı kuşatma konusundaki artan yeteneklerini sergilemek amacıyla tasarlanmış gibi görünüyor. Çin ordusu bu askeri yığılmayı, Pekin'in ada üzerindeki hak iddialarına karşı çıkanlara "güçlü bir uyarı" olarak nitelendirdi.

Çin ordusu, tatbikatların limanların abluka altına alınmasını ve Tayvan'ın doğusunda Çin'in egemenliğinin kurulmasını simüle edeceğini, ABD ve müttefiklerinden gelebilecek olası savaş desteğinin muhtemelen bu yönden geleceğini belirtti.